Verwelkingsziekte

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Als planten en bloemen in de zomermaanden plotseling slap gaan hangen, is het verleidelijk om te denken dat dit door de warmte kan. Maar als water geven niet voldoende helpt, dan is er iets anders aan de hand. Uw plant is aangetast door verwelkingsziekte. In dit artikel leggen we uit hoe u verwelkingsziekte kunt herkennen, wat u kunt doen om aantasting van planten te voorkomen en hoe u de schimmelziekte kunt bestrijden.

Wat is verwelkingsziekte?

Er zijn verschillende soorten verwelkingsziekten, die stuk voor stuk veroorzaakt worden door schimmels. Verwelkingsziekte treedt via de wortels de plant binnen en zorgt voor een verstopping van de vaatbundels. Sapstroom in de plant wordt hierdoor onmogelijk en dus zal de plant al snel verwelken. Dit begint vaak met een enkele tak, maar zal zich snel uitbreiden naar de rest van de plant. Zonder bestrijding zal een plant met verwelkingsziekte uiteindelijk volledig afsterven.

Verwelkingsziekte herkennen

Planten met verwelkingsziekte, zijn vaak in de lente al aangetast door de schimmels. Het duurt echter even voordat deze plantenziekte zover ontwikkeld is dat de daadwerkelijke verwelking optreedt. Ziet u in juli of augustus plotseling de takken of bloemen van een plant slap hangen? Dan is de kans groot dat deze aan verwelkingsziekte lijdt.

Verwelkingsziekte kan op veel verschillende planten voorkomen. Enkele extra gevoelige perkplanten zijn clematis, catalpa, petunia, zinnia, asters en rozen. Zonde, want dit zijn juist planten die uw tuin ‘s zomers opvrolijken met prachtige kleuren.

Behalve slappe bladeren kunnen alle bladeren op een tak bij verwelkingsziekte ook geel worden. De slaphangende bladeren lijken na een regenbui te herstellen, maar helaas is dat nooit van lange duur. Wanneer u een afgestorven tak wegsnoeit, ziet u aan de binnenzijde van de bast of schors vaak een iets donkerdere ring. Ook daaraan kunt herkennen dat uw plant is aangetast door verwelkingsziekte.

Verwelkingsziekte voorkomen

Een plant die besmet is met verwelkingsziekte, zal daar hoe dan ook onder lijden. Het is dan ook stukken beter als we kunnen voorkomen dat een plant met de plaag in aanraking komt. Lees daarom altijd de plantenlabels en probeer de instructies goed op te volgen. De juiste grond, de juiste hoeveelheid schaduw en zon en de juiste hoeveelheid water zorgen ervoor dat de plant gezond en sterk blijft. En sterke planten kunnen zich een stuk beter tegen plagen verweren dan planten die worstelen met hun gezondheid.

Planten die in te natte grond staan, lopen meer risico om verwelkingsziekte op te lopen. Dat geldt ook voor planten die in arme grond staan. Zorg daarom voor goede waterafvoer en verrijk de grond met compost of humus. Boor hiervoor met een grondboor gaten tot ongeveer één meter diep en vul deze met een mengsel van compost, organische meststof, lavakorrels en bodemverbeteringsmiddel.

Omdat de aantasting met verwelkingsziekte al in de lente begint, kunt u de wortelzone van de planten in het vroege voorjaar behandelen met schimmelwerend middel. Planten die vorig jaar zijn aangetast door verwelkingsziekte, maken grote kans om ook dit jaar weer door de plaag getroffen te worden. Houd deze planten dus extra goed in de gaten.

Verwelkingsziekte bestrijden

Hangen de bladeren en takken van planten in de zomer plotseling slap door verwelkingsziekte? Kom dan zo snel mogelijk in actie door alle besmette delen van de plant te snoeien. Betreft het de hele plant, dan kunt u deze het beste in zijn geheel verwijderen. Om besmetting te stoppen raden we aan alle verwijderde plantendelen te verbranden. Zo voorkomt u dat de schimmel ergens anders in de tuin opduikt door verdwaalde plantenresten. Ook het gebruikte tuingereedschap kan verwelkingsziekte bestrijden. Maakt dit na gebruik dus grondig schoon.

Na het snoeien of verwijderen van planten, kunt u de grond rondom de plant vervangen. In de oude grond kan de schimmel actief blijven en nieuwe of andere planten aantasten.

Heeft het wegknippen van de besmette plantendelen niet geholpen? Snoei de plant dan nog verder terug en verplaats de planten naar een ander stukje grond.

Behandel de grond rondom de besmette plant met middel tegen bodemschimmels en blijft dit drie jaar lang herhalen. Ook wanneer de planten gezond lijken. Op die manier krijgen schimmels geen kans en zal de verwelkingsziekte uw planten niet meer aantasten.

Verwelkingsziekte

© budabar - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen