Rododendron - Rhododendron

Rododendron (Rhododendron) is een plantengeslacht uit de Ericaceae familie. Voor dit geslacht van heesters staan er 29 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Rododendron vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Rododendron online bestellen

Rododendron snoeien: wanneer & hoe

De rhododendron is een populaire bloeiende heester. In de zomer dienen zich prachtige bloemen aan en de rhododendron is verkrijgbaar in vele kleuren en soorten. Het is niet noodzakelijk om jaarlijks rhododendron te snoeien. Zolang de plant niet kaal wordt aan de onderkant en er genoeg ruimte is in de tuin om de struik te laten groeien, is knippen geen must. Het is echter wel zo dat met het snoeien van rhododendron een betere en vollere groei wordt gestimuleerd. Wij raden daarom aan om af en toe uw struik toch uit te dunnen of in model te knippen.

Hoe en wanneer rhododendron snoeien?

Rhododendron snoeien kunt u het beste aan het begin van het seizoen doen, direct na de bloei. Uiteraard kunt u ook voor de bloei knippen, maar dan moet u er rekening mee houden dat de heester in dat jaar geen bloemen geeft.

Rhododendron verdraagt snoei goed. U kunt zodoende gerust een keer rigoureus knippen. De struik zal snel weer nieuwe scheuten aanmaken. Haal oude takken helemaal bij de basis weg. Knip andere takken net boven een jonge scheut of knop af. Lelijke takken en ziek hout kunt u verwijderen. Ook uitgebloeide bloemen haalt u weg. Kies voor het snoeien van rhododendron bij voorkeur een bewolkte dag uit.

Rhododendron snoeien is niet lastig. Gebruik scherp en schoon gereedschap. Voor het bijwerken van de vorm kunt u een snoeischaar gebruiken. Voor dikkere takken gebruikt u een takkenschaar of zaag.

Rododendron verzorging & onderhoud

Rhododendron verzorgen is vrij eenvoudig. De heester is gemakkelijk in het onderhoud. Wanneer u de struik al jaren in uw tuin heeft staan, hoeft u weinig aan de verzorging van rhododendron te doen. De heester houdt van licht zure en voedselrijke grond. Om de groei te bevorderen, geeft u na het snoeien van rhododendron wat mestkorrels. Uitgebloeide bloemen verwijdert u na de bloei. Zorg dat de grond voldoende vochtig wordt gehouden, vooral in de zomer bij langdurige warmte of droogte. De struik is wat gevoelig voor uitdroging. Let er wel op dat veel water het uitlopen van de heester stimuleert. Wilt u niet dat de struik te groot wordt, dan mag deze af en toe droog staan. Rhododendron is matig tot goed winterhard

Rododendron planten: wanneer & hoe

U kunt vrijwel het hele jaar door rhododendron planten in uw tuin, tenzij er sprake is van extreme vorst of droogte. Door in het voorjaar rhododendron te planten, geniet u de hele zomer van schitterende bloemen. Zorg bij het planten voor een humusrijke grond met een goede drainage zodat het water weg kan lopen. Het is belangrijk om het gat, waar de heester in wordt gezet, voldoende ruim te maken. Het wortelgestel van de struik is vrij gevoelig.

De ideale rhododendron standplaats is een plek waar licht en schaduw elkaar afwisselen. De struik houdt van zon en zon is nodig voor de groei. Maar de heester is ook gevoelig voor uitdroging, vandaar dat schaduw eveneens vereist is. In de ochtend een zonnetje en in de middag schaduw is perfect. Geef na het planten van rhododendron voldoende water en geef wat extra voeding om een optimale groei te verkrijgen.

Rododendron stekken & vermeerderen

Rhododendron vermeerderen kan op verschillende manieren, door afleggen, zaaien of door rhododendron te stekken. Bij vermeerderen met zaad weet u nooit of het eindresultaat lijkt op de moederstruik. Omdat er bij zaaiingen sprake is van kruisbestuiving, kan er dus een geheel nieuwe soort heester ontstaan. Rhododendron afleggen is de meest betrouwbare en de eenvoudigste manier van vermeerderen. Kies in het voorjaar een één- of tweejarige scheut die dicht bij de grond zit. Geef er een kleine schuine snee in, iets onder een bladknop en druk de scheut in de grond. Plaats er zo nodig een zware steen op, om de scheut in de grond te houden. Geef flink water en wacht tot er wortels aan de aflegger zitten. Wacht nog zeker een jaar met het afknippen en uitgraven van de nieuwe plant.

Rhododendron stekken is tevens een mogelijkheid. Scheur, bij voorkeur in de zomer, een niet verhoute eenjarige zijscheut van het oude hout en verwijder de onderste bladeren. Vul een potje met stekgrond en steek daar het stekje (of meerdere stekjes) in. Druk de grond aan en geef water. U kunt het potje afdekken met een doorzichtig plastic zakje en plaatsen in de schaduw op een warme plek. Als de stekken beworteld zijn, kunt u ze overpoten. De nieuwe rhododendron zal dan met goede verzorging en veel aandacht uitgroeien tot een mooie, volwassen heester.

Rododendron ziekten

Ziekten en plagen komen bij rhododendron weinig voor. Er kan schimmelziekte optreden. Een zwarte schimmel die tijdens de winter in de knop overleeft, komt bij mooi lenteweer tevoorschijn en rot vanuit het midden van de knop alle scheuten en bloemen weg. Zonde natuurlijk! U kunt deze schimmel bestrijden met een biologisch bladschimmelmiddel. Ook de taxuskever kan bladeren aantasten. De heester zal dit overleven.

Het kan daarnaast gebeuren dat de bladeren geel kleuren. Dit duidt vaak op een gebrek aan mineralen. Ook andere problemen hebben meestal te maken met een tekort aan water, te veel kalk (de grond is dan niet zuur genoeg) of te veel zon. Deze problemen kunt u tijdens het verzorgen van rhododendron eenvoudig verhelpen.

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen