Tweestijlige meidoorn

Tweestijlige meidoorn is een boom uit de Rosaceae familie en het geslacht Meidoorn (Crataegus) en er staat 1 soort Tweestijlige meidoorn in onze plantengids.

De bloeitijd van een Tweestijlige meidoorn ligt in april en mei en de bloemen zijn rood of roze van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze boom is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 10 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Tweestijlige meidoorn online bestellen

Tweestijlige meidoorn snoeien: wanneer & hoe

Snoei de Tweestijlige Meidoorn regelmatig om ervoor te zorgen dat de boom mooi in vorm blijft. Het najaar en in de winter zijn de beste perioden om te snoeien. Na het voltooien van de wintersnoei zullen er waterloten ontstaan, deze moeten eind mei of begin juni verwijderd worden. 

Naast het snoeien in het najaar en de winter, kan er ook tussendoor gesnoeid worden. Verwijder takken om meer licht in de kroon van de boom te laten vallen. Dit wordt ook wel opkronen genoemd en voer dit het beste uit in de zomer. Door het opkronen van de Tweestijlige Meidoorn blijft de boom gezond en in de juiste vorm.

De Tweestijlige Meidoorn is een vrij kleine boom. Een volwassen boom wordt ongeveer 10 meter hoog. Voorkom dat de boom te groot wordt en de mooie vorm verliest door regelmatig te snoeien en te dunnen.

Tweestijlige meidoorn verzorging & onderhoud

Een belangrijke factor bij het onderhoud van de boom is het vochtig houden van de grond. Voorkom dat er vochtophoping ontstaat, omdat dit kan leiden tot wortelrot. Zorg dat de grond een goede drainage heeft, zodat het water goed kan wegstromen.

Een andere belangrijke factor bij het onderhoud van de Tweestijlige Meidoorn is het bieden van een geschikte bodem. De boom geeft de voorkeur aan leemgrond en zandgrond. Ook moet de bodem zuur-neutraal en bij voorkeur alkalisch zijn. Controleer daarom de pH-waarde van de grond regelmatig. Een goede pH-waarde ligt tussen de 6 en 7. 

De Tweestijlige Meidoorn heeft veel behoefte aan zonlicht en kan goed gedijen in een volle zon. De boom kan daarbij ook gedeeltelijke schaduw verdragen. De boom is ook goed bestand tegen lage temperaturen, tot wel -10 graden Celsius.

De Tweestijlige Meidoorn bloeit al vroeg in het jaar, namelijk vanaf mei. Het is aan te raden om regelmatig meststoffen toe te dienen. Dit kan bijvoorbeeld met organische meststoffen of speciale meststoffen voor hagen en heesters.

Tweestijlige meidoorn planten: wanneer & hoe

Er zijn twee manieren om een Tweestijlige Meidoorn te planten: in een pot of als volgroeide plant. Bij het planten van de boom in een pot, maakt het niet uit wanneer u dit doet, omdat de wortels tijdens het kweken en transporteren nauwelijks beschadigd raken. Het voordeel aan een volgroeide Tweestijlige Meidoorn is dat deze het gehele jaar door geplant worden, mits de grond niet bevroren is. De Tweestijlige Meidoorn heeft een voorkeur voor een vochtige bodem, maar deze mag niet te drassig zijn. 

Plant de Tweestijlige Meidoorn op de juiste diepte. Graaf een gat dat iets groter is dan de kluit van de boom en zorg dat de bodem van het gat goed los is. Plaats de Tweestijlige Meidoorn in het gat en zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit gelijk is met het grondniveau. Vul het gat vervolgens met aarde en druk deze goed aan. Geef de boom na het planten voldoende water.

Kies een pot die groot genoeg is voor de boom als u de Tweestijlige Meidoorn in een pot wilt planten. Vul de pot met goede kwaliteit potgrond en zorg ervoor dat er voldoende drainage gaten aanwezig zijn om overtollig water af te voeren. Plaats de Tweestijlige Meidoorn in de pot en vul deze aan met aarde tot net onder de rand. 

Zorg tot slot voor een juiste afstand tussen de planten. Per strekkende meter kunt u één of twee Meidoorns planten, dat ligt aan de gewenste dichtbegroeidheid. 

Tweestijlige meidoorn stekken & vermeerderen

Vermeerder de Tweestijlige Meidoorn door middel van zaden of het nemen van stekken. Het kiemen van deze zaden kan soms wel tot twee jaar duren. Zodra de planten groot genoeg zijn, kunnen ze definitief geplant worden op een geschikte plek in de grond. Verplant de jonge planten regelmatig, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen en er een compacte wortelkluit ontstaat.

Stekken is een andere manier om de Tweestijlige Meidoorn te vermeerderen. Het stekken van de Tweestijlige Meidoorn kan het beste gebeuren in de herfst of de lente. Stek de boom door het nemen van stekken van half verhout hout van ongeveer 20 centimeter lang en met een dikte van 0,5 tot 1 centimeter.

Verwijder de bladeren van de onderste helft van de stek. Op deze manier kan de plant meer energie stoppen in het ontwikkelen van de wortels in plaats van het in stand houden van de bladeren. Plaats de stek vervolgens in een pot met stekgrond en zet ze in de schaduw.

Na ongeveer zes tot acht weken heeft de stek wortels gevormd. Verplaats deze dan naar een grotere pot of in de volle grond. Het is goed om te weten dat de Tweestijlige Meidoorn een penwortel vormt. Een penwortel is één grote wortel en daarom is het verplanten soms lastig. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te werk te gaan bij het verplanten van de planten en de wortels zo min mogelijk te beschadigen.

Tweestijlige meidoorn ziekten

De Tweestijlige Meidoorn kan geraakt worden door diverse ziekten en plagen. Herken en bestrijd deze snel om schade aan de plant te voorkomen.

Een veelvoorkomende ziekte bij de Tweestijlige Meidoorn is de bruine vlek. Deze ziekte ontstaat vaak door een tekort aan water. Knip de bruine vlekken op de bladeren af met een schone schaar. Op deze manier kan de plant zijn energie richten op de groei van nieuwe bladeren. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt om te voorkomen dat deze ziekte ontstaat.

Een andere plaag die regelmatig voorkomt bij de Tweestijlige Meidoorn is de bladkever. Deze kever laat gekartelde randen achter op de bladeren door het eten van de plant. Bestrijd de bladkever door aaltjes op de bodem van de plant te plaatsen. Aaltjes zoeken de larven van de kever op en dringen binnen, waarna ze een bacterie afscheiden die de larve doodt. Zo blijft de populatie van bladkevers beperkt.

Boktorren kunnen ook een probleem vormen voor de Tweestijlige Meidoorn. Deze insecten eten het houtwerk van binnen op, wat leidt tot een instabiele constructie. Het is moeilijk om deze plaag zelf te bestrijden en daarom kan het verstandig zijn om een specialist in te schakelen.

Een laatste probleem dat zich kan voordoen bij de Tweestijlige Meidoorn is gal. Dit ontstaat vaak door een parasiet of symbiont, zoals een insect. Verwijder gal direct om verdere verspreiding te voorkomen.

Tweestijlige meidoorn kopen

Koop Tweestijlige meidoorn bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Tweestijlige meidoorn soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Tweestijlige meidoorn en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Crataegus laevigata 'Paul's Scarlet' Boom April, Mei Rood, Roze Lichte schaduw / Zon

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen