Skimmia - Plantengeslacht

Skimmia is een plantengeslacht uit de Rutaceae familie. Voor dit geslacht van heesters staan er 10 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Skimmia vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Skimmia online bestellen

Skimmia snoeien: wanneer & hoe

De skimmia is een populaire heester en dat is ook niet voor niets. Deze groenblijvende struik laat zich ieder seizoen namelijk weer van een andere kant zien. In de lente verschijnen bloemen die een aangename frisse voorjaarsgeur verspreiden. De eerste knoppen en besjes komen aan het einde van de zomer tevoorschijn en in de winter blijven de bladeren mooi diepgroen. Het snoeien van de skimmia hoeft niet vaak te gebeuren. De heester is een trage groeier en groeit bovendien mooi compact. Als de plant te veel uitloopt en er open plekken ontstaan, is het tijd om de skimmia te snoeien.

Wanneer de skimmia snoeien? U kunt het beste in het voorjaar, april-mei-juni, uw skimmia snoeien. Er mag geen vorst meer in de grond aanwezig zijn. Het is niet aan te raden om in het najaar de skimmia te snoeien, omdat de heester dan op zijn mooist is. Bovendien bloeit de struik vanaf november tot en met begin van het voorjaar. Als de bloei erg hard gaat, kan de heester alle kanten op zijn gegroeid. In het voorjaar knipt u de plant dan weer in model.

Hoe de skimmia snoeien? Het snoeien van skimmia is niet moeilijk. U knipt alle dikke, oude takken een stuk korter, zodat nieuwe scheuten de ruimte krijgen om omhoog te groeien. Ook oude takken zullen weer nieuwe knoppen aanmaken en gaan uitlopen. Snoei de oudere takken niet helemaal tot de grond weg, want dan kan de heester niet altijd goed herstellen. Verwijder ook de uitgebloeide bloemen. Gebruik een snoei- of heggenschaar voor het snoeien van skimmia.

Skimmia verzorging & onderhoud

Het verzorgen van Skimmia is niet erg lastig. De heester stelt niet heel veel eisen. De plant houdt van niet kalkhoudende, lichtzure grond waarin water goed kan weglopen. De heester houdt niet van natte voeten. Het is prima om de struik in de buurt van bomen te plaatsen. Deze nemen namelijk veel vocht uit de bodem op. Bij skimmia in pot is het eveneens belangrijk dat overtollig water goed weg kan. Wanneer de grond niet zuur genoeg is, worden de bladeren van de struik geel. U kunt één tot twee keer per jaar skimmia bemesten met wat organische meststof. Door gezonde voeding te geven, wordt u beloond met rijk bloeiende bloemen. Skimmia is redelijk tot goed winterhard. Alleen bij erg strenge vorst kunt u bescherming bieden bij de verzorging van skimmia.

Skimmia planten: wanneer & hoe

Gaat u skimmia planten? Doe dit dan bij voorkeur in augustus of september. De aarde in de tuin is dan nog warm van de zomerzon, waardoor de wortels van de heester weinig moeite hoeven te doen om te hechten. Voeg wat bladaarde of compost toe voordat skimmia wordt geplant en zorg voor een goede drainage in de bodem. Voor een optimale ontwikkeling van de wortels geeft u skimmia na het planten flink water.

De struik heeft een lichte plek in de tuin nodig, maar liever niet in de volle zon. Als de heester te veel aan de volle zon blootgesteld wordt, kunnen bladeren gele vlekken gaan vertonen of verbranden. Kies als skimmia standplaats voor halfschaduw of schaduw. Een ochtend- of avondzonnetje kan geen kwaad.

Gaat u skimmia verplaatsen? Doe dit dan wanneer de kluit groot genoeg is, zodat wortels niet beschadigd raken. De nieuwe plek in uw tuin dient weer voldoende zure grond te bevatten. Ook kunt u het beste in het najaar skimmia verplaatsen, omdat de heester dan nog aan de grond kan wennen, voordat de bloei plaatsvindt.

Skimmia stekken & vermeerderen

Skimmia vermeerderen kan op verschillende manieren. De heester is vrij eenvoudig te zaaien. Zo kunt u de zaadjes uit de bessen halen en deze op een warme plek (in huis) zaaien en opkweken. De zaadjes zullen na drie tot vier weken ontkiemen. Skimmia laat zich eveneens makkelijk vermeerderen door middel van afleggen. Buig een tak naar de grond en zorg dat deze tak de grond blijft raken. Op een gegeven moment zullen er nieuwe wortels ontstaan en kunt u de tak afknippen en op een andere plaats verder laten groeien.

Een derde mogelijkheid is skimmia stekken. Neem stekken van ongeveer tien centimeter van scheuten die niet geheel verhout zijn. Zorg dat er minimaal twee bladparen aan zitten. Onder het onderste bladpaar snijdt u de stengel door. Vervolgens verwijdert u de onderste twee blaadjes en doopt de stekjes in wat stekpoeder. Plaats de stekjes in een potje met bladaarde en scherp zand. Doe er een plasticje overheen. Lucht dagelijks en geef voldoende water. Na vijf tot acht weken zijn de stekjes beworteld en kunt u ze oppotten. Zodra de nieuw plantjes groot genoeg zijn, kunt u de skimmia verplaatsen naar een permanente plek in uw tuin.

Skimmia ziekten

Er treden nauwelijks problemen op bij de skimmia. Het is een heel ziekte- en insecten resistente heester. Wanneer bladeren geel worden of gele vlekken krijgen, is de zuurgraad (pH-waarde) van de grond niet in orde, waardoor de struik zijn voedingsstoffen niet meer goed op kan nemen. Ook een combinatie van droge grond en te veel zon kan een oorzaak zijn. Tijdens de verzorging van skimmia kunt u de grond iets zuurder maken en ervoor zorgen dat de heester niet de hele dag in de volle, felle zon staat.

Skimmia kopen

Koop Skimmia bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen