Klimhortensia is een heester uit de Hydrangeaceae familie en het geslacht Hortensia (Hydrangea) en er staat 1 soort Klimhortensia in onze plantengids.
De bloeitijd van een Klimhortensia ligt in juni en juli en de bloemen zijn wit van kleur.
De kleur van de bladeren is groen, deze heester is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 7 meter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De klimhortensia is een prachtige klimplant met witte schermvormige bloemen. De plant is uitstekend geschikt om van uw kale schutting of muur een mooie groene gevel te maken. De klimhortensia heeft twee soorten takken, namelijk de klimtakken en de bloeitakken. De bloeitakken ontspruiten vanuit de klimtakken en groeien vaak van de muur af. Ze kunnen erg lang worden. Gelukkig is de klimhortensia goed te snoeien.
Wanneer de klimhortensia snoeien? U kunt het beste vlak na de bloei de klimhortensia snoeien. U knipt dan her en der wat takken weg. Snoei nooit alle takken ineens weg, want dan kan het gebeuren dat de bloei in het jaar erop uitblijft. Het is beter om ieder jaar een aantal zijtakken, gelijkmatig over de plant verdeeld, in te korten. Door slechts enkele takken weg te knippen, kan de plant nieuwe knoppen maken, die in het voorjaar weer uitlopen. De bloeitak knipt u tot op ongeveer tien centimeter van de klimstam na een knop af.
Het snoeien van een klimhortensia die echt te groot is geworden, doet u bij voorkeur in de winter. Knip gerust alle bloeischeuten op tien centimeter van de klimtakken af. Houdt er rekening mee dat u het jaar erop dan geen bloemen heeft, maar de plant is wel weer in topconditie om opnieuw op te bloeien. Gebruik scherp en schoon gereedschap voor het snoeien van de klimhortensia.
Het verzorgen van de klimhortensia is vrij eenvoudig. De plant is niet erg kritisch voor wat betreft de grond en doet het in de meeste grondsoorten prima. Bij voorkeur houdt de plant van een wat zuurdere, humusrijke grond. Belangrijk is ook dat de grond niet te zwaar en te vast is. Is dit wel het geval in uw tuin, meng er dan wat bestaande aarde of lichtere grond doorheen. Vergeling van het blad kan op een ijzergebrek duiden. Misschien is de grond te kalkrijk. Meng dan extra tuinturf door de grond. Dit zorgt ervoor dat de grond wat zuurder wordt. Qua bemesting heeft de klimhortensia genoeg aan wat compost met gedroogde koemest. In het voorjaar kunt u bemesten.
De klimhortensia is doorgaans goed winterhard. De plant is zelfhechtend van nature. Een jonge klimmer heeft wel ondersteuning nodig. U kunt de scheuten begeleiden met draden. In droge perioden dient u ook regelmatig flink water te geven. De klimhortensia bloeitijd is juni-juli. Dan verschijnen prachtige roomwitte schermbloemen. Wanneer de bloemen zijn uitgebloeid, hoeft u ze niet per se weg te halen. De ingedroogde bloemen staan ’s winters erg decoratief op de plant én dit scheelt u weer in de verzorging van de klimhortensia.
Bij een muur, pergola of schutting kunt u prima een klimhortensia planten. De plant zal dan mooi omhoogklimmen en de kale wand fraai bedekken. Kies voor de klimhortensia een standplaats in de halfschaduw, alhoewel de plant het ook in de schaduw goed doet.
Als u de klimhortensia gaat planten, dient u eerst de bodem goed los te maken. Graaf een plantgat dat iets groter dan de kluit is en voeg wat aanplantgrond in het gat toe. Heeft u de klimhortensia in pot gekocht, dompel deze dan eerst in een emmer water, zodat de wortels zich goed vol kunnen zuigen. Verwijder daarna de pot en plaats de plant in het gat. Vul het gat met de omliggende aarde en druk de grond stevig aan. Geef voldoende water.
Hoewel de klimhortensia zelfhechtend is, moet u de plant het eerste jaar toch even een handje helpen. U doet dit door wat draden te spannen, waar u de klimhortensia achter kunt binden. Eenmaal gehecht, zal de plant zelf verder klimmen met de eigen wortels.
De klimhortensia vermeerderen kan erg goed via afleggen. Buig een tak naar de grond en zet deze goed vast, met een steen bijvoorbeeld. Zorg dat de grond los is, zodat de wortels kunnen groeien. Houdt de plaats goed vochtig en na enkele weken zullen de eerste wortels zich ontwikkelen. U kunt de tak losknippen en verplanten.
Een andere manier van de klimhortensia vermeerderen is door deze te stekken. Een klimhortensia stekken is makkelijk om te doen. Neem, bij voorkeur na half juni als de groeisnelheid van de plant afneemt, enkele kopstekken en zorg dat deze twee ogen bevatten. Verwijder het blad en steek de stekken in een mengsel van zand en turfmolm. Om het wortelen te bevorderen, kunt u gebruikmaken van stekpoeder. Zet de stekken op een plekje in de schaduw en houdt ze vochtig. Zodra de eerste wortels zich hebben ontwikkeld, kunt u de klimhortensia planten op de definitieve plek in uw tuin.
Ziekten treden nauwelijks op bij de klimhortensia, maar de plant is wel gevoelig voor aantasting door allerlei luizen. Het gaat dan vaak om blad of schildluis. Deze hebben het bij koel en vochtig voorjaarsweer goed naar hun zin op het blad van de plant. Hoe eerder de plaag wordt ontdekt en bestreden, des te beter het is. Door de zuigende activiteiten van de luizen raakt de klimhortensia namelijk verzwakt en wordt daardoor vatbaarder voor andere ziekten. Door regelmatig te sproeien, vermindert u de vatbaarheid voor luizen. Mocht u tijdens de verzorging van de klimhortensia toch nog luizen zien, dan kunt u eventueel een bestrijdingsmiddel gebruiken.
Koop Klimhortensia bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Klimhortensia en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.