Tuin beschermen tegen vorst

Wanneer de winter voor de deur staat en de temperatuur omlaag gaat, is het tijd om de tuin winterklaar te maken. Natuurlijk kan de tuin best tegen een beetje kou, maar voor veel planten is strenge vorst echt funest. Om te voorkomen dat de tuin in de lente niet meer in bloei gaat, raden we daarom aan de tuin te beschermen tegen vorst. In dit artikel bespreken we een aantal belangrijke zaken waar u op kunt letten bij het winterklaar maken van de tuin.

Scherm de tuin af van koude wind

De hele tuin afdekken om deze tegen winters weer te beschermen is een onmogelijke - en overbodige - klus. Wat wél kan is de tuin afschermen van koude wind. Bijvoorbeeld door te zorgen voor een dichte haag of goede schutting om de tuin. Wind brengt in de winter veel koude lucht met zich mee. Door te voorkomen dat windhozen recht door uw tuin trekken, zijn uw planten direct een stuk beter beschermd tegen de kou.

Isoleer de tuinbodem met mulch

Over het algemeen geldt dat planten pas écht beschadigd raken door vorst wanneer dit de wortels van de plant aantast. Door de grond van een isolerend laagje te voorzien, kunnen we proberen dit te voorkomen. Voor deze vorm van isolatie gebruiken we mulch. Mulch bestaat volledig uit organisch materiaal, zoals houtsnippers, compost, bladeren, cacaodoppen of hooi. U kunt dus ook prima gebruik maken van de gevallen bladeren die in de tuin liggen. Verspreid de mulch over de grond en houd de wortels van de planten deze winter lekker warm.

Houd vorstgevoelige planten warm

Voor vorstgevoelige planten is alleen een mulchlaag niet voldoende wanneer het echt flink gaat vriezen. Planten die slecht tegen vorst kunnen, zult u daarom extra moeten beschermen. Geef vorstgevoelige planten allereerst een plek waar ze uit de wind staan en het liefst zoveel mogelijk in de zon. Gebruik daarnaast noppenfolie, glas, vliesdeken, jute of een speciale beschermhoes om de plant te isoleren. Wikkel de plant goed in, maar niet te strak. Zorg er daarnaast voor dat water wel altijd kan weglopen, anders krijgt een plant ‘natte voeten’. Als de grond teveel water bevat kan dit gaan bevriezen en dan is de kans groot dat de wortels van de plant stukvriezen.

Meer weten? Lees dan ook ons artikel over planten beschermen tegen vorst.

Gras kan over het algemeen prima tegen vorst. Wel is het in de winter belangrijk dat u het gazon in de tuin zoveel mogelijk ongemoeid laat. Als het gras bevroren is en u eroverheen loopt kunnen er lelijke plekken ontstaan. Dat zou zonde zijn.

Bescherm tuinmeubilair tegen vorstschade

Om komend voorjaar weer optimaal van de tuin te kunnen genieten wilt u natuurlijk ook het tuinmeubilair beschermen tegen vorst. Over het algemeen is het daarbij vooral belangrijk dat u de meubels in de winter droog houdt. Dat kan door de meubels in schuur of garage op te bergen, maar niet iedereen zal daar voldoende ruimte voor hebben. U kunt het tuinmeubilair ook onder een afdak plaatsen of afdekken met vochtafstotende meubelhoezen. Hiermee voorkomt u vochtaanslag en vorstschade.

Als vocht in houten tuinmeubels trekt en bevriest zet het vocht uit en beschadigt het hout. Door houten tuinstoelen en tuintafels te impregneren zorgt u ervoor dat vocht niet kan intrekken. Dat is een goede manier om uw tuinmeubilair de winter door te helpen.

Pas op met water in de tuin

Bloempotten waar water in staat, sproeiers, tuinslangen en buitenkranen kunnen allemaal kapot vriezen wanneer het water in de winter bevriest. Zorg er daarom voor dat er zo min mogelijk waterattributen in de tuin staan en ruim sproeiers, lege bloempotten en tuinslangen goed op. Sluit daarnaast de buitenkraan in de winter af. De kans dat u de kraan in de winter nodig heeft is klein en het zou vervelend zijn als de leidingen kapot vriezen. Voor vijvers geldt juist dat u het water beter in beweging kunt houden om te voorkomen dat de vijver volledig dichtvriest. Een fonteintje of waterpomp kunt u met vorst dus prima aan laten staan.

Tuin beschermen tegen vorst

© marinv - depositphotos.com

Plaats een klus