Boom op stam

29/04/2021   |   29/09/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Een boom op stam wordt veelal ter decoratie in tuinen gebruikt. Wilt u subtiele hoogteaccenten in de tuin creëren? Heeft u weinig ruimte, maar wilt u graag enkele bomen in de tuin? Of heeft u een kleine tuin? Dan is een boom op stam de perfecte oplossing. In dit artikel gaan we het hebben over de kleine bomen op stam. Dus wilt u weten wat de voordelen van deze bomen zijn, welke soorten er zijn en of een boom op stam veel verzorging nodig heeft? Leest u dan vooral even verder.

Waarom kiezen voor een boom op stam?

Een kleine boom op stam biedt vele voordelen. De boom is hoog en smal en heeft een compact uiterlijk. Deze bomen worden op een lage onderstam gekweekt en zorgen voor een gezellige sfeer. Ze geven uw tuin een groene uitstraling, zonder dat zij veel ruimte in beslag nemen. Zeker wanneer u kiest voor een boom op stam die groenblijvend is. U geniet dan het hele jaar door van een mooie, groene tuin.

De boom op stam is gemakkelijk te snoeien, waardoor deze goed in model en hoogte te houden is. Kleine bomen op stam kunnen los in de grond worden geplaatst, maar zijn ook uitermate geschikt voor in plantenbakken of bloempotten, bijvoorbeeld op een terras of onder de overkapping.

Hoe verzorg ik een kleine boom op stam?

Een kleine boom op stam heeft weinig verzorging nodig. U kunt deze kleine bomen op stam het hele jaar door planten, behalve wanneer het vriest of na een vorstperiode als de grond nog te hard is. Het is belangrijk om de boom op stam af en toe wat extra water te geven, zeker bij warme, droge periodes of wanneer de boom altijd in de volle zon staat. Jonge boompjes hebben ook meer water nodig dan oudere soorten. Maar pas op dat u niet te veel water geeft, want dan ligt wortelrot op de loer. Geef in het voorjaar wat extra mest, vooral de boom op stam die niet bladhoudend is. Vergeet daarnaast ook niet om één of twee keer per jaar te snoeien. Zo behouden de kleine bomen op stam hun mooie vorm.

Boom op stam online bestellen

Welke boom op stam kiezen?

Het aanbod bomen op stam is vrij groot en gevarieerd. De bomen zijn verkrijgbaar in diverse hoogtes en uitvoeringen. Er is dus voor ieder wat wils. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor:

  • Bolbomen op stam
  • Groenblijvende boom op stam
  • Winterharde bomen op stam
  • Bloeiende boom op stam

Bolbomen op stam

Een bolboom op stam heeft een kleine kroon en neemt weinig ruimte in beslag. Uitermate geschikt dus voor de wat kleinere tuinen. Omdat de boom op een onderstam is geënt, groeit deze in de lengte nauwelijks meer. Deze kleine boom op stam groeit wel in de breedte. Om zijn mooie bolvorm te behouden, is geregeld snoeien wel noodzakelijk.

Groenblijvende boom op stam

Met een boom op stam die groenblijvend is, geniet u het hele jaar door van een mooie, groene tuin. De sierwaarde van deze bomen is erg hoog. Doordat de boom op stam bladhoudend is in de winter, biedt de boom in deze tijd van het jaar de nodige bescherming aan vogels. Bovendien zijn er soorten groenblijvende bomen op stam die ook nog eens bloeien. Niet voor niets is deze variant erg gewild.

Winterharde bomen op stam

Het voordeel van een winterharde boom op stam is dat deze ter bescherming in de winter niet ingepakt hoeft te worden. Deze bomen op stam voor in een kleine tuin verdragen de Nederlandse winters goed en u hoeft weinig tot geen maatregelen te treffen zodra de winter aanbreekt. Niet alle winterharde varianten zijn ook wintergroen. Sommige verliezen hun blad tijdens de koude maanden. In de herfst geniet u dan overigens wel van mooie verkleuringen.

Bloeiende boom op stam

Wanneer u de keuze heeft gemaakt om kleine bomen op stam in uw tuin te planten, dan is het wellicht leuk om te kiezen voor varianten. We bedoelen hiermee dat het een goed idee is om te kiezen voor bomen die gedurende een bepaalde periode van het jaar in bloei staan. Denk aan een kleine boom op stam die in het voorjaar prachtige roze bloesem geeft in combinatie met een soort boom die juist in de winter bloeit. Er zijn diverse heesters die ook prima als kleine boom op stam kunnen worden geplant. Hulst is hier een goed voorbeeld van, deze heester is winterhard en wintergroen. Daarnaast bloeien sommige soorten in het voorjaar en krijgen ze bessen in de herfst. Zet deze als boom op stam in uw tuin en de sfeer is gezet!

Boom op stam kopen

Koop boom op stam bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Boom op stam

© Posonsky - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Plaats een klus