Zegge - Carex

Zegge (Carex) is een plantengeslacht uit de Cyperaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 5 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Zegge vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Zegge online bestellen

Zegge snoeien: wanneer & hoe

Zegge is een wintergroen siergras. Dit leuke grasje is een perfecte plant voor uw zomer- en herfstborder. Het fleurt uw tuin op. Zeker omdat de plant wintergroen blijft, heeft het gras ook in de winter een hoge sierwaarde. Wel kan het gebeuren dat de plant bruine bladranden krijgt. Het is dan ook noodzakelijk om zegge te snoeien. Door de bruin geworden toppen weg te knippen, stimuleert u nieuwe en snellere groei. Het nieuwe loof ziet er na het snoeien van zegge weer groen en fris uit. De plant krijgt weer een gezonde uitstraling.

U vraagt zich misschien af wanneer u zegge moet snoeien? Het beste moment voor het snoeien van carex is in het voorjaar. Wanneer u tussen maart en mei snoeit, zal de plant weer snel gaan uitlopen. Gaat u voor of tijdens de winter zegge snoeien, dan zorgt u ervoor dat de plant gevoeliger wordt voor vorst. U knipt dan namelijk het loof weg, dat normaal de plant beschermt. Daarnaast heeft de plant dan ook geen sierwaarde meer in de winter. Kies daarom als snoeimoment altijd het voorjaar uit.

Het snoeien van zegge is geen moeilijke klus. Gebruik altijd schoon en scherp snoeimateriaal. Het loof van zegge laat zich soms lastig snoeien, wanneer de snoeischaar niet scherp is. Snoei de plant tot enkele centimeters boven de grond en u zult zien dat er weer snel nieuw blad verschijnt.

Zegge verzorging & onderhoud

Het onderhoud van zegge kost u niet veel tijd, want het is een gemakkelijk siergras. De verzorging van zegge bestaat, naast het snoeien of afknippen van bruin geworden toppen in het voorjaar, uit bemesten en af en toe water geven. Zegge bemesten doet u eenmaal per jaar en bij voorkeur direct na het snoeien. Gebruik voor het bemesten van carex een siergrasbemesting. Het siergrasje zal hierdoor sneller herstellen van zijn knipbeurt en mooier gaan bloeien. De zegge bloeitijd is van april tot in juni. De plant bloeit dan met bruin, geel of groene bloemen. Geef dit siergras tijdens droge periodes wat extra water. Verder heeft zegge geen verzorging nodig, want ook de winterhardheid is goed te noemen.

Zegge planten: wanneer & hoe

Gaat u zegge planten? Kies dan als standplaats voor zegge een plekje in de zon of halfschaduw uit. Dit siergras groeit op vrijwel iedere grondsoort dus deze plant komt over het algemeen in iedere tuin uitstekend tot zijn recht. Het is een vrij compacte groeier, waardoor de plant ook uitermate geschikt is voor kleinere tuinen. Dit siergras doet het goed in borders en bloembakken maar kan ook als bodembedekker gebruikt worden. Zegge in pot geeft uw tuin eveneens een speciaal tintje.

U kunt vanaf het late voorjaar tot aan het begin van de herfst zegge planten. Meestal wordt dit siergras als bodembedekker aangeplant. Dit betekent dat u tussen de verschillende planten het beste een afstand van twintig tot vijfentwintig centimeter aan kunt houden. Zorg na het planten van carex dat de grond goed vochtig is en dat het teveel aan water in de bodem goed weg kan lopen.

Zegge stekken & vermeerderen

U kunt zegge vermeerderen door de plant te scheuren. Het beste moment om carex te vermeerderen is in het voorjaar, bij voorkeur voordat de nieuwe groei begint. U graaft dan de plant in zijn geheel op uit de grond en snijdt met een scherp mes de wortelkluit in twee of meerdere delen. Ieder deel wordt dan een afzonderlijke plant. De gedeelde stukken plaatst u in de grond en geeft deze goed water zodat ze kunnen groeien. Door zegge te stekken en vermeerderen, houdt u het siergras in goede conditie.

Zegge ziekten

Over het algemeen is zegge, net als andere siergrassen, goed bestand tegen ziekten en plagen. Natuurlijk kunt u altijd wel eens ‘pech’ hebben met uw siergras, want soms komt het voor dat de carex wordt aangetast door schimmels. Roest is hier een voorbeeld van. Deze aantasting herkent u aan de oranje, roodbruine of zwartbruine vlekjes op het gras. Meestal slaat deze schimmel bij heel warm en vochtig weer toe. Bruine vlekken met een gele rand en schimmelpluis kunnen duiden op bladvlekkenziekte.

Bij constatering van deze schimmels dient u de aangetaste delen direct te verwijderen. Zorg er bovendien voor dat u tijdens het water geven in de zomer geen water op de bladeren giet, maar altijd aan de basis, op de grond rondom de plant. Merkt u tijdens de verzorging van zegge dat het siergras verkleurt? Check de plant dan even op bladluizen. Ter bestrijding van bladluizen of schimmels kunt u desgewenst een biologisch bestrijdingsmiddel gebruiken. U hoeft dus niet gelijk het siergras zegge op te ruimen.

Zegge kopen

Koop Zegge bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Zegge soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Zegge vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen