Echte kerstboom of kunstkerstboom?

Zodra de dagen korter worden en de feestdagen dichterbij komen, staan we allemaal te popelen om ons huis sfeervol te versieren. De kerstdecoratie komt van zolder en we gaan op zoek naar een mooie kerstboom. Dit laatste brengt ons ieder jaar wel weer bij de vraag: Kiezen we voor een echte kerstboom of voor een kunstkerstboom? In dit artikel kijken we naar de voor- en nadelen van beide opties zodat u goed beslagen ten ijs komt bij het kiezen van een mooie boom.

De voor- en nadelen van een echte kerstboom

Al eeuwenlang zetten mensen echte kerstbomen in huis om zo de kamer voor de feestdagen te versieren. Waar men vroeger nog echte kaarsjes gebruikte, kiezen we nu voor energiezuinige kerstverlichting. Met kerstballen en kerstslingers kleden we de boom verder aan. Een feestelijk gezicht! Om de traditie in ere te houden kunt u dus zeker kiezen voor een echte kerstboom. Er zijn echter nog meer redenen om voor een echte boom te kiezen:

  • Een echte kerstboom ruikt heerlijk;
  • Een echte kerstboom (met kluit) kunt u na de feestdagen in de tuin planten;
  • Een echte kerstboom heeft een gunstige aanschafprijs;
  • Voor een echte kerstboom is geen opslagruimte in huis nodig (u doet de boom immers weg of plant deze in de tuin)

Nadelen zijn er echter ook. Een groot nadeel van een echte kerstboom is zijn grilligheid. Dat begint al bij het kiezen van een boom. Qua model verschillen ze allemaal van elkaar en het is maar de vraag of u een boom kunt vinden die u echt mooi vindt. Eenmaal in huis merkt u bij het versieren ook direct een nadeel van de echte kerstboom: de naalden laten los. In het begin valt het nog wel wat mee, maar naarmate de kerstdagen dichterbij komen liggen er steeds vaker naalden op de grond. Zeker wanneer huisdieren of (kleine) kinderen in de buurt zijn, is een echte kerstboom dus wel wat kwetsbaar.

De voor- en nadelen van een kunstkerstboom

De overstap naar een kunstkerstboom ligt soms wat gevoelig. Het grootste nadeel ligt daarbij erg voor de hand: een nepboom kan voelen als “valsspelen”. Men mist de heerlijke geur van de dennentakken of hekelt het té perfecte model van de boom. Maar een kunstkerstboom heeft ook een aantal grote voordelen, zoals:

  • Een kunstkerstboom is verkrijgbaar in verschillende modellen, zodat u echt een boom kunt kiezen die u mooi vindt;
  • Een kunstkerstboom gaat jarenlang mee, waardoor het de investering zeker waard is;
  • De jaarlijkse zoektocht naar een mooie boom kan worden geschrapt, u hoeft de boom alleen van zolder te halen;
  • Voor de liefhebber zijn kunstkerstbomen ook in andere (niet-natuurlijke) kleuren verkrijgbaar.

Kerstboom prijzen

Wanneer de aanschafprijs van de kerstboom een rol speelt in uw keuze, is het goed om ook daar echt even naar te kijken. Een echte kerstboom is over het algemeen voordeliger en kost zo’n 25-60 euro. Afhankelijk van de hoogte betaalt u voor een kunstkerstboom een bedrag tussen de 50-300 euro. Dat is dus een grotere investering, maar wel eentje waar u vele jaren plezier van kunt hebben. Op lange termijn kan een kunstkerstboom dus juist een hele voordelige keuze zijn.

Welke kerstboom is duurzamer?

Bij het kiezen van een goede kerstboom kunt u ook nadenken over de duurzaamheid van beide opties. Toch is het moeilijk te bepalen of een echte kerstboom duurzamer is dan een kunstkerstboom.

Over het algemeen kunnen we zeggen dat een langere levensduur gunstiger is voor het milieu. Met een kunstkerstboom ligt een langere levensduur natuurlijk voor de hand, maar ook een echte kerstboom kunt u meerdere jaren achter elkaar gebruiken. Door de boom na de feestdagen te herplanten, vermindert u de milieubelasting. Bij een kunstkerstboom kunt u bewust een exemplaar kopen dat stevig is en gemakkelijk is op te bergen. De boom gaat dan een stuk langer mee.

Gaat u op zoek naar een echte kerstboom? Probeer deze dan dichtbij huis te kopen. Ook een autorit is namelijk belastend voor het milieu.

Een boom gekozen? Houdt dan ook bij het decoreren rekening met het milieu en kies voor energiezuinige kerstverlichting. Naast duurzaam is dat ook nog eens ontzettend gunstig voor uw portemonnee.

Echte kerstboom of kunstkerstboom?

© belchonock - depositphotos.com

Plaats een klus