Taxus - Plantengeslacht

Taxus is een plantengeslacht uit de Taxaceae familie. Voor dit geslacht van coniferen staan er 12 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Taxus vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Taxus online bestellen

Taxus snoeien: wanneer & hoe

De taxus is een conifeer met zachte donkergroene naalden die het hele jaar aan de boom blijven. De conifeer is erg sterk. Vanwege zijn lange levensduur, kunt u jarenlang genieten van deze haagplant. Wel moet u regelmatig de taxus snoeien. Een voordeel is dat de conifeer een langzame groeier is, waardoor u de klus slechts eenmaal per jaar hoeft uit te voeren.

Wanneer kunt u de taxus snoeien? U kunt de conifeer in principe het hele jaar door knippen, zolang het maar niet vriest. De beste tijd is in mei-juni of in augustus-september. Als u het snoeien van de taxus in augustus verzorgt, wordt u in het voorjaar beloond met mooie uitlopers aan de boom.

Gaat u de boom rigoureus terugsnoeien? Houd er dan rekening mee dat het ongeveer twee jaar duurt, voordat de haag weer mooi is dichtgegroeid. Bij periodieke snoei, kunt u de lelijke takken wegknippen. Snoei bij voorkeur van breed naar smal, zodat de gehele haag voldoende zonlicht ontvangt. De conifeer leent zich ook uitstekend voor vormsnoei. U kunt hulpmiddelen gebruiken om de boom in de juiste vorm te krijgen of een hovenier inschakelen die uw boom in de juiste vorm komt snoeien.

Voor het snoeien van de taxus gebruikt u scherp en schoon gereedschap. Voor vormsnoei is een handsnoeischaar prima. Heeft u een grote haag? Dan kunt u beter een mechanische heggenschaar gebruiken voor het snoeien van de taxus.

Taxus verzorging & onderhoud

U heeft zeer lang plezier van de haagplant zolang u zorgt voor een goede verzorging van de taxus. Regelmatig onderhoud mag niet worden vergeten, hoewel de taxus gemakkelijk te verzorgen is. De conifeer hoeft u niet veel water te geven, behalve bij lange droge periodes en direct na het planten van de taxus. De conifeer mag u tweemaal per jaar bemesten met wat organische meststof. Geef de meststof in het begin van het voorjaar en herhaal dit nogmaals in het begin van de zomer. De boom heeft dan voldoende voeding voorradig voor het hele groeiseizoen.

De taxus is een winterharde en groenblijvende haag. U houdt hierdoor kleur in uw tuin. Kapotte, zieke of dode takken kunt u het beste direct verwijderen tijdens het verzorgen van de taxus.

Taxus planten: wanneer & hoe

Een taxus planten kunt u het beste doen in de lente of de herfst. Het is belangrijk dat de conifeer tijdens het vestigen in de grond niet te maken krijgt met extreme droogte of warmte. In de wintermaanden kunt u ook de taxus planten, zolang de bodem niet bevroren is. Planten bij extreme kou is geen optie. U hoeft de taxus niet te diep te planten. Belangrijk is dat de wortels in de grond staan. De standplaats van de taxus is bij voorkeur halfschaduw. De conifeer kan goed tegen de zon en verdraagt ook prima schaduw. Taxus planten groeien het liefst op grond waarin voldoende kalk en humus aanwezig is. De boom houdt niet van zware, natte kleigrond. Geef de taxus na het planten veel water. Herhaal dit enkele keren per week. 

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Taxus stekken & vermeerderen

U kunt de taxus vermeerderen door te stekken. Voor de beste resultaten kunt u het beste in de periode tussen het einde van de zomer en begin van de herfst de taxus stekken. Knip enkele halfrijpe stekken, tussen de tien en vijftien centimeter lang, van de conifeer. Neem altijd een stek van een opgerichte scheut. Deze geven een goede hoofdscheut. Plaats de stekken in een plantenbak en houd ze goed vochtig. Zodra de stekken groot genoeg zijn, kunt u de nieuwe taxus verplaatsen naar een vaste plek in de tuin.

Taxus ziekten

Zorg dat de taxus niet in natte grond staat. De boom kan hierdoor afsterven. De taxus kan ook aangevallen worden door een honingzwam. Als u tijdens de verzorging van de taxus deze paddenstoel ziet, is het aan te raden het aangetaste deel met wortels en al te verwijderen. Om lage dode takken te voorkomen, is het belangrijk om de taxus aan de bovenkant smaller te snoeien, zodat de onderkant ook voldoende licht krijgt.

Taxus kopen

Koop Taxus bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen