Groenblijvende boom

Met een groenblijvende boom koopt u een boom die het hele jaar meegaat. Populaire groenblijvende bomen zijn de steeneik, de glansmispel, laurierboom en de wintergroene magnolia. Een groenblijvende boom is zeer gewild. Waarom dit zo is, leggen we in dit artikel uit. Daarnaast leest u welke soorten er nog meer zijn en hoe u deze kunt onderhouden.

Wat zijn wintergroene bomen?

Groenblijvende, wintergroene of bladhoudende bomen, het zijn allemaal bomen die tijdens de wintermaanden hun blad of naalden niet laten vallen. Ze houden dus het hele jaar door de bladeren vast. Vaak hebben deze bomen een wat dikker, steviger en soms glanzend blad. Uw tuin ziet er met groenblijvende bomen in de winter niet kaal, bruin en verdord uit. Wintergroene bomen zijn daarnaast ook nog eens gemakkelijk te onderhouden.

Waarom zijn groenblijvende bomen zo populair?

Doordat groenblijvende bomen en andere wintergroene bomen hun blad behouden in de winter, blijft de inkijk in uw tuin beperkt. U geniet hierdoor het hele jaar door van privacy in uw tuin. Bladhoudende bomen geven structuur aan uw wintertuin. Er is altijd iets te zien.

Door te kiezen voor verschillende soorten wintergroene bomen, bijvoorbeeld in bladgrootte, structuur en kleur, behoudt uw tuin ook een frisse uitstraling tijdens de soms sombere winterperiode. Daarnaast biedt een boom op stam die groenblijvend is bescherming voor vogels in deze tijd van het jaar. Vogels vinden het heerlijk om nestjes te bouwen in bladhoudende bomen en beschouwen deze nesten als ideale schuilplek in de winter.

Groenblijvende bomen planten, snoeien en bewateren

Wintergroene bomen groeien op vrijwel alle grondsoorten. Een boom die zijn blad behoudt, kan dus op de meeste plekken in de tuin staan. Vrijwel alle groenblijvende bomen op stam die winterhard zijn, zijn over het algemeen goed te snoeien. Veel soorten kunt u in een vorm snoeien. Doe dit bij voorkeur wel in de periode van maart tot en met september. In de wintermaanden kunnen ze mogelijk vorstschade oplopen als u snoeit.

Een groenblijvende boom heeft het hele jaar door water nodig, in tegenstelling tot bladverliezende bomen. Dit komt omdat de bladeren van deze wintergroene bomen het hele jaar door vocht verdampen. Als uw tuin een slechte afwatering heeft, zorg er dan voor dat de grond goed gedraineerd is. Dit voorkomt wortelrot. In de winter is er meestal voldoende vocht in de natuur. Op een hete zomerdag vergt het bewateren wel wat extra aandacht, zeker als u ook tijdens de winterperiode wilt blijven genieten van uw groenblijvende bomen.

Groenblijvende boom online bestellen

Welke soorten groenblijvende bomen zijn er?

  • Den
  • Steeneik
  • Eucalyptus
  • Laurierkers
  • Taxus

Den

De den behoort tot een van de taaiste bomen. Deze wintergroene boom groeit uitstekend op normale tot licht, droge grond of op zand. Maar de groenblijvende boom groeit net zo goed op arme en zure grond. De boom kenmerkt zich door zijn lange naalden. De den is het meest geschikt voor een middelgrote tuin en weerstaat probleemloos strenge vorst.

Steeneik

Wintergroene bomen zijn niet altijd groen, maar behouden wel hun blad. Zo kleurt de bladhoudende steeneik bijvoorbeeld grijzig. Deze winterharde boom is makkelijk inpasbaar. Alleen bij zeer strenge vorst kunnen deze bladhoudende bomen in de problemen komen.

Eucalyptus

Een bepaalde soort Eucalyptus kleurt eveneens grijsgroen. De jonge blaadjes van deze boom zijn zelfs grijsachtig blauw en daarnaast vrolijkt dit type boom de winter op vanwege zijn mooie witte bloemen. De boom ziet er exotisch uit, maar vergis u niet, want de winterharde boom kan op een goed bewaterde plek tot maar liefst -15 °C aan. Alleen de jonkies hebben de eerste jaren beschutting nodig bij strenge winters.

Laurierkers

De laurierkers kan vanuit een bossige struikvorm uitgroeien tot een kleine of middelgrote wintergroene boom met een zeer dichte vertakking. Wanneer deze bladhoudende boom niet wordt gesnoeid, kan deze zeer weelderig en breed uitlopen. In landelijke tuinen geeft dit een prachtig effect. Heeft u een kleine tuin? Dan kunt nog steeds kiezen voor de laurierkers, want niet iedere soort groeit even sterk in de breedte. Denk bijvoorbeeld aan de Portugese laurierkers. De boom is winterhard genoeg om geen last te ondervinden van onze milde winters. Er zijn verschillende varianten. Sommige zijn beter winterhard dan anderen. Alleen bij extreme kou en een gure, droge wind dient u de groenblijvende boom te beschermen.

Taxus

Taxussen kunnen meerdere meters hoog worden. Het zijn niet de snelste groeiers, maar als ze eenmaal op dreef zijn, dient u ze wel een beetje in te tomen. De taxus kan zowel in de zon als in de schaduw prima aarden. Na de bloei volgen de bekende opvallende rode vruchtjes in deze mooie groenblijvende boom.

Groenblijvende boom kopen

Koop groenblijvende boom bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Groenblijvende boom

© HayDmitriy - depositphotos.com

Plaats een klus