Meidoorn - Crataegus

Meidoorn (Crataegus) is een plantengeslacht uit de Rosaceae familie. Voor dit geslacht van bomen en heesters staan er 4 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Meidoorn vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Meidoorn online bestellen

Meidoorn snoeien: wanneer & hoe

De meidoorn is een heester met een prachtige bloei. Om ervoor te zorgen dat de struik de juiste vorm behoudt, is het regelmatig snoeien van de meidoorn een absolute must. Wanneer u de meidoorn moet snoeien, is afhankelijk van het doel van de heester in uw tuin. U kunt de meidoorn planten met verschillende doelen, bijvoorbeeld als een plant of als een haag.

De crataegus wordt vaak ingezet als haag. Heeft u deze heester ook als haag in uw tuin? Dan is juni een prima tijd voor het snoeien van de meidoorn. Door zijn wilde en relatief grillige groei, is het vrijwel onmogelijk om een hele strakke haag te creëren, maar door de haag een snoeibeurt te geven, zal deze er wel weer netjes uitzien. U kunt ervoor kiezen om in september nogmaals de meidoorn te snoeien. De haag gaat dan in vorm de winter in. Het kan zijn dat er in het daaropvolgende voorjaar dan geen bloemen komen. Houd hier dus rekening mee. Snoei nooit wanneer het vriest.

Gebruikt u de struik als plant en wilt u de meidoorn mooi op stam krijgen? Knip dan de lage zijtakken in de zomer weg, zodat de stam beter zichtbaar wordt. In het najaar kunt u de bovenzijde nog een kleine snoeibeurt geven, zodat de plant netjes oogt. Hierdoor komt er ook meer licht bij de rest van de meidoorn.

Meidoorn verzorging & onderhoud

Bij de meidoorn is de verzorging gering. De struik groeit op vrijwel elke grondsoort, maar plaats de heester bij voorkeur op een kalkrijke bodem. U kunt af en toe wat kalk rond de crataegus strooien. Verdere bemesting is niet nodig, behalve bij jonge meidoornplanten. De grond zelf mag matig tot vochtig zijn.

Meidoorn is winterhard, maar verliest wel zijn blad in de winter. De bloeitijd van de meidoorn is mei-juni. Er komen dan tal van witte bloemen tevoorschijn, die ook nog eens heerlijk geuren. In de herfst verschijnen er rode besjes aan de struik. Deze kunnen wel de hele winter blijven hangen. Vogels zijn hier dol op.

De natuurlijke vorm van de meidoorn is grillig, waardoor takken snel in elkaar verstrikt kunnen raken. Het is belangrijk om de struik weer lucht en licht te geven door een aantal takken weg te knippen. Doe dit bij voorkeur in de koudere maanden.

Meidoorn planten: wanneer & hoe

U kunt het beste tussen oktober en april een nieuwe meidoorn planten, het liefst in kalkhoudende klei- of leemgrond. Wilt u haag planten van meidoorns? Plant dan per meter niet meer dan vier tot zes struiken. Geef na het planten van de crataegus voldoende water en geef tevens wat organische mestkorrels. Dit zorgt ervoor dat de voedingsstoffen gelijkmatiger en langzamer vrij worden gegeven, waardoor de heester gelijkmatiger groeit.

De meidoorn houdt van een standplaats in de zon of halfschaduw. Wanneer de struik voldoende is gegroeid, zorgt u voor een matig droge tot vochthoudende grond. Het bemesten van jonge meidoornstruiken doet u bij voorkeur in het voorjaar.

Meidoorn stekken & vermeerderen

Meidoorn vermeerderen kan door zaad en door meidoorn te stekken. Voor het zaaien dient u veel geduld te hebben, want sommige zaden zijn namelijk leeg. Zaaien kunt u na half mei buiten doen. Plaats de zaden in humusrijke stekgrond en dek ze af met een laagje compost. Meidoorn stekken kan het beste aan het eind van de zomer worden gedaan. Neem van de halfverhoute takken wat stekken en steek deze in stekgrond. Gebruik wat stekpoeder om het wortelen te bevorderen en de ontwikkeling van schimmels tegen te gaan. Zet de stekken op een lichte, warme plaats en houdt de grond vochtig. Na enkele weken ontwikkelen zich de eerste wortels en kunt u de crataegus verpoten naar een grotere pot. Zodra de struik groter wordt, kunt u het beste de meidoorn verplaatsen naar een geschikte plek in de tuin.

Meidoorn ziekten

De meidoorn is gevoelig voor perenvuur. Het gevolg is dat bladeren bruinzwart kleuren en gaan verdorren. Op de takken ontstaat een slijmerige substantie. Wanneer de crataegus door deze nare bacterie wordt getroffen, is er vaak geen redden meer aan. Om verdere besmetting te voorkomen, dient u de heester helaas af te voeren. Een nadeel van een meidoornhaag is ook dat deze aangevreten kan worden door spinselmot. Wanneer u nestjes ziet tijdens de verzorging van de meidoorn, is het raadzaam deze direct te verwijderen. 

Meidoorn kopen

Koop Meidoorn bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Meidoorn soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Meidoorn vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen