Tamme kastanje

Tamme kastanje is een boom uit de Fagaceae familie en het geslacht Kastanje (Castanea) en er staat 1 soort Tamme kastanje in onze plantengids.

De bloeitijd van een Tamme kastanje ligt in juli en de bloemen zijn geel of wit van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze boom is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 20 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Tamme kastanje online bestellen

Tamme kastanje snoeien: wanneer & hoe

De tamme kastanje is een vrij grote boom met een mooie, brede kroonvorm. In de zomer bloeien er witte bloemen in de boom en in herfst laat de boom zijn kastanjes vallen. Het snoeien van een tamme kastanje is eigenlijk niet nodig. Maar, als u deze boom in uw tuin heeft staan, dan is het zeker wel aan te raden om de tamme kastanje te snoeien. De boom wordt anders veel te groot. Een jonge tamme kastanjeboom snoeit u ter begeleiding van de groei en volwassen kastanjebomen krijgen jaarlijks een onderhoudsbeurt.

Wanneer de tamme kastanje snoeien? U kunt het beste in de zomermaanden, op het laatst in september, de tamme kastanje snoeien. Deze boom behoort namelijk tot het soort boom waarvan de sapstroom al vroeg in het jaar op gang komt. Als er dan gesnoeid wordt (in het voorjaar) zal de boom bloeden. Dit betekent dat het sap er binnen enkele minuten uitdruppelt. De boom overleeft dit wel, maar het is dus beter om het snoeien van de tamme kastanje enkel in de zomermaanden te doen. Snoei zijscheuten aan de stammen weg en verwijder zware en beschadigde takken. Gebruik schoon en scherp snoeigereedschap.

Tamme kastanje verzorging & onderhoud

De verzorging van een tamme kastanje stelt niet veel voor. De boom groeit zowel op zandgrond als op wat zwaardere grond. De ideale grond is een luchtige, zandige, voedselrijke bodem die enig vocht vasthoudt. Op een erg kalkrijke grond zal de boom niet goed groeien. Qua bemesting is een voorjaarsbemesting voldoende. Daarnaast kunt u mulchen met compost voor het verbeteren van de bodemstructuur.

Water geven is voor veel planten, struiken en bomen een belangrijk onderdeel om te overleven. Dit geldt ook voor de kastanjeboom. Tijdens het verzorgen van de tamme kastanje geeft u bij langdurige droge perioden in de zomer voldoende water. Bij minder warme dagen kunt u gerust enkele dagen overslaan. Zorg in ieder geval dat de kluit goed vochtig is. In de winter is het belangrijk dat de boom niet te veel water krijgt. Te veel vocht kan bevriezen en schade aanrichten. De boom zal weinig hinder ondervinden van een droge kluit, omdat deze in een soort winterslaap verkeert. De tamme kastanje is verder goed winterhard.

Tamme kastanje planten: wanneer & hoe

Beschikt u over een middelgrote tot grote tuin? Dan kunt u gerust een tamme kastanje planten. De boom heeft wortels die vorstgevoelig zijn. Het is daarom belangrijk dat het niet vriest wanneer u de tamme kastanje gaat planten. Verder kan deze boom het hele jaar door worden geplant. Kies wel een grote open plek in de tuin, omdat de boom vrij groot wordt.

Vanwege de grote vocht- en voedingsopname van deze boom, is deze houtige plant ook lastig te combineren met vaste planten. De standplaats van de tamme kastanje is bij voorkeur halfschaduw of in de zon. De boom houdt redelijk van zonlicht en eist minimaal een tot drie uur direct zonlicht per dag. Wind kan schade aan de bladeren toebrengen. Het blad kan bij wind sneller afsterven. Kies dus voor de tamme kastanje een standplaats met zon, schaduw en niet te veel wind.

Tamme kastanje stekken & vermeerderen

U kunt proberen een tamme kastanje te vermeerderen door een kastanje te laten ontkiemen. Leg de kastanjes boven op de aarde in een pot. Leg er wat bladeren tussen en houdt alles vochtig. Dek de pot af, zodat de luchtvochtigheid goed blijft. U kunt ook de kastanjes onder de grond stoppen en regelmatig water geven. Deze manier van vermeerderen geeft niet altijd resultaat.

Een tamme kastanje vermeerderen door lage, oude zijtakken af te leggen, is eveneens een optie. Dit betekent dat u deze takken naar de grond toe buigt en ervoor zorgt dat ze de grond blijven raken. U kunt er wat opleggen, zodat de takken niet terugschieten. Op een gegeven moment zullen de takken dan gaan wortelen.

Als derde mogelijkheid kunt u vermeerderen door een tamme kastanje te stekken. Snijd een takje van een scheut die het jaar ervoor is aangegroeid en steek dit takje in de grond met eventueel stekpoeder om het wortelen te bevorderen. Het wortelproces kan een paar weken tot maanden duren, maar garantie voor succes is er helaas niet. Overigens is het vermeerderen van een tamme kastanje alleen aan te raden als u voldoende plek heeft in uw tuin voor nog een kastanjeboom.

Tamme kastanje ziekten

Een tamme kastanje is gevoelig voor enkele ziekten en ongemakken, zoals bladvlekkenziekten, houtkanker, meeldauw en verwelkingsziekte. Bij deze laatste ziekte sterft de hele boom af. Bij meeldauw worden scheuten en bladeren wit bepoederd en misvormen daardoor. Bij houtkanker ontstaan op takken en twijgen kankerachtige gezwellen, met als gevolg dat het zieke hout afsterft. Bij bladvlekkenziekte verschijnen er talrijke olijf-bruine ronde tot ovale vlekken met zeer kleine zwarte puntjes op het kastanjeblad. Zieke bladeren vallen in massa af. Om ziekten te voorkomen, is het belangrijk om te zorgen voor een gezonde bodem en een goede verzorging van de tamme kastanje.

Tamme kastanje kopen

Koop Tamme kastanje bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Tamme kastanje soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Tamme kastanje en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Castanea sativa Boom Juli Geel, Wit Lichte schaduw / Zon

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen