Afrikaantje - Tagetes

Afrikaantje (Tagetes) is een plantengeslacht uit de Asteraceae familie. Voor dit geslacht van eenmalig bloeiende planten staan er 5 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Afrikaantje vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Afrikaantje online bestellen

Afrikaantje snoeien: wanneer & hoe

Het Afrikaantje is een prachtige plant met gele of oranje bloemen die bloeien in de maanden mei tot en met september. Deze plant groeit tot een hoogte van ongeveer 30 centimeter, waardoor het een kwetsbaar plantje is die u niet hoeft te snoeien.

Als u het Afrikaantje toch in een bepaalde vorm wilt houden, kunt u voorzichtig kleine delen afknippen. Snoei echter niet te veel, want dit kan de groei van de plant belemmeren. Het is ook verstandig om uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen, zodat de Tagetes alle energie kan gebruiken om verder te groeien en nieuwe bloemen te produceren.

Let er bij het snoeien op dat u dit op de juiste manier doet. Knip bijvoorbeeld niet zomaar willekeurige takken af, maar verwijder alleen de dode, beschadigde of zieke takken. Door regelmatig te snoeien, bevordert u de gezondheid en groei van het Afrikaantje.

Als u twijfelt over het snoeien van uw Afrikaantjes, kunt u het beste informatie opzoeken over de specifieke soort die u heeft en welke snoeiwijze daar het beste bij past. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw Afrikaantjes goed groeien en bloeien, en kunt u volop genieten van deze mooie plant.

Afrikaantje verzorging & onderhoud

Het Afrikaantje is een plant die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt. Het is een gemakkelijke plant om te onderhouden. Het enige wat de Tagetes nodig heeft, is een zonnige locatie en een goed gedraineerde grond, zodat hier geen vochtophopingen ontstaan. Om de plant extra te helpen groeien zou u extra bemesting kunnen toevoegen.

Een belangrijk punt is wel de overwintering. In koudere klimaten kan het afrikaantje overwinteren als een eenjarige plant. Dit betekent dat de plant ieder jaar opnieuw geplant moet worden. Als u de plant wilt laten terugkomen in het volgende seizoen zonder steeds nieuwe Afrikaantjes te zaaien, moet u de knollen uitgraven en bewaren in een koele, droge ruimte tot volgend voorjaar.

Afrikaantje planten: wanneer & hoe

Afrikaantjes zijn prachtige oranje bloemen die een fleurige aanvulling zijn voor elke tuin. Het is aan te raden om meerdere Afrikaantjes tegelijk te planten, zodat u een klein veldje van oranje bloemen kunt creëren. Hierdoor zal de tuin extra opfleuren. De plantafstand tussen de Afrikaantjes moet minimaal 30 centimeter zijn.

Afrikaantjes zijn ook goed te combineren met andere planten. Het is wel belangrijk om te weten dat de locatie waar u de Afrikaantjes gaat planten, een zonnige plek moet zijn. De Tagetes is van oorsprong een weideplant en daarom is het planten vooral geschikt op zware bodemtypen en soms ook een vochtige grond.

Gebruik bij het planten van Afrikaantjes de juiste grond. De grond moet vruchtbaar en goed doorlatend zijn. Als de grond te nat is, kunnen de wortels van de Afrikaantjes gaan rotten. Voordat u begint met planten, is het aan te raden om de grond goed los te maken en eventueel organische mest toe te voegen.

Afrikaantje stekken & vermeerderen

Het stekken van een Afrikaantje is heel gemakkelijk. Doe dit allereerst wel in een periode wanneer dit niet te koud is. Wanneer u het stekje binnen laat groeien maakt het tijdstip niet uit wanneer u gaat stekken.

Volg de volgende stappen en zo heeft u binnen enkele weken een nieuw Afrikaantje:

  1. Kies een gezonde Tagetes plant en knip daar een sterke stengel vanaf van ongeveer 5 tot 10 centimeter lang.
  2. Verwijder de onderste bladeren zodat er genoeg blote stengel overblijft. Dit maakt het makkelijker om de stek te planten en zo kan het Afrikaantje alle energie gebruiken voor de wortels in plaats van de bladeren.
  3. Strooi eventueel stekpoeder op de blote stengel van de stek. Dit helpt om het stekproces te vergemakkelijken en het risico op schimmel te verminderen.
  4. Zorg voor voldoende licht, warmte en water. Er mag niet te veel direct zonlicht zijn en een kamertemperatuur tussen de 18 en 20 graden Celsius is perfect.
  5. Blijf water geven. Niet te veel water, maar het Afrikaantje heeft voldoende water nodig om te groeien.
  6. Wacht tot de wortels sterk genoeg zijn om de plant weer te verplaatsen naar de definitieve plek, dit kan een aantal weken duren.

Afrikaantje ziekten

Er zijn enkele ziekten die vaak voorkomen bij verschillende soorten planten, waaronder ook het Afrikaantje. Het is van groot belang om deze ziekten op te sporen en op tijd te behandelen om ernstige aantasting van de Tagetes te voorkomen.

Een van deze ziekten is bladluis. Bladluis zijn kleine insecten die zich voeden met het sap van de plant. Dit kan leiden tot gaatjes in het blad en kan zelfs tot bladverlies leiden. Bladluis kunt u bestrijden door het gebruik van een geschikt insecticide.

Voorkom ook schimmelziekten zoals Botrytis of Meeldauw. Deze ziekten zijn te herkennen aan bruine vlekken op de bladeren. Aangetaste delen moeten direct verwijderd worden om verspreiding te voorkomen. Schimmelziekten kunt u bestrijden door het gebruik van fungicide en het verbeteren van de luchtcirculatie rondom het Afrikaantje.

Wortelrot is een andere veel voorkomende ziekte. Voorkom wortelrot door de plant niet te veel water te geven en de planten niet te dicht op elkaar te plaatsen. Wortelrot kan leiden tot afsterven van de wortels. Voorkom wortelrot door de juiste grond te gebruiken, en door de Afrikaantjes op een juiste afstand van elkaar te planten.

Afrikaantje kopen

Koop Afrikaantje bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Afrikaantje soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Afrikaantje vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen