Verticale kruidentuin

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Heeft u weinig ruimte, maar wilt u wel graag een kruidentuin? Een verticale kruidentuin neemt weinig plek in beslag en is ideaal voor het kweken van kruiden op het balkon, in een kleine tuin of zelfs in huis. En het ziet er ook nog eens prachtig uit! In dit artikel leest u meer over hoe u een verticale kruidentuin kunt aanleggen, welke kruiden geschikt zijn voor een verticale tuin en hoe u de kruiden het beste kunt verzorgen.

Wat is een verticale kruidentuin?

Een verticale kruidentuin is een slimme oplossing voor iedereen die niet genoeg ruimte heeft om een traditionele kruidentuin aan te leggen. In plaats van planten in de grond of potten te plaatsen, groeien de kruidenplantjes langs de muur of schutting. Dit bespaart ruimte en zorgt ervoor dat u nog meer planten kunt laten groeien.

Met een verticale kruidentuin kunt u bijvoorbeeld eenvoudig verse kruiden kweken voor in de keuken. Zo heeft u altijd de perfecte ingrediënten bij de hand om uw gerechten op smaak te brengen. U kunt zelf een verticale kruidentuin maken of een kant-en-klaar systeem kopen om aan de muur of schutting te bevestigen.

De voordelen van een verticale kruidentuin

Het besparen van ruimte is één van de grootste voordelen van de verticale kruidentuin, maar er zijn nog meer voordelen:

  • Een verticale tuin heeft een mooie natuurlijke uitstraling.
  • Verticale tuinen hebben een geluiddempende en isolerende werking.
  • Bij een verticale kruidentuin kunnen katten niet tussen uw planten door lopen. U heeft dus geen last van kattenontlasting in uw verse kruiden.
  • Verticale tuinen nemen water op en verminderen daarmee de belasting van het riool.
  • Planten aan de gevel filteren fijnstof uit de lucht.
  • U heeft altijd verse kruiden bij de hand.
  • Een verticale tuin vergroot het leefgebied van bijen, hommels en vlinders. Met een verticale kruidentuin draagt u dus bij aan de verbetering van de biodiversiteit.

Stappenplan verticale kruidentuin maken

Het maken van een verticale kruidentuin is heel eenvoudig. Ga vandaag nog aan de slag en volg ons stappenplan voor het maken van een verticale kruidentuin:

Stap 1: Kies de locatie

Hoe kleiner de ruimte, hoe minder opties er zijn. Toch is het goed om vooraf bewust na te denken over de beste locatie van uw verticale kruidentuin. Kies een plek met voldoende natuurlijk licht, het liefst beschut tegen de wind. Als u een volle kruidentuin wilt maken, is het belangrijk dat de wand het gewicht wel kan dragen.

Stap 2: Kruidenplanten kiezen

Er zijn veel soorten kruiden die u in uw verticale kruidentuin kunt kweken, waaronder basilicum, peterselie, tijm, oregano, rozemarijn en munt. Welke kruiden gebruikt u regelmatig in de keuken? Dat zijn natuurlijk de eerste kruiden die u toevoegt aan uw verticale kruidentuin. Let er verder op dat de planten die u kiest goed kunnen groeien op de gekozen locatie en kies kruiden die niet te groot worden en goed groeien in potten.

Stap 3: Kies een systeem en bijpassende plantenbakjes

Voor een verticale kruidentuin zijn diverse kant-en-klare systemen verkrijgbaar. Deze hoeft u alleen nog aan de muur of schutting te bevestigen en te vullen. Dat is handig! U kunt natuurlijk ook zelf aan de slag met potten, manden of bakken om een verticale kruidentuin aan te leggen. Let op dat u hierbij een stevige constructie maakt en dat de gekozen plantenbakjes bestand zijn tegen weersinvloeden.

Stap 4: Vul de plantenbakjes met aarde

Als de plantenbakjes op hun plek hangen, kunt u deze vullen met aarde tot ongeveer 2,5 cm van de rand. Gebruik hiervoor goede potgrond en voeg indien nodig extra meststoffen toe.

Stap 5: Plant de kruiden

Haal de kruiden uit hun oorspronkelijke potten en plaats ze in de nieuwe potten. Zorg ervoor dat de wortels bedekt zijn met aarde. Geef de planten water.

Verticale kruidentuin onderhouden

Goed onderhoud van uw verticale kruidentuin begint eigenlijk al enkele weken van tevoren. Het is aan te raden de plantjes al in horizontale stand te laten groeien in voedingsrijke grond. Doe dit in een relatief grote pot, zodat de wortels zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. Stevige wortels en een goede wortelstructuur zorgen ervoor dat de planten meer houvast hebben in de verticale kruidentuin.

Na het aanleggen van de verticale kruidentuin is het onderhouden eenvoudig. Houd de aarde vochtig door regelmatig water te geven en geef de planten om de paar weken wat voeding om ze gezond te houden. Snoei daarnaast regelmatig de toppen van de planten om groei te stimuleren. Voor regelmatige bewatering kunt u ook kijken naar een automatisch bewateringssysteem.

Verticale kruidentuin

© Aisyaqilumar - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen