Beuk

Beuk is een boom uit de Fagaceae familie en het geslacht Fagus en er staat 1 soort Beuk in onze plantengids.

De kleur van de bladeren is bruin of rood, deze boom is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 3 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Beuk online bestellen

Beuk snoeien: wanneer & hoe

De beuk is een prachtige boom die erg hoog en oud kan worden. Beuken worden als bomen en als hagen geplant. Vooral in de tuin komt de beukenhaag veel voor. Om ervoor te zorgen dat de boom goed in vorm blijft, is het belangrijk om de beuk te snoeien. Het is ook een beetje afhankelijk of u een beuk als struik of als boom in de tuin hebt staan. Een beuk kan als heester beginnen en vervolgens uitgroeien tot een hoge boom. Het snoeien van de beuk is niet per se nodig als u een boom wilt. U kunt dan de boom laten groeien. U kunt de boom natuurlijk wel een beetje bijpunten om in vorm te houden.

Wanneer een beuk snoeien verschilt daarom ook. De beuk snoeien als boom doet u het beste in juni. De vorm van de boom kunt u tussen november en februari bijknippen als dat nodig is. Als struik kunt u de beuk in het voor- en najaar snoeien. Tijdens het snoeien van de beuk verwijdert u alle dode takken uit de boom. Ook beschadigde takken knipt u weg, bijvoorbeeld takken die door een storm zijn gebroken. Takken die te dicht op elkaar groeien, haalt u eveneens weg. Dit is beter voor de gezondheid van de boom. Maar pas op, snoei niet te veel weg, zodat er gaten en holtes in de boom ontstaan. Hierdoor kan de vorm van de beuk verloren gaan. Kleine takken knipt u boven de knop die naar buiten wijst af. De tak kan dan vanaf dat punt opnieuw gaan groeien. Een beuk snoeien doet u met scherp en schoon snoeigereedschap.

Beuk verzorging & onderhoud

Een beuk heeft weinig verzorging nodig. Er zijn wel een aantal dingen waar u tijdens het verzorgen van de beuk op dient te letten. Dit heeft vooral met de grond te maken. Een beuk houdt van een wat vochtige grond. Zorg daarom dat de grond niet te droog wordt. Vooral in de droge, warme zomermaanden kan het geen kwaad om regelmatig water te geven en de grond goed vochtig te houden. Pas wel op dat de grond niet te nat wordt. De wortelzone kunt u met wat mulch bedekken. Deze laag beschermt de ondergrond tegen uitdroging. Ook dient de grond goed waterdoorlatend te zijn.

De beuk houdt van een kalkhoudende bodem. Strooi speciale kalkkorrels op de grond rondom de boom. De beuk maakt in principe een goed wortelgestel aan, waardoor ze meestal genoeg voedsel aan de grond kunnen onttrekken. Extra bemesten is niet echt nodig, maar als de grond niet erg vruchtbaar is, wordt bemesten wel aangeraden. De beuk bemesten kan het beste in het voorjaar.

Beuk planten: wanneer & hoe

Er zijn over het algemeen twee ideale momenten om een beuk te planten. In het voorjaar (maart-april) of in het najaar (oktober-november). Heeft u een beuk in pot gekocht, dan kunt u het hele jaar door planten, behalve wanneer er sneeuw ligt of de grond te nat en/of bevroren is. Gaat u een beuk planten die in de volle grond is gekweekt, dan kunt u deze het beste plaatsen als de boom in rust is (oktober-maart). Tijdens de rustperiode zijn de sapstromen niet actief en kan de beuk uit de grond worden gehaald en ergens anders worden geplant. Ook voor deze soort geldt dat de grond vrij moet zijn van veel nattigheid, vorst en sneeuw.

Zorg dat de grond waar u de beuk gaat planten een goede structuur heeft. Dit betekent lekker luchtig en los, omdat dit voor een betere waterdoorlating zorgt. Graaf een gat dat één tot drie keer groter is dan de kluit van de boom. Plaats de boom in het gat en vul het gat op. Meng wat aanplantgrond met extra voedingsstoffen voor het verbeteren van het bodemleven. Stamp alles goed aan en geef de beuk water. Kies als standplaats voor de beuk een plekje in de zon tot halfschaduw.

Beuk stekken & vermeerderen

Een beuk vermeerderen kan via afleggen en enten. Voor deze laatste methode dienen er twee beuken te zijn. U neemt dan namelijk van beide beuken een gezonde eenjarige tak en snijdt allebei de takken schuin af. U plakt de schuine zijdes tegen elkaar, wat leidt tot een sterke stam. Doordat de takjes met elkaar verbonden zijn, zullen ze met elkaar vergroeien en uitgroeien tot een nieuwe beuk. Een beuk vermeerderen via afleggen is een stuk gemakkelijker. U neemt een beukentak die dicht bij de grond groeit. U graaft wat grond naast de beukentak los, buigt de tak helemaal naar de grond en zet deze vast. De beukentak zal nu vanzelf een aparte stam gaan vormen. 

Beuk ziekten

De beuk kan worden aangetast door diverse schimmels. Eén daarvan is de reuzenzwam. Wanneer de boom met deze schimmel is besmet, kan wortelrot optreden. De boom wordt hier instabiel van. Bij het planten van de beuk kunt u al een bodemverbeteraar gebruiken. Dit draagt niet alleen bij aan een gezonde groei, maar beschermt de beuk ook tegen slechte schimmels. Wollige schildluizen kunnen de bladeren en scheuten van de beuk aantasten. Aangetaste delen kunt u het beste snel verwijderen. Daarnaast kunt u een biologisch middel gebruiken tijdens de verzorging van de beuk om de luizen te bestrijden.

Beuk kopen

Koop Beuk bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Beuk soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Beuk en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Fagus sylvatica 'Purpurea Pendula' Boom - - Halfschaduw / Zon

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen