Camelia

Camelia is een heester uit de Theaceae familie en het geslacht Camellia en er staan 6 verschillende soorten in onze plantengids.

De bloeitijd van een Camelia ligt in februari, maart en april en de bloemen zijn geel, wit, rood of roze van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze heester is wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 1,8 meter en 2,5 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Camelia online bestellen

Camelia snoeien: wanneer & hoe

De camelia, ook wel Japanse roos genoemd, is ideaal voor in de tuin, op het terras of balkon. De heester groeit lekker langzaam. In totaal groeit de plant zo’n vijftien tot twintig centimeter per jaar. U hoeft dus niet erg vaak de camelia te snoeien. Gaat u jonge camelia’s planten, dan denkt u wellicht dat er de eerste jaren niet gesnoeid hoeft te worden. Dit klopt deels. In principe hoeft u de eerste jaren niet te knippen. Toch is het raadzaam om een jonge camelia wel te snoeien. Dit zorgt er namelijk voor dat de struik beter vertakt. Het resultaat is dat de heester een rijkere bloei geeft.

Wanneer de camelia snoeien? Snoei de struik in het voorjaar, maar wel altijd pas na de bloei. De camelia bloeitijd is ongeveer van februari tot mei. Beperk de snoei tot het afknippen van enkele takken die uitsteken. De rest van de struik laat u verder met rust. Het laatste zijtakje van de tak dat u afknipt, zal vanaf het snoeipunt weer mooi uitlopen. Om de vorm van de plant te bepalen, kijkt u dus goed waar de zijtakken heen groeien.

Om de bloei van de heester te versterken, kunt u in december nogmaals de camelia snoeien. U knipt dan geen takken weg, maar verwijdert ongeveer een derde deel van de bloemknoppen. De knoppen die achterblijven kunnen zich hierdoor beter ontwikkelen, omdat ze meer voedsel krijgen. Het snoeien van camelia op deze manier en in deze periode geeft u in het vroege voorjaar mooie, grote bloemen als beloning.

Camelia verzorging & onderhoud

Goede verzorging van de camelia is belangrijk om de struik mooi te houden. Deze groenblijvende en langbloeiende struik is oorspronkelijk een bosheester en staat daarom het liefst in een licht zure, bij voorkeur humusrijke grond. Tijdens droge zomers is het belangrijk om de aarde rondom de heester goed vochtig te houden. Gebruik als het even kan regenwater of ontkalkt water, want de camelia is geen kalkliefhebber. In de herfst is eenmaal per week sproeien voldoende en in de winter eenmaal per maand. In de lente kunt u de frequentie weer langzaam opvoeren, maar geef nooit te veel. Het bemesten van de camelia doet u halverwege de zomer. Geef wat kaliumrijke mest en geef de camelia daarna voldoende water.

De camelia is redelijk winterhard. Wanneer de heester al enkele jaren buiten staat, geeft een gemiddelde winter geen problemen meer. Het is wel belangrijk dat de struik beschut staat. Dit voorkomt vorstschade. Bij aanhoudende of strenge vorst, kunt u de camelia het beste verzorgen door de struik af te dekken met bijvoorbeeld een dikke laag bladeren. De bovenste wortels zijn namelijk wel gevoelig voor vorst. Als de camelia toch vorstschade oploopt, zal de struik zijn blad verliezen. Meestal komen deze in de loop van het jaar weer terug. U dient hiervoor wel de camelia te verplaatsen naar een beschutte plek.

Camelia planten: wanneer & hoe

Zolang het niet vriest en de grond niet bevroren is, kunt u het hele jaar door een camelia planten, zeker struiken die in pot zijn gekweekt. De heester houdt van een zure bodem. Zodra u de camelia gaat planten, kunt u daarom het beste zure grond of wat tuinturf in het plantgat strooien. Geef de struik voldoende water na het planten.

Daarnaast houdt de plant van een beschut plekje. Vanwege het tropische uiterlijk van de heester heeft u wellicht de neiging om de struik met een zonnige plek te verwennen. Integendeel, de beste standplaats voor camelia is halfschaduw, een plek waar geen vroege ochtendzon komt. Zeker in de winter kan dit funest zijn voor de bladeren. Deze drogen dan uit. Ook kunnen knoppen te snel opwarmen na een koude nacht en zullen daardoor afvallen. De knoppen hebben bovendien een koele plek nodig om zich te openen. Daarom is beschut en halfschaduw de beste standplaats voor camelia.

Camelia stekken & vermeerderen

Het vermeerderen van camelia kunt u doen door camelia te stekken. De struik laat zich gemakkelijk stekken. U moet echter wel geduld hebben, want zoals gezegd, de heester groeit langzaam. Het kan dus ook even duren voordat de stekjes gaan wortelen. Kies een verse scheut of een takje dat halfverhout is. Doop het stekje in stekpoeder en steek deze in de grond. De beste tijd om camelia te stekken is van de zomer tot het najaar, zodat de bodem nog lekker warm is. 

Camelia ziekten

Camelia is niet erg gevoelig voor ziekten. Het enige wat voor kan komen bij de struik is schildluis. Het blad van de heester wordt dan zwart. Dit ongedierte nestelt zich aan de onderkant van de bladeren. De afscheiding van de luis vormt een voedingsbodem voor schimmels. Deze schimmel vormt de zwarte aanslag op het blad. Een beginnende luizenaantasting is vaak gemakkelijk te bestrijden door deze van het blad te wrijven of met een stevige waterstraal van de struik af te spuiten. Check daarom geregeld tijdens de verzorging van camelia de bladeren op luis.

Camelia kopen

Koop Camelia bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Camelia soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Camelia en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Camellia japonica 'Brushfield's Yellow' Heester Februari, Maart, April Geel, Wit Lichte schaduw
Camellia japonica 'Kramer's Supreme' Heester Februari, Maart, April Rood, Roze Lichte schaduw
Camellia japonica 'Margherita Coleoni' Heester Februari, Maart, April Roze Lichte schaduw
Camellia japonica 'Matthotiana' Heester Februari, Maart, April Rood Lichte schaduw
Camellia japonica 'Mrs. Tingley' Heester Februari, Maart, April Roze Lichte schaduw
Camellia japonica 'Snow White' Heester Februari, Maart, April Wit Lichte schaduw

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen