Kerstroos

Kerstroos is een vaste plant uit de Ranunculaceae familie en het geslacht Helleborus (Nieskruid) en er staan 2 verschillende soorten in onze plantengids.

De bloeitijd van een Kerstroos ligt in januari, februari, maart en april en de bloemen zijn wit of groen van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 30 centimeter en 40 centimeter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Kerstroos online bestellen

Kerstroos snoeien: wanneer & hoe

De kerstroos is een wintergroene vaste plant. De plant is ijzersterk en brengt al vroeg in het jaar kleur in uw tuin. De plant geeft mooie, witte bloemen boven donkergroen blad. De bloemen verkleuren naar geel tot olijfgroen naarmate ze ouder worden. De bloemen vormen in de winter bovendien een bron van voedsel voor insecten. De kerstroos vraagt enig onderhoud en snoeien hoort daarbij.

De kerstroos snoeien doet u ongeveer eind januari of begin februari, voordat de plant gaat bloeien. De eerste bloemen kunnen namelijk eind januari al verschijnen, afhankelijk van het weer. U knipt tijdens de snoei lelijke en beschadigde bladeren helemaal tot aan de grond af. Vriest het rond deze periode? Wacht dan met het snoeien van de kerstroos en stel de knipbeurt even uit. De bloeitijd van de kerstroos is tot in april. Na de bloei, eind april, kunt u uitgebloeide bloemen tot op de grond afknippen. Gebruik altijd een schone, scherpe snoeischaar als u de kerstroos gaat snoeien.

Kerstroos verzorging & onderhoud

De kerstroos is een gemakkelijke vaste plant. Uiteraard heeft de kerstroos wel iets verzorging nodig, maar dat geldt voor vrijwel alle tuinplanten. Net na het planten van de kerstroos dient u voldoende water te geven, maar als de plant eenmaal goed geworteld is, volstaat het om alleen tijdens extreme droogte nog water te geven. Een kerstroos in een bloempot of plantenbak dient u wel wekelijks water te geven. Zorg er tevens voor dat het te veel aan water weg kan lopen.

Ook tot de verzorging hoort het bemesten van de kerstroos. Daar heeft de plant zeker baat bij. Geef minimaal twee keer per jaar compost en organische stoffen. Strooi bijvoorbeeld rond de voet van de plant wat gedroogde koemest en hark dit licht in. Geef vooral in het voorjaar een flinke hoeveelheid compost of meststoffen. De plant is er blij mee.

De kerstroos is goed winterhard en wintergroen. Heeft u een kerstroos in pot staan? Dan kunt u deze bij strenge vorst beter even naar binnen verplaatsen.

Kerstroos planten: wanneer & hoe

Gaat u de kerstroos planten, kies dan een goede plek uit als standplaats. De plant staat niet graag op de tocht. Bij te veel tocht of harde wind kunnen de bloemen aangetast raken. Sommige soorten kunt u overal neerzetten, anders soorten staan het liefst half in de zon en half in de schaduw. Kies daarom bij voorkeur als standplaats voor de kerstroos een halfschaduw en beschutte plek in uw tuin uit. Voor wat betreft de grond, de plant doet het goed in een humusrijke grond die wat kalk bevat. Ook dient de grond goed doorlatend te zijn. Droge grond kunt u beter vermijden.

U kunt van het voorjaar tot het najaar de kerstroos planten. Graaf een plantgat dat niet dieper is dan de pot waarin de plant staat. Voeg voor het aanplanten flink wat compost of bladaarde toe aan de grond. Na het planten van de kerstroos geeft u ruim voldoende water totdat de plant goed geworteld is. Als u ervoor zorgt dat het water goed weg kan, zal de plant nooit te nat staan. De kerstroos houdt niet van natte voeten. Een kerstroos in pot kunt u beter eerst een tijdje binnen zetten en later in de tuin planten als het niet vriest.

Kerstroos stekken & vermeerderen

De kerstroos zaait zichzelf uit als u de uitgebloeide bloemen laat staan. Er ontwikkelen zich dan zaaddozen die hun zaad verspreiden zodra deze volgroeid en rijp zijn. Uit het zaad komen vervolgens nieuwe zaaiingen op. Behalve dat de plant zichzelf uitzaait, kunt u ook de kerstroos vermeerderen door de plant te scheuren. Hiermee krijgt u nieuwe planten en beperkt u de omvang van een te groot geworden plant.

Het scheuren van de kerstroos doet u in het late voorjaar (na de bloei eind april) of in de vroege herfst als de grond nog wat warm is. De maand september geniet de voorkeur. De plant heeft dan nog een paar maanden de tijd om zich verder te ontwikkelen. U graaft de plant volledig op en deelt hem met een scherp mes of spa in twee of drie stukken. Beschadigde bladeren verwijdert u. Ieder deel plant u direct weer aan. Voeg gelijk wat compost of bladaarde toe. Geef na het planten van de kerstroos ook weer goed water.

Kerstroos ziekten

De kerstroos kan last krijgen van zwartbruine vlekken op het blad. Deze bladvlekkenziekte wordt veroorzaakt door een schimmel. Eerst verschijnen zwarte stippen die na verloop van tijd groter worden en bruin verkleuren. Soms kunnen ook bloemen en bloemstengels aangetast worden. Om verdere verspreiding te voorkomen, dient u direct actie te ondernemen wanneer u tijdens de verzorging van de kerstroos bruine of zwarte vlekken op het blad bespeurt. Verwijder de aangetaste delen tot op de grond en gooi ze weg.

Behalve bladvlekkenziekte, kan de kerstroos ook bezoek krijgen van slakken. Het is aan te raden af en toe de plant te checken op deze ongewenste gasten en zo nodig gebruik te maken van biologische slakkenkorrels om ze te bestrijden.

Kerstroos kopen

Koop Kerstroos bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Kerstroos soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Kerstroos en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Helleborus niger Vaste plant Januari, Februari, Maart, April Wit Schaduw
Helleborus x nigricors 'White Beauty' Vaste plant Februari, Maart, April Groen, Wit Schaduw

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen