Bolboom

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Een bolboom kan een echte blikvanger in uw tuin zijn. Zo kan de boom een mooie eerste indruk van uw voortuin geven. De sierwaarde van de bolboom is hoog. Bolbomen zijn er in vele soorten en maten. Er is dus voor ieder wat wils. In dit artikel leest u alles over deze bijzondere boom. Over de voordelen, soorten en de verzorging van de bolboom op stam.

Wat zijn de voordelen van een bolboom?

Bolbomen zijn bomen die vaak worden gekweekt op een stam. De bolboom biedt vele voordelen. Zo zorgen de bomen voor structuur en rust in uw tuin, trekken ze vogels aan en geven ze schaduw. De bolboom wordt meestal niet zo groot, waardoor deze ook uitstekend in een kleine tuin past. Daarnaast passen bolbomen ook goed in een moderne, strakke tuin. De bomen kunnen op een rij of als solitair worden geplaatst. De bolboom geeft veel sierwaarde en wanneer u de bolvorm goed bijhoudt, blijft de boom mooi in model.

De eigenschappen van de bolboom op rij:

 • Rust & structuur
 • Een bladerdak dat in de vorm van een ronde kroon groeit
 • Trekt veel vogels aan
 • Gemakkelijk te snoeien
 • Een stamhoogte tussen de 1.20 en 2.00 meter
 • Schaduw en een windvrij plekje
 • Hoge sierwaarde
 • Vrijwel ziektevrij

Welke soorten bolbomen zijn er?

Bolbomen zijn er vele soorten en maten. Bolbomen op stam zijn bijvoorbeeld perfect voor de wat kleinere tuin. Uiteraard passen bolbomen ook prima in een grote tuin, maar heeft u een kleine stadstuin en wilt u graag een boom in de tuin? Dan is een bolboom op stam een goede keuze. En als u kiest voor een groenblijvende bolboom geniet u het hele jaar door van een mooie, groene bolvormige boom in uw tuin. Sommige soorten die bladhoudend zijn, verliezen hun blad dan wel niet, maar het blad kan wel schitterend verkleuren in de winter. De meest bekende bolbomen zijn de bolesdoorn, bolcatalpa en bolacacia.

Bolboom online bestellen

Hoe een bolboom planten?

Gaat u een bolboom op stam kopen? Dan moet u deze natuurlijk nog planten. De bolboom stelt weinig eisen aan de grond en standplaats. Een boom op stam kunt u als volgt planten:

 1. Graaf een gat dat iets groter is dan de wortels van de bolboom die u gaat planten.
 2. Plaats de boom in het uitgegraven gat.
 3. Vul het gat met de uitgegraven grond en meng hier aanplantgrond doorheen.
 4. Druk de grond om de wortels goed stevig aan.
 5. Om scheefwaaien te voorkomen, plaatst u naast de boom een paal. U kunt ook aan weerskanten van de bolboom een paal in de grond zetten.
 6. Met de boombevestigingsband bevestigt u de boom aan de palen.
 7. Geef de bolboom op stam water en herhaal dit de volgende dag nogmaals.

Hoe bolbomen verzorgen?

Qua verzorging van bolbomen op stam is het belangrijkste onderdeel het geven van water. Hoeveel water de bolboom nodig heeft, is afhankelijk van de grondsoort en de leeftijd van de boom. Bij een droge grond dient u uiteraard vaker en meer water te geven. Een jonge bolboom op stam heeft bovendien meer water nodig dan zijn oudere broer. Dat oudere bolbomen minder water nodig hebben, komt doordat de wortels al dieper in de grond zitten en zo beter grondwater op kunnen nemen. Hoeveel voeding u dient te geven, is eveneens van de grondsoort afhankelijk. Zandgrond bevat bijvoorbeeld minder voeding dan kleigrond. U kunt dan met wat koemest de grond bijvoeden.

Hoe en wanneer een bolboom snoeien?

De bolboom snoeien behoort ook tot de verzorging. De boom moet immers bijgehouden worden, zodat deze zijn mooie bolvormige uiterlijk behoudt. Een groenblijvende bolboom kunt u in principe de hele lente en zomer door snoeien, maar april is zeker een goede tijd om bolbomen te snoeien. Bladverliezende bolbomen snoeit u bij voorkeur tussen november en maart. Pas wel op bij vorst.

Door bolbomen te snoeien, bepaalt u voor een deel de grootte van de kroon van de boom. Sommige soorten kunt u helemaal tot op de knot terugsnoeien. Zorg er wel voor dat u de entplaats niet beschadigt. De bolboom die groenblijvend is, kunt u snoeien in een vorm die u zelf mooi vindt. Bekijk na het snoeien de boom nog even van een afstandje en knip bij totdat de gewenste vorm is bereikt. Hoe minder vaak u snoeit, des te groter wordt de kroon.

Waarmee bolbomen snoeien?

Bolbomen snoeien doet u met schoon en scherp materiaal om beschadigingen te voorkomen. Gebruik voor dunne takken een snoeischaar en voor de wat dikkere takken een takkenschaar. Voor zeer dikke takken van de bolboom gebruikt u een snoeizaag.

Bolboom kopen

Koop bolboom bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Bolboom

© maykal - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

 • Verzorgingstips voor bomen en planten
 • Inspiratie voor uw tuin en terras
 • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen