Roetdauw bestrijden

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Wie roetdauw op een plant signaleert kan er vrijwel zeker van zijn dat de plant ook geplaagd wordt door insecten. De suikers die zij op het blad achterlaten is namelijk de voedingsbodem voor deze vervelende schimmelziekte. In dit artikel leggen we uit wat roetdauw is, hoe u het kunt herkennen en wat u kunt doen om het te voorkomen en roetdauw te bestrijden.

Wat is roetdauw?

Roetdauw is een verzamelnaam voor schimmels die leven van honingdauw. Wanneer bladluizen, schildluizen of witte vliegen op een plant leven, scheiden ze het teveel aan suiker dat zij binnen krijgen af: honingdauw. De schimmel die zich daarop vormt is zwart van kleur en ziet er uit als roet. Vandaar de naam roetdauw. Het goede nieuws is dat roetdauw het blad van de plant niet aantast. Maar helaas houdt de schimmel wel zonlicht tegen. Na verloop van tijd kan dat ervoor zorgen dat de plant een groeiachterstand krijgt.

Roetdauw herkennen

Zoals we hierboven al schreven, dankt roetdauw zijn naam aan het uiterlijk van de schimmel: een zwart of donkergroen laagje dat lijkt op roet. Roetdauw zit voornamelijk op de bladeren van de plant, maar kan ook op stengels en vruchten groeien. Omdat de schimmel groeit op honingdauw, voelt roetdauw vaak wat plakkerig aan.

Om te controleren of de plekken op uw plant daadwerkelijk roetdauw zijn, kunt u er met een vochtig doekje overheen wrijven. Omdat roetdauw samen met honingdauw een laagje op het blad vormt (en niet er in), is het mogelijk de schimmel weg te vegen. Wrijft u met een vochtig doekje en verdwijnen de zwarte plekken, dan weet u zeker dat het roetdauw betreft. Grote kans dat u dan, als u goed kijkt, ook bladluizen, schildluizen of witte vliegen op de plant zult ontdekken.

Roetdauw voorkomen

Om uw planten in goede gezondheid te houden, wilt u het liefst roetdauw voorkomen. Dit kunt u doen door uw planten regelmatig te controleren op insectenplagen. Door bladluizen of schildluizen te bestrijden, voorkomt u een teveel aan honingdauw op de bladeren. Indirect kunt u op die manier ook roetdauw voorkomen. Kleine plekjes roetdauw die al op de bladeren zijn ontstaan kunt u met een nat doekje wegwrijven om verder groei en verspreiding van de schimmel te stoppen. Herhaal dit indien nodig meerdere keren, zodat de plant kans krijgt zichzelf te herstellen.

Roetdauw bestrijden

Is een groot deel van de bladeren van uw plant al zwart door roetdauw? Dan adviseren we de schimmel te bestrijden. Door roetdauw te bestrijden kan de plant meer energie aanmaken en herstellen.

Roetdauw bestrijden? Dan is de eerste stap het verwijderen van de schimmel en de honingdauw op de bladeren. Dit kunt u met een vochtige doek van de plant wrijven, maar u kunt het ook afspoelen met een stevige straal of een zachte borstel aansluiten op de waterslang om daarmee de planten schoon te maken. Gebruik hierbij geen zeep, alcohol of bleek. Deze middelen kunnen de cellen in de bladeren beschadigen en dat heeft een negatief effect op (goede) insecten en het bodemleven rondom de plant. Herhaal deze behandeling dagelijks, tot de schimmel wegblijft.

Let op: Wanneer u al begonnen bent met de bestrijding van een andere plaag, is het aan te raden even te wachten met het schoonspoelen van de plant. Laat het bestrijdingsmiddel tegen bladluis eerst zijn werk doen, voor u begint met het bestrijden van de roetdauw.

U kunt roetdauw ook bestrijden met anti-schimmel middel. Dat werkt effectief tegen schimmel, maar is vaak minder gezond voor het bodemleven. We raden daarom bij roetdauw bestrijden eerst echt alleen maar water te gebruiken.

Roetdauw op kamerplanten

Hoewel roetdauw veel op tuinplanten voorkomt, geeft de schimmel de voorkeur aan een binnenmilieu. Binnen is de temperatuur hoger en stabieler, het ideale klimaat voor een snel groeiende schimmel. Omdat ook ongedierte zich binnen vaak gemakkelijk voortplant, wordt een plaag al gauw van kwaad tot erger. Voor beestjes is het klimaat binnen aangenaam en er zijn weinig natuurlijke vijanden die hun bestaan bedreigen. Inspecteer kamerplanten daarom regelmatig en controleer daarbij goed op ongedierte.

Begin ook bij kamerplanten eerst met het bestrijden van het ongedierte. Er zal dan al snel minder honingdauw op de bladeren komen, waardoor de roetdauwschimmel minder kans heeft zich uit te breiden. Met een mengsel van zeepwater en spiritus kunt u bladluis, wolluis, spintmijt en witte vlieg, op biologische manier bestrijden. Het middeltje loopt echter wel snel van de bladeren af. Voor goed resultaat moet u het daarom meerdere keren aanbrengen.

Roetdauw bestrijden

© kazakovmaksim - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen