Cotoneaster - Dwergmispel

Cotoneaster, in het Nederlands ook wel Dwergmispel genoemd, is een plantengeslacht uit de Rosaceae familie. Voor dit geslacht van heesters staan er 5 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Cotoneaster vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Cotoneaster online bestellen

Cotoneaster snoeien: wanneer & hoe

De cotoneaster kan vrij goed tegen een snoeibeurt. Deze plant is daarbij niet bijzonder kwetsbaar. De hogere varianten van de cotoneaster kunt u ieder jaar terugsnoeien tot driekwart van de oorspronkelijke lengte. Dit doet u tijdens de wintermaanden. De lagere variant van de dwergmispel heeft niet per se een snoeibeurt nodig, maar dit kan het uiterlijk wel bevorderen. De onderhoudssnoei kunt u dan het beste tussen mei en september doen. 

De te lange scheuten of takken snoeit u bij zowel de laag als hoog groeiende variant van de dwergmispel het beste rond februari en maart. Zo bent u op tijd voor de nieuwe bloei van de plant.

Ziet u overtollig en oud hout? Haal dan simpelweg het dode hout weg bij de plant tijdens de wintermaanden. 

Cotoneaster verzorging & onderhoud

De cotoneaster vraagt om weinig onderhoud. Wilt u zeker zijn van het welzijn van uw prachtige plant? Gebruik dan de volgende tips. Voor extra voeding brengt u in maart wat mest aan. Gebruik hierbij het liefste compost. U kunt de grond rondom de dwergmispel eventueel ook mulchen. 

In de wintermaanden kan het verstandig zijn om de plant te beschermen tegen vorst of kou. Dit doet u bijvoorbeeld door de grond te bedekken met stro of bladeren. Dit is niet noodzakelijk aangezien de plant bijzonder lage temperaturen verdraagt (tot wel min 25 graden celsius). In de warme periodes in het jaar is het verstandig om de dwergmispel extra water te geven. Zo behoudt de plant zijn groei en bloei en voorkomt u uitdroging. 

Cotoneaster planten: wanneer & hoe

Deze plant heeft weinig eisen qua planttijd en plant u dus het hele jaar door. Vorst kan de groei en bloei in de weg staan, dus zorg dat de periode van vorst voorbij is. De cotoneaster kunt u het beste in de volle zon planten vanwege de intense bloei die u hiermee stimuleert. Daarnaast kunt u de dwergmispel ook op plekken met halfschaduw planten en groeit deze ook goed in een koele en beschutte omgeving. Het maakt dus niet uit als u de cotoneaster onder andere bomen of planten laat groeien. U vindt de cotoneaster ook regelmatig in openbare groene gebieden, zoals tuinen en parken. 

Daarnaast houdt de cotoneaster van een licht vochtige grond die humusrijk is. Houd er rekening mee dat de grond vochtdoorlatend is, zodat de plant niet onder water komt te staan. Tijdens het planten gebruikt u wat compost of potgrond om de dwergmispel goed aan te brengen en een goede start van de bloei te stimuleren. Volg de volgende stappen voor een succesvolle aanplanting:

  1. Maak het gat in de grond dubbel zo groot als de wortelkluit. Neem wat compost en meng dit met het uitgegraven grond.
  2. Maak de wortels van de plant wat losser met de vingers, nadat u de plant wat water heeft gegeven.
  3. Plaats wat grond in het gat en daarna de plant. Vul het overige deel op met het mengsel van grond en compost. Stamp dit vervolgens goed aan.
  4. Voor extra kans op een goede bloei, bedekt u de grond met compost of versnipperde boomschors. Zo bevordert u de vochtigheid van de grond. 

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Cotoneaster stekken & vermeerderen

Wilt u de plant vermeerderen? Het vermeerderen van de cotoneaster is vrij eenvoudig. Dan kunt u de gesnoeide takken van de dwergmispel gebruiken voor het stekken. Gebruik de verse en houtachtige takken van de plant. Zorg dat deze minimaal 15 centimeter hoog zijn en minimaal twee scheuten hebben. 

De zaadjes kunt u vinden in de rode kraalbessen van de plant. U kunt de cotoneaster ook vermeerderen door het zaaien van deze zaadjes, maar dit is een tijdrovende methode en dus niet gebruikelijk. Wilt u dit toch doen? Haal de zaadjes dan weg uit het vruchtvlees van de bessen. Dompel deze vervolgens onder in een bak met water en de levensvatbare zaden zullen dan naar de bodem treden. Deze zaden moeten worden gestratificeerd, maar dit duurt vaak een jaar. De gekiemde zaden kunt u vervolgens in de grond planten.

Cotoneaster ziekten

Sommige varianten van de cotoneaster zijn vrij gevoelig voor bacterievuur. Bacterievuur is erg besmettelijk, dus is het zaak om de besmette plant(en) zo snel mogelijk te rooien en te verwijderen uit de grond. Zo voorkomt u verdere besmetting met andere planten. 

Ziet u lichte, ronde bolletjes op de plant? Dan zijn dit waarschijnlijk schildluizen. De schildluizen halen het sap weg uit de plant. Dit is natuurlijk niet wenselijk voor de gezondheid van de dwergmispel. Voorkom verdere schade met paraffine-olie. 

De bessen van de cotoneaster drogen na enige tijd uit door verdamping. Kramsvogel en koperwiek zijn vogelsoorten die deze bessen graag eten wanneer ze overvliegen door de kou en vorst. De bessen vallen ook van de dwergmispel af na een strenge vorst. Maakt u zich dan geen zorgen, dit is een veel voorkomend fenomeen. 

Cotoneaster kopen

Koop Cotoneaster in de Hovenier.nl webshop:

Of koop Cotoneaster bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Cotoneaster soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Cotoneaster vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen