Winterbloeiers

Wie niet alleen in de zomer van een bloeiende tuin wil genieten, kiest voor winterbloeiers. Nu de lucht vaak grijs is, het regent en het waait, de temperaturen langzaam dalen en struiken en bomen hun blad verliezen, is de herfst een feit. Is uw tuin uitgebloeid en kunt u niet wachten tot het weer lente wordt? Niet nodig, want ook tijdens het najaar en de winterperiode kunt u genieten van een fleurige tuin. Plant winterbloeiende planten of winterbloeiende struiken en tover uw tuin om tot een kleurrijk paradijs. Lees in dit artikel alles over winterbloeiers die juist tijdens de wintermaanden hun hoogtepunt beleven.

Welke winterbloeiende planten zijn er?

In de winter houdt de natuur haar adem in en verreweg de meeste vaste planten bloeien niet in de wintermaanden. Veel planten verliezen hun blad en plantendelen sterven bovengronds. De planten gaan in winterrust en gaan weer groeien zodra de temperaturen stijgen. Bloemen hoeven we van deze planten in de winter niet te verwachten. Toch zijn er tijdens deze periode nog genoeg planten om van te genieten, we noemen ze de winterbloeiers. Enkele voorbeelden van winterbloeiende planten zijn:

  • Skimmia
  • Kerstroos
  • Viooltjes
  • Japanse roos

Skimmia

De skimmia is een groenblijvende plant die voor uw tuin veel te bieden heeft. Vanaf ongeveer september tot ver in maart bloeien in deze winterbloeiende plant rode bloemen in trosjes. Na de bloeiperiode worden de bloemen wit. De skimmia is redelijk winterhard, maar heeft bij zeer strenge vorst bescherming nodig. De plant staat ook niet graag in de volle zon.

Kerstroos

De kerstroos ofwel Helleborus is een zeer geliefde plant. Deze winterbloeiende planten worden met het jaar mooier. Wanneer u deze winterbloeier plant, dient u deze niet meer te verplaatsen. De plant heeft een hekel aan verplanten. Van december tot ver in april geven ze uw tuin kleur. De plant behoudt zijn blad tijdens de wintermaanden en dankzij zijn donkergroene bladkleur vormen deze winterbloeiende planten een goede combi met varens.

Viooltjes

Natuurlijk mogen de viooltjes niet ontbreken in het rijtje winterbloeiers. Deze planten geven niet alleen kleur aan de nazomer, maar blijven zelfs stralen tot ver in de winter. Ze vrolijken de tuin echt op. Zodra het vriest, lijkt het alsof de plantjes kapot zijn, maar schijn bedriegt, want zodra de temperatuur weer boven nul komt, richten ze zich weer op. Viooltjes zijn in vele soorten en kleuren verkrijgbaar. Ze maken een wereld van verschil in een wintertuin.

Japanse roos

Nog een plant die zeker tot de winterbloeiers behoort, is de Japanse roos. Deze plant heeft een prachtig, glanzend donkergroen blad. Vanaf ongeveer februari bloeit de plant en geeft dan roze, witte of rode bloemen. De plant doet het goed op een vochtige grond, maar heeft bescherming nodig bij zeer lage temperaturen. Volle zon op de knoppen na vorst, doet deze winterbloeier geen goed.

Winterbloeiers online bestellen

Welke winterbloeiende struiken zijn er?

Combineer winterbloeiende planten met winterbloeiende struiken voor nog meer kleur, frisheid en variatie in uw tuin tijdens de winterperiode. Er zijn genoeg heesters die zich niets van de kou aantrekken en soms zelfs gewoon hun bloemen openen. Enkele voorbeelden van winterbloeiende struiken zijn:

  • Sneeuwballen
  • Winterjasmijn
  • Toverhazelaar
  • Winterkamperfoelie

Sneeuwballen

De sneeuwbal (ofwel de Viburnum) is een echte winterwinnaar. De struik staat van de herfst tot de lente vol geurende bloemtrossen. De bloemknoppen zijn wit tot roze en rood. Uit de knoppen groeien kleine witte bloemen die licht geuren. De struik is winterhard en doordat deze groenblijvend is en al vroeg bloeit, fleurt hij uw tuin aardig op.

Winterjasmijn

Winterjasmijn is een klimplant of heester die vanaf eind november heldergele bloemen laat zien. De bloemetjes bloeien op de dan nog bladloze donkergroene twijgen. Een mooi gezicht! Deze winterbloeiende struik valt zeker op wanneer u deze langs een kale muur, stuk schutting of hekwerk laat groeien.

Toverhazelaar

De toverhazelaar is een prachtige, winterbloeiende geurende struik. Er zijn verschillende soorten. De Japanse toverhazelaar heeft gele bloemen die licht geuren. Het blad verkleurt fraai bronsgeel in het najaar. De Chinese variant bloeit met grote bloemen die sterker geuren. Er zijn ook toverhazelaars die bloeien met oranje en/of rode bloemen. Welke u ook kiest, al deze winterbloeiende struiken hebben een spectaculaire herfstverkleuring.

Winterkamperfoelie

Winterkamperfoelie groeit als een kleine struik, maar heeft bij strenge vorst wel wat bescherming nodig. Van december tot half maart ongeveer bloeien er kruidig geurende witte bloempjes in de struik. Vanwege de aangename geur, is het zeker een idee om de struik bij een paadje in uw tuin te planten waar u regelmatig loopt. In de zomer geven deze winterbloeiers ook nog eens prachtige rode bessen.

Winterbloeiers kopen

Koop winterbloeiers bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Winterbloeiers

© LuGrish - depositphotos.com

Plaats een klus