Tuinkussens opbergen

Bij de eerste warme zonnestralen van het jaar krijgen we vaak direct zin om de tuin in te gaan. Wat begint met een eerste kopje koffie aan de tuintafel, eindigt met lange zomeravonden op een loungeset op uw eigen terras. Heerlijk! Om die tuin- of loungeset het hele seizoen goed te onderhouden, is het belangrijk de tuinkussens te beschermen tegen vocht en viezigheid. Door regen en UV-straling gaan tuinkussens een stuk sneller achteruit en dat is zonde. Gelukkig zijn er voldoende opbergmogelijkheden. Zoekt u nog een goede manier om tuinkussens op te bergen? In dit artikel delen we een aantal handige tips.

Tuinkussens binnen opbergen

Als het er op aan komt is binnen echt de beste plek om tuinkussens op te bergen. Dat is niet vreemd, want binnen is het droog en warm. Weersomstandigheden als zon, regen en vorst kunnen de kussens daar niet beschadigen. Het grootste nadeel? Het ontbreekt binnen vaak aan de ruimte om tuinkussens op te bergen. Heeft u die ruimte wel? Creëer dan een vaste plek die gemakkelijk toegankelijk is. Het opruimen én weer tevoorschijn halen van de tuinkussens is dan een fluitje van een cent.

Tuinkussens opbergen in een kussentas

Als in huis opbergen geen optie is, moet u op zoek naar een andere manier om tuinkussens te beschermen tegen vocht en viezigheid. Een kussentas is dan een goede optie. Dit heeft een aantal voordelen:

  • Kussentassen zijn gemaakt van goed ventilerend polyester. De kussens kunnen dus niet vochtig of vies worden, maar worden ook niet muf.
  • De kussenstof kan in de opbergtas niet verkleuren door zonlicht.
  • Kussentassen zijn relatief voordelig in de aanschaf en gaan lange tijd mee.
  • Kussentassen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. U kunt ze dus gebruiken voor het opbergen van sierkussens, stoelkussens en zitkussens, maar ook voor grote loungekussens, bankkussens of ligbedkussens.

Zeker wanneer u de tuinkussens voor langere tijd opbergt, is het slim om de rits van de kussentas eerst even een tijdje open te laten staan. Eventueel condensvocht kan dan verdampen. Dit voorkomt de vorming van schimmel die anders tussen de kussens kan ontstaan. Voeg eventueel een vochtvreter toe om er zeker van te zijn dat de kussens droog blijven. Houd er bovendien rekening mee dat de rits ook maakt dat kussentassen nooit volledig waterdicht zijn. Het is dus raadzaam deze wel op een droge plek (bijvoorbeeld in schuur of garage) op te bergen.

TIP: Heeft u veel tuinkussens om op te bergen? Overweeg dan de aanschaf van meerdere (kleinere) kussentassen. Dit maakt het tillen en opbergen een stuk makkelijker.

Kussenboxen voor tuinkussens

Heeft u de tuinkussens graag bij de hand of bieden huis, schuur en garage niet voldoende plek om de kussens op te bergen? Overweeg dan een kussenbox. Zo’n kunststof box kunt u gewoon buiten in de tuin plaatsen. Ze hebben een afsluitbare klep en zijn waterdicht. Uw kussens zijn in een kussenbox dus zeker beschermd tegen weer en wind.

Voordat u een kussenbox aanschaft is het raadzaam om te bepalen waar u deze gaat plaatsen. Deze keuze heeft namelijk invloed op de materiaalkeuze. Een opbergbox die onder een overkapping wordt geplaatst, moet wel waterafstotend zijn, maar niet waterdicht. Kussenboxen die in de open lucht geplaatst worden, zullen van waterdicht materiaal gemaakt moeten zijn. Het is immers zonde als de kussens in de box toch vochtig zouden worden.

Ook het aantal kussens en de afmetingen daarvan zijn belangrijk bij de keuze van een kussenbox. Bekijk daarom goed hoeveel kussens u wilt opbergen en wat de afmetingen daarvan zijn. Opbergkisten zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Check de binnenmaat van de kussenbox die u op het oog heeft daarom goed, zodat u zeker weet dat al uw kussens er in kunnen worden opgeborgen.

Tuinmeubelhoezen voor goede bescherming

Ziet u het niet zitten om iedere dag de kussens van uw tuin- of loungeset te verplaatsen? Dan zijn tuinmeubelhoezen een goede oplossing. Deze grote hoezen spant u aan het einde van de dag over de complete lounge- of tuinset. De kussens kunnen dan gewoon blijven liggen. Het is aan te raden daarbij te kiezen voor hoezen met aanspanners aan de zijkanten. Deze zorgen ervoor dat de hoezen goed strak om het meubilair getrokken kunnen worden. Vooral bij harde wind en regen is dit echt een voordeel. Behalve tegen vocht beschermen tuinmeubelhoezen de kussens én de meubels ook tegen UV-straling. Hierdoor blijft uw gehele tuinset of loungeset mooi en gaat deze een stuk langer mee.

Plaats een klus