Petunia - Plantengeslacht

Petunia is een plantengeslacht uit de Solanaceae familie. Voor dit geslacht van eenmalig bloeiende planten staan er 6 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Petunia vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Petunia online bestellen

Petunia snoeien: wanneer & hoe

De Petunia is een prachtige bloeier. Met deze plant brengt u een gezellige sfeer in uw tuin. Om de bloeivorming op gang te houden, is het verstandig regelmatig de petunia te snoeien. Na een tijdje worden de stengels lang en zitten dan vol met uitgebloeide bloemen. Door verwelkte bloemen en afgestorven plantdelen (tijdens de bloeitijd) te verwijderen, wordt nieuwe groei weer geactiveerd.

Het regelmatig snoeien van de petunia zorgt ervoor dat er snel nieuwe takken ontstaan die weer vol met bloemen komen. U kunt ook de plant helemaal terug knippen tot ongeveer vijf centimeter boven de grond. Geef vervolgens voldoende water en na enkele weken zal de plant weer tot bloei komen. Wanneer petunia snoeien? Helemaal terugsnoeien op zijn laatst in augustus en bijknippen kan wekelijks. Voor de petunia geldt: snoeien doet groeien!

Petunia verzorging & onderhoud

Het verzorgen van Petunia kost niet veel moeite. Het is belangrijk de grond vochtig te houden en de plant in droge periodes, op zonnige dagen, iedere dag water te geven. Zorg bij Petunia in pot voor een goede drainage, zodat het water weg kan lopen en de wortels niet te nat worden. De voortdurende groei en bloemenpracht van de petunia eisen rijkelijk voedingsstoffen. Bemesten tijdens de gehele groeiperiode is dan ook onontbeerlijk.

Uitgebloeide bloemen verwijdert u wekelijks. Het goed verzorgen van de petunia verlengt de uitbundige bloeiduur. De petunia bloeitijd is vanaf mei en kan aanhouden tot aan de eerste nachtvorst. De petunia is een eenjarige plant die in de zomer bloeit. De petunia is niet winterhard, maar met juist onderhoud geniet u wel extra lang van de mooie bloemen.

Petunia planten: wanneer & hoe

De petunia komt mooi tot zijn recht in bakken en hangmanden. Ook petunia in een bloempot is een echt pronkstuk in uw tuin. Daarnaast is het ook goed mogelijk om in de volle grond petunia te planten. Kies dan als standplaats voor petunia een zonnige, lichte plek uit de wind. Een schaduwplek voor de plant is niet erg gunstig. De plant zal dan niet goed bloeien en de takken worden erg lang. Petunia verliest hierdoor de aantrekkingskracht.

Houd er ook rekening mee dat de plant na de vorst niet meer tot bloei komt en afsterft. Daarom wordt vaak gekozen voor petunia in pot of hangmand. Gaat u meerdere soorten petunia planten, dan is een afstand van circa twintig centimeter aan te bevelen. Gebruik bij het planten direct al een langwerkende meststof en geef petunia voldoende water.

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Petunia stekken & vermeerderen

Petunia vermeerderen kan door zaaiingen te laten groeien. Omdat de zaadjes zich onder elkaar kruisen, kan een andere soort plant tevoorschijn komen dan u wellicht verwacht. Een andere manier van vermeerderen, waarbij wel een identieke plant gaat groeien, is door petunia te stekken. Deze manier heeft als voordeel dat de plant enkele weken sneller bloeit dan wanneer de plant uit zaden wordt gekweekt. Ook het wortelsysteem zal via stekken beter ontwikkelen.

Hoe gaat het stekken van petunia in zijn werk? U snijdt een stukje van ongeveer vijf centimeter onder een knoop af. Haal de onderste bladeren eraf en knijp het topje eruit. Steek het stekje in een potje met stekgrond. Zet het potje op een warme plek in de schaduw of halfschaduw. Een petunia stekje moet u dus wel in de schaduw houden voor een goede groei. Zorg dat de grond vochtig is, maar niet te nat. Na enkele weken zullen er worteltjes tevoorschijn komen. Als het kleine plantje groter wordt, kunt u petunia verplaatsen naar een grotere pot of een plekje in uw tuin.

Petunia ziekten

Een petunia in de tuin trekt niet alleen alle aandacht van mensen naar zich toe, ze trekken helaas ook bladluizen aan. Vooral tijdens vochtig, warm weer met weinig luchtcirculatie. U kunt dit tegengaan door de plant wat uit te dunnen. Daarnaast zijn er ook biologische plantenbeschermingsmiddelen verkrijgbaar.

Een tweede probleem waar petunia mee te maken kan krijgen, is de komst van slakken. Vooral op bloeiende planten in de tuin komen deze beestjes af. U kunt slakken bestrijden met een biologisch bestrijdingsmiddel. Petunia in pot heeft hier zelden last van.

Meeldauw is eveneens een probleem waarmee petunia te maken kan krijgen. Vaak ontstaat een wit poederachtige stof op de bladeren. Een natte zomer is de ideale weersomstandigheid voor het ontstaan en de verspreiding van meeldauw. Aangetaste delen kunt u verwijderen en zorg bij het water geven van de plant dat de bladeren niet nat worden.

Tot slot is een petunia ook voor verschillende virusziekten gevoelig. Hier is weinig tegen te doen. Wanneer u tijdens de verzorging van petunia een virusinfectie constateert, zit er helaas niets anders op dan de plant weg te gooien.

Petunia kopen

Koop Petunia bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Petunia soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Petunia vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen