Meerstammige boom

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Steeds vaker zien we in tuinen een focus op natuurlijke vormen. Het is dan ook niet zo gek dat de meerstammige boom de laatste jaren erg populair is geworden. Maar wat is een meerstammige boom precies? In dit artikel kijken we naar de kenmerken van de meerstammige boom, de soorten en het onderhoud.

Wat zijn de kenmerken van meerstammige bomen?

Om van een boom een meerstammige boom te maken, is het belangrijk om de boom op jonge leeftijd zo te snoeien dat er direct op de grond meerdere stammen ontstaan. Meestal gaat het dan om twee tot vijf stammen. Een meerstammige boom heeft een vaasvormige kroonopbouw: De boom is onderin smallen en wordt naar boven toe steeds breder. Om de stammen goed zichtbaar te maken, kunt u een meerstammige boom ook opknippen. Verwijder dan de zijtakken tot één à twee meter hoogte.

Meerstammige bomen hebben, bij dezelfde stamomtrek, vaak een grotere bladmassa dan gewone bomen. Een meerstammige boom heeft hierdoor een hogere milieuwaarde en meer schaduwopbrengst. Het groen zit bovendien meer op zichthoogte dan bij een gewone boom, wat de meerstammige boom erg aantrekkelijk maakt.

Meerstammige boom of struik?

Hoewel meerstammige bomen niet hetzelfde zijn als struiken, hebben ze qua uiterlijk en toepassingsmogelijkheden wel veel overeenkomsten. Het is dan ook gemakkelijk om een meerstammige boom op het eerste oog te verwarren met een struik. Wie beter kijkt ziet echter dat bij de meerstammige boom de stammen duidelijk te onderscheiden zijn. Een struik daarentegen is een stuk bossiger. Ook de hoogte kan duidelijk maken of het om een boom of een struik gaat. Meerstammige bomen kunnen een veel grotere hoogte bereiken en groeien soms tot wel 15 meter hoog.

De voordelen van meerstammige bomen

Meerstammige bomen hebben een aantal voordelen die de boom een aanwinst maken voor vrijwel iedere tuin:

Ruimtebesparing

Meerstammige bomen hebben een compacte groeivorm in vergelijking met enkelstammige bomen. Door hun meerdere stammen nemen ze minder horizontale ruimte in, waardoor er meer vrije ruimte overblijft voor andere tuinelementen zoals bloembedden, gazons of zitruimtes.

Diepte en dimensie in de tuin

De vorm en unieke stamstructuur van meerstammige bomen creëren een gevoel van diepte en dimensie in de tuin. De bomen hebben een open structuur, waardoor ze ook goed passen in tuinen met een meer open karakter.

Privacy en schaduw

Meerstammige bomen kunnen dienen als een effectieve privacybarrière of schaduwmaker in een kleine tuin. Ze kunnen strategisch worden geplaatst om een gevoel van afzondering te creëren, terwijl ze tegelijkertijd verkoeling bieden op warme zomerdagen.

Ecologische voordelen

Ondanks hun kleinere formaat dragen meerstammige bomen nog steeds bij aan het bevorderen van biodiversiteit en het ondersteunen van het lokale ecosysteem. Ze bieden nestgelegenheid en schuilplaatsen voor vogels, insecten en andere kleine dieren, waardoor een gezonde en levendige tuinomgeving ontstaat.

Soorten meerstammige bomen

Er zijn veel verschillende soorten meerstammige bomen. Iedere boom heeft zijn eigen groeiwijze en ook de behoeften van de bomen variëren. Kijk daarom altijd goed of de meerstammige boom die u op het oog heeft past op de gekozen locatie. Een aantal populaire meerstammige bomen zijn:

 • Krentenboom
  Een meerstammige boom met witte bloemen vroeg in het voorjaar, een prachtige rode herfstkleur in het najaar en bessen waar vogels dol op zijn.
 • Himalayaberk
  Deze boom heeft witte schors en een mooie meerstammige groeiwijze.
 • Japanse esdoorn
  Een sierlijke boom die soms van nature al de neiging heeft tot meerstammige groei.
 • Amerikaanse kornoelje
  Deze meerstammige boom staat bekend om zijn prachtige lentebloei.
 • Amerikaanse judasboom
  Een boom met unieke uitstraling, meerstammige groeiwijze en vrolijke roze bloemen.
 • Sierappel
  Sommige sierappelbomen vertonen natuurlijk een meerstammige groeiwijze, waardoor ze een interessant visueel effect creëren, vooral wanneer ze in bloei staan.
 • Japanse sierkers
  Deze mooie meerstammige boom wordt geprezen vanwege de prachtige bloesems.
 • Kobushi magnolia
  Deze magnoliasoort heeft vaak meerdere stammen en produceert mooie witte bloemen in het voorjaar.

Meerstammige bomen voor kleine tuinen

Meerstammige bomen kunnen een uitstekende keuze zijn voor kleine tuinen. Door hun meerdere stammen nemen ze minder horizontale ruimte in, waardoor er meer plek overblijft van andere elementen in uw tuin. Bovendien zorgt de vorm en de unieke stamstructuur voor een gevoel van diepte en dimensie. Hierdoor krijgt uw kleine tuin echt iets bijzonders!

Bij het kiezen van meerstammige bomen voor een kleine tuin is het belangrijk om rekening te houden met de uiteindelijke grootte van de boom, de gewenste vorm en de groeiomstandigheden in de tuin.

Verzorging meerstammige bomen

Het verzorgen van meerstammige bomen is over het algemeen makkelijker dan het onderhoud van enkelstammige bomen. Door de natuurlijke groeivorm van meerstammige bomen is uitgebreid snoeien in veel gevallen niet nodig. Verwijder wel regelmatig dode, beschadigde of kruisende takken en let op de gezondheid van de boom.

Het aanbrengen van een laag mulch rond de basis van de boom helpt de bodem vochtig te houden, onkruidgroei te verminderen en de temperatuur van de wortels te reguleren. Gebruik hiervoor organisch materiaal zoals houtsnippers of boomschors. Om de bodem gezond te houden, kunt u eventueel ook meststoffen toevoegen.

Meerstammige bomen zijn over het algemeen goed bestand tegen droogte. In de eerste paar jaar na het planten is het echter wel belangrijk om de boom regelmatig water te geven. Hierdoor kunnen de wortels zich goed vestigen. Zorg ervoor dat de bodem gelijkmatig vochtig is en vermijd wateroverlast door overbewatering.

Meerstammige boom

© Tasfoto - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

 • Verzorgingstips voor bomen en planten
 • Inspiratie voor uw tuin en terras
 • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen