Groenblijvende haag

26/09/2020   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Het hele jaar door genieten van kleur in uw tuin? Kies dan voor een groenblijvende haag. Deze haag, ook wel bladhoudende of wintergroene haag genoemd, verliest niet zijn bladeren tijdens de winterperiode. Hierdoor behoudt uw tuin ook in de soms sombere wintermaanden een groene aanblik. Welke soorten er zijn, het onderhoud van een bladhoudende haag en de redenen om te kiezen voor groenblijvende hagen leest u allemaal in dit artikel.

Waarom kiezen voor een wintergroene haag?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een groenblijvende haag. Enkele voorbeelden zijn:

  • Privacy
  • Alternatief
  • Beschutting
  • Prijs
  • Omheining
  • Camouflage

Privacy

U heeft een mooie, grote groene heg die zorgt voor veel privacy in uw tuin. Dan is het uiteraard niet zo prettig wanneer deze haag in de herfst en winter zijn bladeren laat vallen, waardoor buren of voorbijgangers zo bij u naar binnenkijken.

Alternatief

Een wintergroene haag is een uitstekend alternatief voor een schutting of hekwerk. Niets mis met een schutting, maar het geeft voor sommige mensen toch soms een wat saaie uitstraling.

Beschutting

Naast privacy biedt een groenblijvende heg ook volop beschutting voor bijvoorbeeld broedende vogels in uw tuin.

Prijs

Groenblijvende hagen zijn niet alleen geschikt om uw tuin aantrekkelijker te maken, ze zijn vaak ook nog een stuk voordeliger. Hout voor een schutting kan soms aardig in de papieren lopen. Met een heg zal dat zo’n vaart niet lopen.

Omheining plantenborders

U kunt een groenblijvende haag als laag haagje gebruiken ter omheining van een plantenborder in de voor- of achtertuin.

Camouflage

Daarnaast zijn wintergroene hagen ook perfect te gebruiken om minder fraaie elementen in uw tuin te camoufleren. Denk bijvoorbeeld aan de kliko.

Soorten groenblijvende hagen

De keuze in bladhoudende hagen is enorm. Enkele bekende groenblijvende heesters zijn de buxushaag, coniferen, laurierhaag, haag van hulst en de beukenhaag. Maar ook de hedera, rododendron, bamboe en de olijfwilg behoren tot de groenblijvende hagen, die bovendien snel groeien. Wilt u een hoge groenblijvende haag die snelgroeiend is? Kies dan bijvoorbeeld voor de conifeer of laurierhaag.

De kamperfoelie, buxus en Japanse hulst zijn bij uitstek geschikt voor een groenblijvende haag die laag dient te blijven. Wilt u meer kleur? Kies dan voor de rododendron. Dit is een prachtige bloeier die in veel kleuren is te krijgen. Let wel op dat dit een vrij brede haag kan worden en daarom minder geschikt is voor de kleinere tuin.

Welke groenblijvende haag is onderhoudsvriendelijk?

Heeft u een onderhoudsvriendelijke tuin? Dan wilt u natuurlijk geen wintergroene haag die veel onderhoud vraagt. Nee, u kiest dan uiteraard voor een groenblijvende haag met weinig onderhoud. Maar welke hagen zijn dit dan? We zetten er een aantal op rij:

1. Taxus

Dit is een wintergroene haagconifeer die lekker langzaam groeit. Één snoeibeurt per jaar is dus al voldoende. Deze haag is oersterk, geschikt om zowel lage als hoge hagen mee te maken en groeit op vrijwel elke grondsoort. Met de taxus creëert u een mooie, volle en dichte groenblijvende haag.

2. Beukenhaag

De beukenhaag is met stip de meest gebruikte en populaire haag. Het is wel zo dat de bladeren van deze haag in de herfst verkleuren van geel tot warmbruin. De donkere bladeren vallen er echter niet af, zodat u ook in de winter een volle tuinafzetting heeft. Daarom behoort de beukenhaag ook tot de bladhoudende haag. Deze haag kan ook vrij hoog worden, ideaal als u dit wenst. Daarnaast heeft de heg slechts één tot twee snoeibeurten per jaar nodig.

3. Hulst

Deze groenblijvende heg heeft ook niet veel verzorging nodig. De hulst draagt zijn kenmerkende rode besjes van ongeveer september tot maart. Het blad is stekelig, dus wanneer u hulst gaat snoeien is het wel aan te raden om goede, beschermende handschoenen te dragen. Zodra de hulst zichtdicht is, is deze groenblijvende haag gelukkig met één snoeibeurt per jaar al tevreden.

4. Laurierkers Otto Luyken

Als u liever geen coniferenhaag wenst, dan is de laurierkers Otto Luyken een uitstekend alternatief. De laurierkers staat bekend om zijn snelle groei, maar deze haagsoort is juist een trage groeier. Deze wintergroene haag groeit maar 10 tot 20 centimeter per jaar. U hoeft deze heester slechts eens per jaar te snoeien. De haag heeft een mooi, donkergroen blad dat zich kenmerkt door zijn fraaie glans. De heg is uitermate geschikt voor het aanleggen van lagere hagen. De laurierkers Otto Luyken geeft uw tuin een luxueuze uitstraling en is als groenblijvende haag een echte aanwinst in een onderhoudsvriendelijke tuin.

Haag laten planten? Plaats uw klus

Groenblijvende haag

© tombaky - depositphotos.com

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plaats een klus