Bladvlekkenziekte bestrijden

21/05/2022   |   30/06/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Hebben uw kamerplanten of tuinplanten vlekken op de bladeren en gaat hun gezondheid achteruit? Dan is de kans groot dat de planten besmet zijn met de bladvlekkenziekte. Een hardnekkige plantenziekte die zo snel mogelijk bestreden dient te worden. In dit artikel vertellen we u meer over hoe u de bladvlekkenziekte kunt herkennen, voorkomen én bestrijden.

Wat is bladvlekkenziekte?

Bladvlekkenziekte is een plantenziekte die veroorzaakt wordt door schimmels. De verantwoordelijke schimmelziekteverwekker is dol op nat weer. Bij natte weersomstandigheden zal de ziekte zich dus extra snel uitbreiden. Hoe langer een boom of plant besmet is, hoe meer vlekken er op de bladeren verschijnen. Delen van bladeren zullen vervolgens verdwijnen. Zeker jonge bladeren en scheuten zijn hier niet tegen opgewassen. Deze zullen daardoor soms in het voorjaar al helemaal verdorren. En als de bladvlekkenziekte onbestreden voortduurt, kan een plant uiteindelijk volledig afsterven.

Hoe herkent u bladvlekkenziekte?

Hoe eerder u bladvlekkenziekte op de planten herkent, hoe sneller u aan de slag kunt met het bestrijden van deze nare plantenziekte. Het is goed om te weten dat verschillende planten verschillend reageren op de ziekte. Over het algemeen kunt u echter letten op de volgende zaken:

  • Gele vlekjes op de bladeren van planten.
    Let op: gele vlekken kunnen ook door andere plantenziektes veroorzaakt worden.
  • Bladeren vol vlekken die na verloop van tijd verkleuren. Van groen naar geel naar bruin, tot de vlekken zo donker zijn dat ze haast zwart van kleur zijn. Ook roodachtige vlekken kunnen voorkomen bij de bladvlekkenziekte.
  • Ronde vlekken: Hoewel de vlekken bij bladvlekkenziekte allerlei vormen kunnen hebben, zijn de meeste vlekken rond. Andere vormen kunnen bijvoorbeeld ontstaan wanneer meerdere ronde vlekken dicht naast elkaar verschijnen en samensmelten.

Bladvlekkenziekte kan bijna alle soorten planten aantasten: Kamerplanten, kruidenplanten, groentegewassen en sierplanten in de tuin. Twijfelt u of uw plant last heeft van bladvlekkenziekte? Zoek dan altijd even op hoe de ziekte zich op de betreffende plant uit. Bij laurierkers is het bijvoorbeeld zo dat de vlekken vaak uit de bladeren vallen. Het blad zit dan niet vol vlekken, maar vol gaten. In dat geval wordt de plantenziekte ook wel ‘hagelschotziekte’ genoemd. Bij de rododendron verkleurd alleen de bladrand.

De gevolgen van bladvlekkenziekte

Bladvlekkenziekte is een vervelende plantenziekte die zo snel mogelijk bestreden moet worden. In eerste instantie is het gevolg van de ziekte vooral uiterlijk waarneembaar. Door de steeds groter wordende vlekken op de bladeren ziet de plant er niet meer gezond uit. Voor u het weet zit de hele plant onder de vlekken en treed er bladverlies op. Bladeren verdorren en vallen van de plant. De gezondheid van de plant gaat achteruit en dat kan zorgen voor vervelende groeistoornissen. Als bladvlekkenziekte doorzet is afsterven het gevolg. Niet alleen van besmette bladeren, maar van de gehele plant.

Bladvlekkenziekte voorkomen

Hoe eerder u bladvlekkenziekte kunt bestrijden, hoe beter. Maar bladvlekkenziekte voorkomen is natuurlijk extra prettig. Voor vrijwel iedere plantenziekte geldt dat de gezondheid van een plant een belangrijke rol speelt. Hoe gezonder de plant en de grond, hoe minder snel de plant wordt aangetast door plantenziektes. Om bladvlekkenziekte te voorkomen helpt het wanneer bladeren van planten na een regenbui snel kunnen opdrogen. Dit kunt u bevorderen door een te dicht plantenbestand te vermijden en alle planten in de tuin voldoende ruimte te geven.

Bladvlekkenziekte bestrijden

Bij het bestrijden van bladvlekkenziekte raden we u aan de besmette plantendelen zo snel mogelijk af te knippen. Let er daarbij goed op dat u de afgeknipte bladeren direct afvoert en niet op de composthoop legt. Wanneer besmette bladeren in de tuin achterblijven, wordt de kans op besmetting naar andere planten toe vergroot. U kunt de bladeren vernietigen met de snoeischaar, verbranden of in de GFT container gooien. Hoe verder weg het besmette blad is van uw andere planten, hoe beter. Zo geeft u de schimmel geen kans zich verder te verspreiden. Dit geldt ook voor besmet blad dat al voor het snoeien van de plant is gevallen.

Na het snoeien van de besmette planten, zullen we deze moeten bewerken met bestrijdingsmiddel. Hiervoor kunt u kiezen uit capsules, spray of concentraat, stuk voor stuk gemaakt om bladvlekkenziekte te bestrijden. Concentraat moet uiteraard eerst in de juiste verhouding met water worden gemengd. Lees hiervoor de instructies op de verpakking.

Start met het bestrijden van de bladvlekkenziekte bij het verschijnen van de eerste vlekken, of zo snel mogelijk nadat u de ziekte heeft geconstateerd. Herhaal de behandeling en blijf afgevallen bladeren verwijderen, zodat het gezonde weefsel van de plant niet weer geïnfecteerd raakt.

Bladvlekkenziekte

© mironovm - depositphotos.com