Ooievaarsbek - Geranium

Ooievaarsbek (Geranium) is een plantengeslacht uit de Geraniaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 132 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Ooievaarsbek vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Ooievaarsbek online bestellen

Ooievaarsbek snoeien: wanneer & hoe

Ooievaarsbek, beter bekend als de geranium, is een langbloeiende plant met een rijke bloei. In principe is het snoeien van de ooievaarsbek niet nodig, maar als u wilt dat de plant in hetzelfde jaar (zomer) nogmaals bloeit, dan is een knipbeurt wel aan te raden. Wanneer moet u de ooievaarsbek snoeien? Dat doet u dan direct na de bloei, meestal eind juli, half augustus. Knip de lange uitgebloeide stengels af tot circa vijftien centimeter boven de grond. Door flink de ooievaarsbek te snoeien, wordt de uitloop van fris, nieuw blad gestimuleerd en meestal bloeit de ooievaarsbek in de nazomer dan voor een tweede keer. In het voorjaar haalt u bruine plantdelen weg, zodat er weer plaats wordt gemaakt voor nieuw groen blad. 

Ooievaarsbek verzorging & onderhoud

De verzorging van de ooievaarsbek stelt niet veel voor. Het is een makkelijke plant. Wanneer de plant eenmaal goed heeft geworteld, zijn er geen bijzondere behoeftes. Bij lange droge en warme periodes dient u de plant wel goed te besproeien, anders wordt de plant minder decoratief voor de rest van het seizoen. Bij een ooievaarsbek in een bloempot zorgt u ervoor dat de grond nooit gortdroog wordt. Qua grond zelf stelt de ooievaarsbek ook weinig eisen. Goede tuinaarde of potgrond voor de ooievaarsbek in pot is prima. Bemesting heeft de plant ook eigenlijk niet nodig, maar u kunt desgewenst in het voorjaar wat droge koemestkorrels als bemesting geven.

De ooievaarsbek bloeitijd is vrij lang en kan gemakkelijk van mei tot oktober duren. De plant kan dus meerdere keren bloeien tijdens die periode. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar van de ooievaarsbek. De meeste soorten van de ooievaarsbek zijn goed winterhard, maar niet wintergroen. Bij sommige soorten verkleurt het blad in het najaar in mooie herfstkleuren. Als de plant in de winter verdort, laat dan de verdorde delen liggen en haal deze pas in het vroege voorjaar weg. In het voorjaar komt de plant ook weer op.

Ooievaarsbek planten: wanneer & hoe

Ooievaarsbek heeft een voorkeur voor een zonnige plek of halfschaduw. Er zijn ook soorten die in de schaduw kunnen staan. Gaat u een ooievaarsbek planten, zorg er dan voor dat de grond niet te droog, maar wel goed waterdoorlatend is. De beste tijd om een ooievaarsbek te planten is in het voor- of najaar. Het planten van de ooievaarsbek op zwaardere grond doet u bij voorkeur in het voorjaar, omdat dan het rotten van de wortels in een natte winterperiode zoveel mogelijk wordt voorkomen. Heeft u een ooievaarsbek in pot gekocht? Dan kunt u deze als volgt planten:

  • Maak de ondergrond goed los
  • Maak een gat (groter dan de pot)
  • Strooi er eventueel wat aanplantgrond bij (voor snellere aangroei)
  • Dompel de plant met pot in een emmer water (de wortels zuigen zich dan goed vol)
  • Haal de ooievaarsbek uit de pot en plaats deze in het gat
  • Vul het gat (waar de plant in is gegaan) met omliggende aarde aan
  • Druk de aarde goed aan
  • Geef de plant water

Na het planten van een ooievaarsbek bij warm en droog weer kunt u het beste de eerste weken nog regelmatig water geven.

Ooievaarsbek stekken & vermeerderen

Ooievaarsbek vermeerderen kan enkele jaren na het planten door deze te scheuren. Dit kan in het voor- of najaar. Graaf een stevige pol op en trek de wortels wat uit elkaar. U scheurt nu als het ware de plant in delen. De losse stukken plant u terug in de grond. U kunt ze individueel planten of een paar delen bij elkaar in een plantgat stoppen. Geef vervolgens flink water, zodat de nieuwe plantjes kunnen gaan groeien.

U kunt ook de ooievaarsbek stekken. Snij een stukje stengel af en plaats deze in wat stekgrond. Geef water en wacht tot de plant groeit. U kunt dan de ooievaarsbek verplaatsen naar een plek in de tuin. Als laatste zijn er ook soorten die zichzelf uitzaaien.

Ooievaarsbek ziekten

Zelden wordt de ooievaarsbek aangetast door ziekten en plagen. Het kan soms gebeuren dat de wortels worden aangevreten door larven. Hierdoor stagneert de groei en kunnen bladeren verdorren. Controleer dan de wortels.

Daarnaast kan de schimmelziekte roest sporadisch optreden. Dit is een nare ziekte, in veel gevallen fataal voor de plant. Vooral bij heet en vochtig weer treedt deze schimmelziekte op. De bladeren worden aangetast en verkleuren. Zieke bladeren moet u verwijderen en u kunt de ooievaarsbek regelmatig met een middel bespuiten.

Staat een ooievaarsbek te nat, dan kan eveneens een schimmelziekte optreden. Ook door deze ziekte kan de plant sterven. Bladeren verwelken, stengels worden zwart, de plant heeft wortelrot. Aangetaste delen moet u verwijderen en u kunt de ooievaarsbek met een schimmeldodend middel besproeien.

Ooievaarsbek kopen

Koop Ooievaarsbek bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Ooievaarsbek soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Ooievaarsbek vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen