Schaduwplanten

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Veel mensen denken dat vaste planten niet groeien in de schaduw, maar niets is minder waar. Er zijn genoeg vaste planten die zich in de schaduw als een vis in het water voelen. Van bloeiende schaduwplanten tot heesters, tot planten in de schaduw die ook nog eens winterhard zijn. Wanneer u dit artikel over schaduwplanten leest, komt u al snel tot de conclusie dat er verrassend veel mogelijk is.

Heeft u schaduw in uw tuin of een schaduwtuin?

Heeft u een echte schaduwtuin, dan betekent dit dat de zon maar maximaal twee uur per dag in uw tuin schijnt. Schaduw in uw tuin is vaak iets anders en kan verschillende oorzaken hebben. Het gaat dan vaak om schaduw door omringende bebouwing, bijvoorbeeld andere huizen of gebouwen. Ook hoge beplanting, zoals bomen kunnen schaduw geven en dichte begroeiing van andere planten kan tevens een oorzaak zijn van schaduw in de tuin. Wanneer de zon maximaal vier uur in uw tuin schijnt, dan heeft u een halfschaduw tuin.

Een echte seizoenstuin

Heeft u veel schaduw in uw tuin? Dan heeft u een echte seizoenstuin. In het voorjaar geniet u van kleurrijke bloemen, in de zomer van mooie bloemen en bladeren, in het najaar van schitterende herfstkleuren en in de winter van wintergroen blad. De meeste schaduwplanten zijn zogeheten bosplanten en bloeien vaak in de lente. Maar tegenwoordig zijn er ook zomerbloeiende, herfstbloeiende en winterbloeiende planten voor in de schaduw. Zij laten schaduwrijke plekken vol overtuiging stralen. Een schaduwplant voelt zich heerlijk op vochtige, koele schaduwplekken. En zo geniet u alle seizoenen van een prachtige tuin.

Welke vaste schaduwplanten in de tuin?

Er zijn veel soorten planten die uitstekend tegen schaduw kunnen. Wij geven u enkele voorbeelden van vaste planten die het in de schaduw prima doen.

 • Sommige siergrassen, zoals zwenkgras. Dit siergras is grijszilver van kleur en heeft hierdoor een exotische uitstraling. Ook leuk om met deze schaduwplanten een border te maken.
 • Varens en hosta hebben eveneens geen zon nodig. Deze schaduwplanten voor buiten zijn te krijgen in een grote variatie aan bladkleuren en -vormen.
 • Lelietje-van-dalen. Deze plant bloeit in de maanden mei en juni. Bovendien zijn deze schaduwplanten winterhard.
 • Geranium ofwel ooievaarsbek. Dit is een stevige, sterke plant die het als vaste plant in de schaduw prima doet. Daarnaast doet deze allrounder het ook goed in de zon.

Schaduwplanten online bestellen

Welke bloeiende schaduwplanten zijn er?

Een schaduwrijke tuin hoeft echt niet saai te zijn. Naast vaste planten voor in de schaduw zijn er ook genoeg lang bloeiende vaste planten die in de schaduw prima groeien. Bloeiende schaduwplanten met prachtige bloemen zijn bijvoorbeeld:

 • Monnikskap => bloeit mooie purperblauw.
 • Helleborus => kerstrozen, ook leuk als borderplanten in de schaduw.
 • Rododendrons => mooie bloeiende schaduwplanten heesters, beschikbaar in een rijk kleurenpalet.
 • Dwergmispel => heeft in de winter opvallende bessen. Van juni tot oktober bloeien in deze plant rode, oranje, roze of witte bloemen.

Welke schaduwplanten zijn groenblijvend?

Vindt u het fijn wanneer uw tuin ook tijdens de kale wintermaanden kleur behoudt? Kies dan voor vaste planten in de schaduw die groenblijvend zijn. Tot de groenblijvende schaduwplanten behoren:

 • Bamboe, hiermee creëert u een oosterse sfeer.
 • De mahonia, een lage groenblijvende struik die tevens uitbundig bloeit met gele bloemen.
 • Buxus, een stijlvolle en sterke groenblijvende vaste plant voor in de schaduw.
 • Zegge, een siergras met fraaie opvallende bladeren. Verkrijgbaar in gele, groene en bonte varianten.

Kunnen klimplanten ook groeien in de schaduw?

Naast vaste schaduwplanten in uw tuin en bloeiende schaduwplanten zijn er ook klimplanten die in de schaduw helemaal in hun nopjes zijn. Denk aan:

Welke grondsoort voor schaduwplanten?

Aandacht voor de bodem van uw tuin is ook niet onbelangrijk. Voordat u planten gaat kopen, is het van belang om te weten welke grondsoort u heeft. Verreweg de meeste schaduwplanten houden toch wel van humusrijke grond. Er zijn plekken waar nauwelijks regen de grond bereikt en als de wortels van een boom ook nog eens water uit de bodem onttrekken, wordt de grond erg droog. Om uitdroging te voorkomen, kunt u de grond afdekken met bijvoorbeeld houtsnippers of met een laag van afgevallen blad. Zorg in ieder geval voor voldoende humus. Dit kan ook met mest of compost.

Met een beetje extra zorg geniet u ook op een schaduwrijke plek volop van fraaie planten. Laat donkere hoekjes in uw tuin schitteren met mooie schaduwplanten!

Schaduwplanten kopen

Koop schaduwplanten bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Schaduwplanten

© Hannamariah - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

 • Verzorgingstips voor bomen en planten
 • Inspiratie voor uw tuin en terras
 • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen