Zwenkgras - Festuca

Zwenkgras (Festuca) is een plantengeslacht uit de Poaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 3 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Zwenkgras vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Zwenkgras online bestellen

Zwenkgras snoeien: wanneer & hoe

Zwenkgras is een veelgebruikte plant die perfect is voor het opvullen van tuinranden. Het gras kan breed woekeren en groeit tot een hoogte van ongeveer 20 centimeter. Snoei het Zwenkgras regelmatig om de plant gezond te houden en nieuwe stengels de kans te geven om te groeien.

De beste tijd om het Zwenkgras te snoeien is in de vroege lente, net voor het groeiseizoen begint. Door het snoeien kan de plant nieuwe bloemen laten groeien en zich voorbereiden op het nieuwe seizoen. Snoei ook in de herfst, na het bloeiseizoen, om de uitgebloeide en verwelkte delen van de Festuca weg te halen. 

Gebruik een snoeischaar om het gras zorgvuldig, efficiënt en gemakkelijk te snoeien. Snoei het Zwenkgras tot ongeveer 15 centimeter hoog, zodat het gras er weer netjes en verzorgd uitziet.

Zwenkgras verzorging & onderhoud

Bij de verzorging van het Zwenkgras is voldoende licht essentieel. In de maanden juni en juli bloeit het Zwenkgras met groene bloemen die vrij neutraal van kleur zijn. Het is een plant die goed tegen volle zon en droge grond kan. Plaats de Festuca daarom op een open plek in uw tuin, maar let er wel op dat de plant ook kan uitdrogen door teveel fel zonlicht. Geef het Zwenkgras daarom regelmatig voldoende water en zorg voor een goede drainage in de grond om vochtophoping te voorkomen.  

Daarnaast kunt u het Zwenkgras extra voeden door het te bemesten met compost. Dit zorgt voor extra voedingsstoffen die de Festuca nodig heeft om gezond te blijven. Strenge vorst kan de plant beschadigen. Bedek de plant daarom met een laagje bladeren of stro om deze te beschermen tegen vorst. 

Verwijder oude, dorre bladeren en stengels om de plant gezond te houden. Verder is het goed om te weten dat het Zwenkgras gevoelig kan zijn voor ziektes en plagen. Houd de plant daarom goed in de gaten en grijp op tijd in. Voorkom hiermee dat ongedierte zich in de plant nestelen. 

Zwenkgras planten: wanneer & hoe

Voor het planten van Zwenkgras is de grondsoort niet erg van belang. Zwenkgras groeit op alle soorten grond zoals: zand, leem, zure, neutrale of alkalische grond.

Plant Zwenkgras het hele jaar door, behalve als het te hard vriest of als de grond bevroren is. Door in oktober te planten, kunt u optimaal profiteren van de bodemwarmte. Na het planten van Zwenkgras is het aan te raden om kalk toe te voegen aan de grond. Kalk neutraliseert de zuurgraad in de bodem en maakt de grond kalkrijker.

Prepareer de grond vooraf goed bij het planten van Zwenkgras. Maak de grond goed los en verwijder eventuele wortels en stenen. Breng vervolgens een laag compost aan om de bodemstructuur te verbeteren en de bodemvruchtbaarheid te verhogen. Na het planten dient de grond goed bewaterd te worden, zodat de plant goed kan wortelen. Het is aan te raden om Zwenkgras niet te diep te planten, omdat dit de groei van de plant kan belemmeren. Een diepte van ongeveer 1 tot 2 centimeter onder de grond is voldoende voor de Festuca.

Zwenkgras stekken & vermeerderen

Het vermeerderen van Zwenkgras kan het beste gedaan worden door middel van delen. Hierbij wordt de gehele plant, inclusief stengels en wortels, uit de grond verwijderd. Vervolgens wordt de wortel in twee of meer stukken verdeeld en worden deze stukken in aparte potten geplant. Voorzie deze potten van de juiste drainage in de grond. Zet ze op een plek met veel licht, waar ze voldoende vocht krijgen.

Tijdens het verzorgen van de stek is geduld een belangrijke factor. Na verloop van tijd groeien er meer wortels, waardoor de stek uitgroeit tot een nieuwe Festuca plant. Om de groei te versnellen, kan extra compost worden toegevoegd aan de pot. Zodra de planten sterk genoeg zijn, kunnen ze worden teruggeplant op de definitieve plek.

Het is belangrijk om het delen van Zwenkgras op het juiste moment te doen. Dit kan het beste in de lente of herfst, wanneer de plant niet in bloei staat. Het delen van de plant zorgt ervoor dat de groei en gezondheid van de plant wordt bevorderd, omdat er meer ruimte en voedingsstoffen beschikbaar komen voor de afzonderlijke planten. 

Zwenkgras ziekten

Bij het Zwenkgras kunnen diverse ziekten voorkomen. De ziekten ontstaan door weersveranderingen, voedingstekorten of te veel vocht in de grond. 

Brown patch is een ziekte waarbij donkere ringen, droge plekken en witte verkleuringen optreden. Deze schimmel gedijt in warme en vochtige omstandigheden. Voorkom deze ziekte door het gras niet te veel te bemesten en water te geven. Bestrijd de ziekte met een fungicide.

Weidekringzwam is een schimmel die cirkelvormige gebieden met slecht groeiend gras veroorzaakt. Voorkom deze ziekte bij de Festuca door de grond niet te verzadigen met vocht en te bemesten. Bestrijd deze ziekte door de geïnfecteerde plekken uit te graven en te vervangen.

Wortelrot is een ziekte die ontstaat door te veel vocht in de grond, waardoor de wortels rotten en dit leidt tot afstervend gras. Voorkom deze ziekte door het gras niet te veel te bewateren. Bestrijd de ziekte door te zorgen voor een goede luchtcirculatie en afwatering.

Bladluizen zijn insecten die kleine gaatjes in de stengel van het Zwenkgras veroorzaken. Dit kan leiden tot groeiproblemen. Voorkom deze ziekte door het gras niet te veel te bemesten en te zorgen voor luchtcirculatie. Bestrijd de ziekte door het gras te besproeien met een insectenbestrijdingsmiddel.

Zwenkgras kopen

Koop Zwenkgras bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Zwenkgras soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Zwenkgras vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen