Allium - Look

Allium, in het Nederlands ook wel Look genoemd, is een plantengeslacht uit de Liliaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 13 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Allium vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Allium online bestellen

Allium snoeien: wanneer & hoe

De allium staat mooi tussen andere vaste planten. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar en vooral de wat langere soorten look komen tussen bloeiende planten goed tot hun recht. Onder het geslacht ‘allium’ vallen allerlei culinaire gewassen, zoals knoflook, bieslook en de ui. De allium bloeitijd ligt in juni - juli en de bloemen zien er dan geweldig mooi uit. Ze trekken bovendien veel insecten aan. Het snoeien van allium is minimaal.

Na de bloei kunt u de uitgebloeide bloemen met de stelen tot aan de grond afknippen. Dit is echter niet noodzakelijk, want de ook na de bloei blijven de bloemen nog lang decoratief. Wel kunnen bladeren tijdens de bloei geel verkleuren. Verkleurd blad knipt u tijdens de bloei weg. Verder kunt u in het voorjaar de allium snoeien, net voordat ze beginnen met uitlopen. Dat wil zeggen, u haalt dan het oude blad, dat in het najaar is afgestorven, weg. Net als bij alle andere vaste planten, heesters en bomen in uw tuin, gebruikt u ook voor het snoeien van de allium een scherpe en goed gereinigde snoeischaar.

Allium verzorging & onderhoud

Omvangrijk onderhoud heeft allium niet nodig. Water geven is zelden nodig. Geef alleen af en toe een scheutje water in langere periodes van droogte en na het planten van de look. Het is wel belangrijk dat grond goed waterdoorlatend is, zodat bij (langdurige) regenval het teveel aan water weg kan in de bodem.

Tot de verzorging van allium hoort ook het bemesten van de plant. Dit hoeft u echter doorgaans maar eenmaal per jaar te doen. Allium bemesten doet u in het voorjaar. Geef een ruime hoeveelheid meststof. Door compost of organische meststoffen te geven, bevordert u de groei. Na de bloei kunt u eventueel ook nog wat mest geven, maar dit is niet noodzakelijk.

Uitgebloeide bloemen mag u verwijderen of laten zitten. Gele bladeren kunnen al vroeg worden teruggesnoeid, omdat deze afbreuk doen aan de schoonheid van de bloem. De meeste allium planten zijn winterhard, maar niet wintergroen. De plant sterft in de winter boven de grond af, maar loopt in het volgende voorjaar weer uit. Het is aan te raden om allium tijdens de winter iets te beschermen, bijvoorbeeld met dennentakken en droge bladeren. Bij milde winters is dit niet nodig.

Allium planten: wanneer & hoe

De allium die u in een pot koopt, is al geworteld. Hierdoor kunt u hele jaar door look planten, zolang er geen vorst in de grond zit. Heeft u net de allium geplant en volgt er een periode met vorst, dek dan de plant met een laag blad af. Gaat u allium bollen planten, doe dit dan in oktober of november. Voor de plantdiepte houdt u ongeveer drie keer de hoogte van de bol aan.

De standplaats van de allium is bij voorkeur in de volle zon, maar halfschaduw kan ook. Wel geldt, hoe meer zon, hoe meer de plant zal bloeien. Voor wat betreft de grond is de plant niet heel veeleisend. Een gemiddelde tuingrond voldoet prima. U kunt de grond tijdens het planten van de allium verrijken door de grond te mengen met wat compost. Zorg ook dat de bodem goed gedraineerd is. Een vruchtbare, gedraineerde bodem en een zonnige of halfschaduw standplaats zorgt ervoor dat de allium optimaal kan groeien.

Allium stekken & vermeerderen

Allium vermeerderen kan door zaad of door de plant te delen. Het kan echter enkele jaren duren voordat het zaad zich heeft ontwikkeld. Eenvoudiger is het door de plant te delen. U graaft de gehele plant op uit de grond. Doe dit wanneer de bloemhoofden zijn verdroogd en het blad is afgestorven (in het najaar, uiterlijk november). Laat de bol even drogen nadat u deze hebt opgegraven en deel deze daarna voorzichtig in één of meerdere stukken. Elk nieuw bolletje kan vervolgens weer opnieuw geplant worden in de grond. Kies voor de nieuwe look als standplaats weer een plekje in de zon. Geef na het planten voldoende water. In het voorjaar zullen de nieuwe allium planten weer uitlopen en is het vermeerderen een feit.

Allium ziekten

De allium hoeft nauwelijks bang te zijn voor ongedierte of ziekten. Na een milde winter kunnen uienvliegjes optreden. Deze kunt u bestrijden met een biologisch bestrijdingsmiddel. Let er in de winterperiode tijdens de verzorging van de look ook op dat de grond niet te nat wordt, dit om wortelrot te voorkomen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen