Kerstdecoratie voor buiten & binnen

Zodra de donkere dagen weer zijn begonnen kijken we vaak massaal uit naar de feestdagen. Het is dan ook een bijzondere periode aan het eind van het jaar die bol staat van gezelligheid, vrienden en familie en lekker eten. Daarbij mag kerstdecoratie natuurlijk niet ontbreken. Het lijkt wel alsof we ieder jaar meer willen uitpakken. Kerstdecoratie is dan ook uitermate geschikt om het huis stijlvol en feestelijk mee te versieren. Zoekt u inspiratie voor kerstdecoratie? In dit artikel zetten we een aantal populaire mogelijkheden op een rijtje.

Echte kerstbomen en kunstkerstbomen

Wanneer het gaat over kerstdecoratie denken we vaak als eerst aan de kerstboom. Logisch, want die staat symbool voor kerst en is ook vaak het middelpunt van de versierde woonkamer. De ene boom is ook nog eens de andere niet, er valt genoeg te kiezen. Een kerstboom met kluit blijft vaak wekenlang mooi en u kunt hem na de kerstperiode in de tuin planten. Leuk om het jaar daarna ook buiten een kerstboom te versieren met kerstverlichting en andere decoratie. Echte kerstbomen zijn ook verkrijgbaar zonder kluit. In dat geval klemt u de stam in een kerstboomstandaard zodat deze veilig blijft staan. Houd er rekening mee dat een echte boom wel naalden verliest.

Veel mensen kiezen tegenwoordig ook voor een kunstkerstboom. Het voordeel van een kunstkerstboom is dat deze jarenlang meegaat. Daarnaast is er ontzettend veel keuze op het gebied van model, kleur, materiaal en prijs. Wie net wat meer uitgeeft kan een kunstkerstboom kopen die op het eerste gezicht net echt lijkt. Een nadeel kan zijn dat u de kunstkerstboom na de kerst weer moet afbreken en opslaan. Hiervoor heeft u dus wel voldoende opslagruimte nodig.

Sfeervolle kerstverlichting

Zoals al te horen is in het welbekende oude kerstliedje, horen er natuurlijk wel lichtjes in de kerstboom. Gelukkig ligt de tijd van echte kaarsen (onveilig!) al ver achter ons en is er tegenwoordig heel veel mooie en handige kerstverlichting verkrijgbaar. Slierten met kerstlampjes zijn verkrijgbaar in veel verschillende lengtes, waarbij het aantal lichtjes varieert.De lampjes komen in allerlei formaten, van kleine lichtpuntjes tot grote lampjes die op kaarsjes lijken. Ook wat de kleur van het licht betreft valt er wat te kiezen. De meeste mensen kiezen voor een warme kleur licht die past bij de gezellige kerstsfeer. Toch kunnen ook fellere lampjes of knipperende gekleurde lichtjes heel feestelijk zijn. U kunt kiezen uit traditionele LED snoerverlichting of clusterverlichting. Deze laatste optie heeft meer LED lampjes per meter.

Bent u benieuwd hoeveel meter kerstverlichting er nodig is om uw kerstboom goed te verlichten? In onderstaande overzicht ziet u richtlijnen voor beide soorten verlichting:

Hoogte kerstboom Snoerverlichting Clusterverlichting
< 100 cm 6-9 meter
80-120 LED’s
6-8 meter
320-480 LED’s
100 cm 6-13,5 meter
120-240 LED’s
8-11 meter
400-560 LED’s
150 cm 9-15 meter
180-240 LED’s
11-15 meter
400-700 LED’s
180 cm 14-20 meter
180-240 LED’s
14-20 meter
700-1000 LED’s
210 cm 15-25 meter
200 tot 480 LED’s
16-25 meter
800-1200 LED’s
240 cm 15-25 meter
400-480 LED’s
16-25 meter
800-1200 LED’s
300 cm 25-60 meter
500-1000 LED’s
16-25 meter
800-1200 LED’s

Behalve in de kerstboom kunt u kerstverlichting ook prima gebruiken om andere delen van huis en tuin sfeervol te verlichten. Denk bijvoorbeeld aan kerstlichtjes aan het tuinhek. Of ijspegel kerstverlichting aan de dakgoot. Een kerstslinger met lampjes geeft kasten en vensterbanken meer sfeer. Er zijn ook grotere verlichte objecten verkrijgbaar voor buiten. Daarbij kunt u denken aan een rendier op het dak of een grote kerstster voor op het huis.

Feestelijke versiering voor binnen en buiten

Als de kerstboom op zijn plek staat en het huis en de tuin sfeervol zijn verlicht met kerstverlichting, dan is het tijd voor de details. In een kerstboom hoort natuurlijk prachtige, glinsterende kerstversiering. Kerstballen en andere decoratie kleuren uw boom en geven die een feestelijke uitstraling. Hoe groter de boom, hoe groter de diameter van de kerstbal. Hiermee voorkomt u dat de prachtige versiering in het niet valt. De buitendeur kunt u aankleden met een mooie kerstkrans. Kerstkransen staan binnen ook prachtig. Daar kunt u de decoratieve krans aan de muur hangen, maar ook als kerststuk op tafel neerzetten. En wat dacht u van een kerststal? Zeker bij een typisch traditionele kerstdecoratie mag deze eigenlijk niet ontbreken.

Kerstdecoratie

© SergKovbasyuk - depositphotos.com

Plaats een klus