BBQ schoonmaken

Wat is het toch heerlijk om warme zomerdagen af te sluiten met een gezellige barbecue in de tuin. Dat zorgt voor het ultieme zomergevoel! Het enige nadeel: na afloop moeten we de bbq schoonmaken. Geen leuke klus, maar wel een belangrijke. Hoe zorgvuldiger u te werk gaat, hoe langer de barbecue mee gaat. Met onze tips wordt het schoonmaken van de barbecue een routineklus waarvoor u de hand niet meer omdraait.

Hygiënisch en duurzaam

Wanneer het tijd is om de bbq schoon te maken, is ‘even een doekje erover’ niet voldoende. Naast het rooster moeten ook de binnen- en buitenkant van de barbecue goed worden gereinigd. Zo voorkomt u vervelende rookontwikkeling door achtergebleven etensresten. Bovendien is een schoongemaakte barbecue een stuk hygiënischer. Goed onderhoud zorgt er tenslotte ook voor dat de barbecue minder snel roestplekken krijgt. Als het goed is, gaat de barbecue door een beetje aandacht dus langer mee.

Bbq rooster schoonmaken

Het beste moment om een bbq rooster schoon te maken, is direct na het gebruik, wanneer alles nog een beetje warm is. Gebruik heet water en afwasmiddel om vet en etensresten weg te poetsen. Soms zit er hardnekkiger vuil aan het rooster. Dit kunt u verwijderen met een staalborstel of met een bekend huismiddeltje: een prop aluminiumfolie. Sommige roosters zijn vaatwasserbestendig. Check vooraf wel de gebruiksaanwijzing van uw barbecue om te zien of uw rooster in de vaatwasser kan.

Krijgt u het bbq rooster lastig schoon? Probeer dan eens één van deze methoden:

Weken in natte kranten

Wikkel het afgekoelde rooster in natte kranten en laat dit ‘s nachts liggen. De volgende dag is het vuil losgeweekt en kunt u het eenvoudig wegpoetsen.

Een nacht in het gras

Vochtig gras zorgt ervoor dat viezigheid op het bbq rooster kan losweken. Laat het rooster dus rustig een nachtje in het gras liggen voordat u het schoonmaakt.

Poetsen met baksoda

Zuiveringszout (baksoda) is ideaal voor het schoonmaken van een bbq rooster. Meng drie eetlepels baksoda met een eetlepel water en smeer dit papje op het rooster. Laat het 10-15 minuten intrekken en veeg het rooster daarna met een natte spons schoon.

Vuilniszak met biotex

Hardnekkig vuil van het bbq rooster verwijderen kan ook met biotex. Doe het rooster, wat biotex en heet water in een vuilniszak en laat dit een nachtje liggen. U zult zien dat u het vuil de volgende dag gemakkelijk wegpoetst.

TIP: Verwijder bij het schoonmaken de laatste restjes met een doekje met wat olie. Hierdoor voorkomt u gelijk dat het rooster gaat roesten. Door vóór gebruik ook altijd het rooster in te smeren met olie, blijft etenswaar minder aan het rooster kleven. U kunt hiervoor ook citroensap gebruiken. Eten brand op deze manier minder snel aan en u hebt het rooster na afloop een stuk sneller schoon.

Gietijzeren bbq rooster reinigen

Heeft u een barbecue met een gietijzeren rooster? Deze kunt u dan het beste schoonmaken met heet water en een barbecue borstel. Als het rooster schoon en droog is, zet u hem 2 minuten in de oven (150 graden). Hierna hoeft u het rooster alleen nog in te smeren met plantaardige olie en hij is klaar voor een volgende ronde.

Rooster van gas- of elektrische bbq schoonmaken

Wanneer u gebruik maakt van een gasbarbecue of elektrische barbecue, is het schoonmaken van het rooster eenvoudig: Verwijder de grootste etensresten van het rooster, sluit de deksel en zet de barbecue 15 minuten op de hoogste stand. Daarna borstelt u alle verbrande etensresten zo weg. Gebruikt u water bij het schoonmaken van de elektrische barbecue? Vergeet dan niet om eerst de stekker uit het stopcontact te halen.

De binnenkant van de bbq schoonmaken

Ook de binnenkant van de bbq moet na gebruik goed worden schoongemaakt. Wacht hier wel mee tot de barbecue volledig is afgekoeld. Bij een houtskoolbarbecue is het belangrijk dat alle etensresten en as uit de bak verwijderd worden. Deze zorgen anders bij het volgende gebruik voor vervelende rookontwikkeling. De lege kuip kunt u schoonmaken met warm water, wat afwasmiddel en een droge doek. Blijven er aangebrande restjes zitten? Gebruik dan een staalborstel of bolletje staalwol om deze te verwijderen.

Behuizing bbq schoonmaken

Zijn het rooster en de binnenkant van de barbecue schoon, vergeet dan niet ook de behuizing te poetsen. Gebruik hierbij liever geen agressieve schoonmaakmiddelen, maar bijvoorbeeld een goed ontvettend afwasmiddel. Met een zachte doek poetst u de buitenkant van de bbq schoon tot deze weer prachtig glanst. Voor extra bescherming kunt u de barbecue afdekken met een bbq hoes.

BBQ schoonmaken

© jeremywhat - depositphotos.com

Plaats een klus