Mieren bestrijden

Zodra het lekkerder weer wordt, begint u ze alweer te zien: de verdachte zandhoopjes tussen de tegels van uw terras. Mieren! Hoewel mieren nuttige beestjes zijn, wilt u er toch graag snel vanaf. Het liefst voordat ze de weg naar de keuken hebben gevonden. In dit artikel vertellen we waarom u een mierenplaag direct moet aanpakken, hoe u nesten kunt vinden en hoe u mieren het meest effectief bestrijdt.

Waarom mieren bestrijden?

Ze lijken zo onschuldig, die mieren. In veel gevallen hebben we ook helemaal geen last van ze. Maar zodra ze in grote getale aanwezig zijn, kunnen ze voor flinke overlast zorgen. Mieren weten zich goed te organiseren en gaan op zoek naar voedsel in uw huis. Zodra de verkenners dat hebben gevonden, seinen ze de rest in. Zo ontstaat al snel een ware colonne van mieren die samenwerken om uw voedsel zo snel mogelijk mee te slepen naar het mierennest.

Ook de nesten zelf kunnen voor problemen zorgen. Daar waar wij vaak enkel wat hoopjes zand zien, kan zomaar een meterslang, diep gangenstelsel onder het terras of gazon liggen. Hierdoor kunnen uw tegels of strak aangelegde gazon na verloop van tijd behoorlijk verzakken. Het komt ook voor dat mieren dragende constructies van een schuur of tuinhuisje ondergraven. Bestrijding is dan noodzakelijk om echte verzakking te voorkomen.

Mieren bestrijden in de tuin

Kleine gaatjes in de voegen tussen de tuintegels of hoopjes zand op het terras verraden de in- en uitgangen van mierennesten. Een dergelijke mierenhoop is uiteraard maar het topje van de spreekwoordelijke ijsberg. Hoe eerder u erbij bent, hoe meer kans dat u de mieren in het nest effectief kunt bestrijden.

Omdat de mierennesten voor het grootste deel onder de grond verborgen liggen, is het moeilijk om mieren echt goed te bestrijden zonder het hele terras overhoop te trekken. Zolang de mierenkoningin zich nog veilig in haar nest bevindt, zal zij blijven zorgen voor eitjes waar weer nieuwe werkster mieren uitkomen. Wat dat betreft zijn mieren dus een heel hardnekkige plaag.

Huis-, tuin- en keukenmiddelen tegen mieren

Wanneer we de eerste nesten signaleren, grijpen we vaak snel naar huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om de mieren te bestrijden. We willen bovenal voorkomen dat de mieren in huis komen. Want als ze daar eenmaal de weg naar voedsel gevonden hebben, is het hek van de dam. Voorbeelden van eenvoudige veelgebruikte bestrijdingsmethodes zijn:

 • Kokend heet water over de nesten
  Dit is effectief voor de mieren die zich in de buurt van de uitgang bevinden en zorgt daarom slechts voor tijdelijk resultaat. Het water komt niet tot diep in het nest en de koningin blijft veilig.
 • Kaneel, koperen muntjes of een krijtstreep bij de drempel
  Mieren houden niet van bakpoeder en kaneel en laten zich ook tegenhouden door koperen muntjes of dikke krijtstreep. Hiermee kunt u dus voorkomen dat mieren over de drempel het huis binnenkomen. Helaas is het effect hiervan wel heel plaatselijk. Als de mieren een andere ingang weten te vinden, zullen ze alsnog niet schromen om binnen te komen.
 • Anti-mieren planten
  Er zijn planten die de mier liever niet in haar omgeving heeft. Dan kunt u denken aan brandnetels, lavendel, goudsbloem, afrikaantjes en rozemarijn. Het plaatsen van deze planten kan dus voor de lange termijn effect hebben voor de hoeveelheid mieren in uw tuin.
 • Azijn spuiten
  Door azijn te spuiten op plaatsen waar veel mieren zitten, kunt u de mierenplaag terugdringen.
 • Bakpoeder of zout strooien
  Bakpoeder is een heel onschuldig middel om mieren mee te doden. Hiervoor kunt u het bakpoeder het beste mengen met poedersuiker. Mieren zijn niet in staat om het bakpoeder te verteren en zullen er daarom aan doodgaan. Ook zout is dodelijk voor mieren. Helaas bereikt u hiermee nooit de hele kolonie, maar u kunt deze wel aanzienlijk uitdunnen.


Verder is het aan te raden huis en tuin goed schoon te houden. Containers, etensresten of een gelekt waterijsje hebben grote aantrekkingskracht op mieren. Komen de mieren in uw huis? Dan is het zaak ook daar goed te letten op hygiëne door alle oppervlakken schoon te houden en zowel de prullenbak als de levensmiddelen goed af te sluiten.

Professionele mierenbestrijding

Als de mierennesten in uw tuin, boom of spouwmuur te groot zijn en de mieren ook hun weg in uw woning al hebben gevonden, zijn huismiddeltjes niet meer voldoende. De dagelijkse strijd tegen de zwarte beestjes wordt dan enorm vervelend en u wilt er zo snel mogelijk vanaf. In die gevallen kan professionele mierenbestrijding een uitkomst zijn.

In eerste instantie kunt u beginnen met het kopen van producten die gemaakt zijn om mieren te bestrijden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan mierenpoeder of een mierenlokdoos. Vaak blijkt echter dat die middelen niet meer het gewenste resultaat opleveren. Dan is het tijd om een ervaren ongediertebestrijder in te schakelen. Zij hebben de middelen en methodes om mieren uit te roeien. Ook wanneer muren op moeilijk bereikbare plekken, zoals in de spouwmuur, zitten, kan een dienst ongediertebestrijding een eind maken aan de overlast.

Mieren bestrijden

© dlpn - depositphotos.com

Plaats een klus