Trompetboom - Catalpa

Trompetboom (Catalpa) is een plantengeslacht uit de Bignoniaceae familie. Voor dit geslacht van bomen staan er 4 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Trompetboom vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Trompetboom online bestellen

Trompetboom snoeien: wanneer & hoe

De trompetboom is een indrukwekkende verschijning vanwege zijn breed uitgroeiende kroon, zijn groene hartvormige bladeren en prachtige bloeipluimen. De trompetboom bloeitijd ligt in juni-juli. De boom bloeit dan met relatief grote trompetvormige gele of witte bloemen. Bijen en vlinders zijn dol op de catalpa. Er zijn verschillende soorten trompetbomen. Sommigen kunnen erg groot worden, tot wel tien meter. Ruimte in de tuin is daarom essentieel. Daarnaast zijn er ook kleinere soorten die tot drie meter hoog worden. Voor welke soort u ook kiest, om de boom in model te houden, is een trompetboom snoeien een absolute must.

Het snoeien van de trompetboom doet u na de winter. Begin maart is een prima moment. U snoeit dan oude, beschadigde en dode takken weg. Om de groei van de catalpa te minderen, kunt u jaarlijks de trompetboom flink inkorten. U snoeit dan de takken tot boven de entplaats. Snoei nooit te dicht op de stam, omdat dan de kans bestaat dat de boom niet meer goed uitloopt. Wanneer u de trompetboom gaat snoeien, komt u al een heel eind met een gewone snoeischaar. Alleen voor het snoeien van moeilijk te knippen takken of dikke takken, kunt u het beste een takkenschaar gebruiken. Zorg er in ieder geval voor dat het snoeimateriaal altijd scherp en schoon is.

Trompetboom verzorging & onderhoud

De trompetboom verzorging bestaat uit water geven, snoeien, bemesten en jonge bomen beschermen tegen koude winters. Ondanks dat u een grote boom in uw tuin heeft, valt het onderhoud van de catalpa dus reuze mee. De boom houdt van een licht vochtige bodem. Vooral in de groeifase en tijdens lange warme periodes dient u de trompetboom extra water te geven. De kluit mag niet uitdrogen, maar ook niet te nat blijven. De boom verdraagt geen wateroverlast, omdat dan wortelrot kan ontstaan. Het is daarom belangrijk dat het te veel aan water goed weg kan in de bodem.

U kunt jaarlijks de trompetboom bemesten. Geef na het snoeien wat gedroogde koemestkorrels. Hiermee wordt de bodemstructuur verbeterd en de boom krijgt extra kracht om weer sterker en gezonder te worden. De trompetboom is winterhard, maar niet wintergroen. De boom verliest in het najaar zijn blad. Een goed ontwikkelde boom kan gemakkelijk met temperaturen onder het vriespunt omgaan. Alleen jonge bomen dient u de eerste paar jaar te beschermen tijdens vorstperiodes. U kunt bijvoorbeeld wat riet rond de stam van de catalpa aanbrengen of een flinke laag mulch. De boom (als deze nog niet te groot is) kunt u desgewenst inpakken met een ademend doek. De trompetboom planten op een beschutte plek draagt ook bij aan de bescherming tijdens de winterperiode.

Trompetboom planten: wanneer & hoe

U kunt het hele jaar door een trompetboom planten, maar de voorkeur gaat uit naar het voorjaar. De boom houdt van licht en zon. De meest geschikte standplaats voor de trompetboom is dan ook een zonnige plek, al is de boom met halfschaduw ook tevreden. Een voedselrijke en neutrale kalkhoudende grond is prima voor het planten van de boom. De catalpa is niet veeleisend.

U graaft een plantgat dat iets (een derde) groter is dan de pot of de kluit van de boom. Bewerk desgewenst de bodem met aanplantgrond. Dit zorgt voor een betere beworteling van de boom. Daarna plaatst u de trompetboom in het plantgat. Plaats aan de zijkanten van de boom twee boompalen. De eerste jaren heeft de boom extra steun nodig om zich goed te wortelen in de grond. De boom zet u dus netjes tussen de palen. Druk de grond om de palen en de boom stevig aan. Maak vervolgens de trompetboom vast aan de boompalen. Gebruik hiervoor speciale bevestigingsband. De boom staat nu goed stevig en kan ook niet snel scheef gaan groeien door de wind. Druk tot slot het geheel nogmaals goed aan en geef na het planten van de trompetboom royaal water.

Trompetboom stekken & vermeerderen

Het is mogelijk om de trompetboom te vermeerderen met stekken. De catalpa stekken doet u bij voorkeur in juli of augustus. U snijdt lange scheuten van ongeveer tien centimeter van de boom. Snijd zo schuin mogelijk de scheuten af, zodat het voor de nog wortelloze stek gemakkelijker is om water op te nemen. Verwijder alle bladeren behalve het bovenste paar. Dompel de stekken door wat stekpoeder en zet ze vervolgens in een pot met potgrond. Zet het potje op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Het is belangrijk dat de aarde vochtig blijft, maar niet te nat. U laat de trompetboom stekken in huis overwinteren en zet ze in het volgende jaar buiten. Houd er rekening mee dat de jonge trompetboom de eerste jaren nog niet winterhard is. 

Trompetboom ziekten

De trompetboom is helaas vatbaar voor vraatzuchtige schimmels en insecten. Meeldauw bijvoorbeeld, is een schimmel die de bladeren van de boom aan kan tasten. Vooral bij natte omstandigheden kan meeldauw de kop opsteken. Er ontstaat dan een witte waas op het blad van de catalpa. U dient snel aangetaste delen te verwijderen om erger te voorkomen.

Daarnaast kan de larve van een mot een grote hoeveelheid blad verorberen. Deze rups is geel met zwarte stipjes. Ook ongedierte zoals slakken, spintmijten en bladluizen vallen graag de boom aan. Schenk hier extra aandacht aan tijdens de verzorging van de trompetboom.

Trompetboom kopen

Koop Trompetboom bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Trompetboom soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Trompetboom vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen