Balkon meubels

16/10/2021   |   22/10/2021   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Het uitzoeken van balkon meubels kan een flinke uitdaging zijn. Afhankelijk van de ruimte op uw balkon is lang niet iedere tuinset geschikt. In dit artikel bekijken we daarom verschillende zaken waar u rekening mee kunt houden bij het kiezen van de juiste balkon meubels. Zo maakt u straks optimaal gebruik van iedere vierkante meter én creëert u een gezellige plek waar het heerlijk vertoeven is.

Meten is weten

Voordat u begint met het zoeken naar balkon meubels is het belangrijk dat u precies weet hoeveel ruimte u heeft. Meet daarom het balkon zorgvuldig op. Draait de deur naar buiten toe het balkon op? Houd er dan rekening mee dat u die draairuimte niet kunt gebruiken om meubels te plaatsen.

Welke functie heeft het balkon?

U wilt het balkon natuurlijk zo efficiënt mogelijk inrichten. Maar waar wilt u het precies voor gebruiken? Is het een plek waar u tot rust wil komen op een loungestoel? Wordt het balkon een plek waar u kunt eten in de buitenlucht? Of misschien een combinatie van allebei? Denk hier vooraf goed over na, zodat u meubels kunt kiezen die het beste aan uw eisen en wensen voldoen.

Welk meubilair is geschikt voor uw balkon?

Een stevige tuintafel of mooie loungeset blijft over het algemeen langere tijd op dezelfde plek staan. Het is dus belangrijk dat u zeker weet dat daar voldoende ruimte voor is. Bij een kleinere ruimte passen meubels die makkelijk te verplaatsen zijn. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een hangtafel. Dat is een veelgebruikte tafel op balkons. U hangt de tafel simpelweg over de reling van het balkon. Hangtafels bestaan in vele vormen en maten en kunnen gemaakt zijn van hout, kunststof of metaal. Sommige hangtafels hebben als bijkomend voordeel dat u de tafel kunt inklappen. Ideaal wanneer u behoefte hebt aan meer beweegruimte.

Een ander manier om het balkon flexibel in te richten is het gebruiken van wieltjes onder de meubels. Die kunt er zelf onder monteren. Door de wieltjes zijn de balkon meubels goed te verplaatsen. Handig wanneer u een feestje geeft of wanneer u het balkon wil schoonmaken.

Voor een ruimtelijk effect kunt u op het balkon ook kiezen voor een hangstoel. Dat geeft uw balkon ook nog eens een extra luxe uitstraling.

Creëer schaduw met een balkon parasol

Om schaduw te creëren op het balkon is een balkon parasol ideaal. Voor balkons met weinig ruimte zijn hier halve parasols voor te koop. Deze plaatst u dan uiteraard in een halve parasolvoet. Wanneer u een hele parasolvoet gebruikt staat de parasol te ver van de muur af en dat is zonde van de ruimte.

Op een wat groter balkon kunt u ook kiezen voor een vierkante of rechthoekige parasol. Houdt er bij iedere parasol in ieder geval rekening mee dat u hem stevig moet bevestigen. Het zou zonde zijn als de parasol door de wind van het balkon vliegt.

Maak gebruik van de muren

Als de balkon meubels eenmaal staan, kunt u het balkon verder inrichten. Met kussens, buitenlampen en planten geeft u de buitenruimte extra sfeer. Als daar tenminste ruimte voor is. Om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte raden we aan ook gebruik te maken van de muren. Lampjes en een vogelhuisje aan de muur zorgen direct voor gezelligheid.

Verticaal tuinieren

Voor meer groen op het balkon kunt u ook de hoogte in werken. Bij verticaal tuinieren zet u de planten niet naast elkaar op de grond, maar stapelt u ze op. Plantenbakken kunnen aan de muur of aan een hek bevestigd worden. Er zijn ook speciale systemen voor verticaal tuinieren die tegelijk zorgen voor de bewatering van uw planten. Balkonplanten vangen door beschutting vaak een stuk minder regen op.

Opbergruimte in balkonkast

Waar u bij balkon meubels wellicht minder snel aan denkt is een balkonkast. Toch is dit meubel ontzettend handig voor het opbergen van materialen zoals tuingereedschap, een plaid of tuinkussens. U kunt kiezen voor een dichte kast, maar ook voor een open stellingkast. Kiest u een hoge kast, dan heeft u meer opbergruimte. Een lage kast biedt minder ruimte, maar de bovenkant daarvan kan wel worden gebruikt als extra tafeloppervlak. Daar kunt u dan weer bloemen of planten op plaatsen voor meer groen op het balkon.

Balkon meubels

© elenathewise - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Plaats een klus