Boompje op stam

Een boompje op stam is een boom die op een lage onderstam is gekweekt. Boompjes op stam zijn ideaal, omdat ze hoogte in uw tuin brengen en tegelijkertijd weinig ruimte innemen. Een klein boompje op stam is in diverse stamhoogtes verkrijgbaar en doen het ook prima in een pot. Bent u benieuwd of deze bomen in uw tuin passen? In dit artikel leest u alles over het boompje op stam.

Waarom een boompje op stam in uw tuin planten?

Bomen zijn er in alle soorten, maten en uitvoeringen. Bloeiend, winterhard, groenblijvend. We zien bomen in parken, straten, lanen, op pleinen, begraafplaatsen, sportvelden en op speelterreinen. En we vinden ze ook steeds vaker in tuinen. Van fruitbomen en olijfbomen tot aan de esdoorn, beuk, bolboom en andere kleine boompjes op stam. Niet zo vreemd, want kleine boompjes op stam of andere boomsoorten in een tuin bieden vele voordelen.

Twijfelt u nog of u groenblijvende boompjes op stam, leibomen of de sierkers wel of niet in uw tuin moet planten? Er zijn genoeg redenen waarom het een goed idee is om een boom op stam of andere boomsoort te planten. De meest belangrijke redenen waarom wij mensen bomen nodig hebben zijn:

  • Boompjes op stam zijn functioneel => ze bieden schaduw tijdens warme zomerdagen, beschutting tegen winderige dagen en privacy tegen inkijk van buren en mensen die langslopen.
  • Een boompje op stam is goed voor de gezondheid => de kleur groen staat bekend als rustgevende kleur. Een natuurlijke omgeving vermindert stress. Met groene kleine boompjes op stam creëert u dus een oase van rust in uw tuin.
  • Groenblijvende boompjes op stam maken uw tuin meer milieuvriendelijk => ook kleine boompjes op stam leggen CO₂ vast en zorgen voor de uitstoot van zuurstof en dus een schonere lucht. Bomen zijn aantrekkelijk voor insecten, zoals vlinders en bijen. Insecten zorgen op hun beurt weer voor meer vogels in de tuin.

In welke tuin een klein boompje op stam?

Een boom kan in elke tuin. Vaak denken mensen dat een boom alleen geplant kan worden in een grote tuin. Voor sommige boomsoorten geldt dit uiteraard ook, want een flinke kastanjeboom in een postzegeltuin is niet zo’n goed idee. Maar ook voor een kleine tuin zijn er genoeg mogelijkheden. Kleine boompjes op stam zijn hier een voorbeeld van. U kunt deze als alleenstaand boompje plaatsen in de volle grond, maar ook in een border, plantenbak of bloempot. Uiteraard is het tevens mogelijk om kleine boompjes op stam in een grotere tuin te plaatsen, bijvoorbeeld om een lelijke muur te camoufleren.

Boompje op stam online bestellen

Waarom blijft een boompje op stam klein?

Een boompje op stam blijft klein, omdat de stam van het boompje is geënt. Dit zorgt ervoor dat de stam niet meer in de hoogte verder uit kan groeien. De stam groeit wel nog in de dikte. Bovenop de stam zit de kroon van het boompje. Deze groeit nog wel in de hoogte en breedte. Snoeien is daarom zeker aan te raden wanneer u de boompjes op stam in model wilt houden. De kroonhoogte en -breedte kunnen verschillen per soort. Er groeien in de kroon nieuwe blaadjes, vertakkingen en bloemen. Doordat het boompje op stam klein blijft, is deze boomsoort uitermate geschikt voor balkons, terrassen en kleine tuinen.

Boompjes op stam winterhard versus boompjes op stam groenblijvend

Soms is het niet altijd duidelijk wat precies het verschil is tussen winterharde boompjes op stam en kleine boompjes op stam die groenblijvend zijn. De termen worden vaak door elkaar gebruikt, terwijl het om verschillende eigenschappen gaat.

Winterhard boompje op stam

Winterhard betekent dat de boom zonder problemen de gemiddelde Nederlandse winter kan overleven. Er zijn bomen die matig winterhard zijn en volledig winterharde boompjes op stam. Die winterhardheid kan ook alleen voor onder de grond gelden. Gevolg is dan dat het bovengrondse deel afsterft. U geniet in het najaar dan wel vaak van mooie herfstverkleuringen. Bij de winterhardheid wordt meestal aangegeven hoeveel graden onder nul het kleine boompje op stam maximaal kan verdragen.

Boompjes op stam groenblijvend

Een groenblijvend boompje op stam blijft het hele jaar groen. Deze boomsoort verliest niet of nauwelijks blad tijdens de winter en behoudt jaarrond zijn herkenbare uiterlijk en vorm. Door voor verschillende soorten (grootte, kleur blad en structuur) boompjes op stam te kiezen, geeft u uw tuin een extra dimensie. Let wel op, want niet ieder boompje op stam dat groenblijvend is, is eveneens winterhard. Sommige soorten zijn matig winterhard en anderen zijn helemaal niet winterhard. Dit betekent dat zo’n groenblijvend, klein boompje op stam in de winter wel wat extra verzorging nodig heeft.

Boompje op stam kopen

Koop boompje op stam bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Boompje op stam

© uozdil - depositphotos.com

Plaats een klus