Laanbomen

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Een rij met statige laanbomen geeft een laan of weg een indrukwekkende sfeer. Wilt u de oprit bij uw woning aan beide zijden laten flankeren door prachtige bomen? Of wilt u meer schaduw creëren in uw tuin? Overweeg dan zeker om een rijtje laanbomen te plaatsen. In dit artikel vertellen we wat laanbomen precies zijn, wat de voordelen van laanbomen zijn, welke soorten er bestaan en hoe u een laanboom moet verzorgen.

Wat zijn laanbomen?

Laanbomen - het woord zegt het al - zijn bomen die langs een laan, straat, weg of oprijlaan staan. Samen vormen ze een groen kader, een begrenzing, van een weg. Hoewel laanbomen veelal in de openbare ruimte worden geplaatst, zijn ze ook heel geschikt om langs uw eigen oprijlaan te plaatsen. U herkent de laanboom aan de rechte stam met doorgaande top. Het dichte bladerdek zorgt voor veel schaduw rondom de boom.

Voordelen van laanbomen

Laanbomen geven uw tuin of oprijlaan iets bijzonders. Het is een prachtig gezicht! Maar dat is zeker niet het enige voordeel van laanbomen. Laanbomen helpen mee bij het verbeteren van de luchtkwaliteit en zijn goed voor het milieu. Ook vogels, insecten en andere dieren zijn blij met laanbomen. In grote steden en langs drukke wegen zijn laanbomen een toevluchtsoord voor veel van deze kleine dieren.

Soorten laanbomen

Niet iedere boom is geschikt als laanboom, maar er zijn wel veel verschillende soorten. Zo zijn er leibomen, bolbomen, dakbomen, treurbomen, meerstammige bomen, zuilbomen en groenblijvende bomen. Afhankelijk van wat u mooi vindt, valt er dus veel te kiezen!

Populaire laanbomen zijn onder andere:

Uit bovenstaande lijst blijkt al dat er veel verschillende soorten laanbomen verkrijgbaar zijn. En dat zijn ze nog lang niet allemaal. Er zijn laanbomen van verschillende breedtes en hoogtes verkrijgbaar. U kunt laanbomen kopen met een blote wortel, maar er zijn ook laanbomen in pot of met kluit verkrijgbaar. De verzorging, bloeiperiode en bladval verschillen per boomsoort.

Verzorging van laanbomen

Om groei te stimuleren en uw bomen gezond te houden, is het belangrijk laanbomen goed te verzorgen. We delen hiervoor graag een paar handige tips:

Selecteer de juiste locatie

Voordat u een laanboom plant, is het essentieel om de juiste locatie te kiezen. Houd rekening met de behoeften van de specifieke boomsoort, zoals de hoeveelheid zonlicht, bodemgesteldheid en ruimte voor wortelgroei. Zorg ervoor dat de boom voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen zonder belemmeringen van gebouwen, leidingen of andere bomen.

Grondvoorbereiding

Bereid de grond goed voor voordat u de laanboom plant. Het toevoegen van organisch materiaal, zoals compost, kan de bodemstructuur verbeteren en voedingsstoffen leveren.

Planten met zorg

Zorg ervoor dat u de laanboom op de juiste manier plant. Graaf een plantgat dat voldoende diep en breed is om de wortels te laten passen. Verwijder eventuele beschadigde wortels en plaats de boom in het plantgat, waarbij u ervoor zorgt dat de wortelhals op het juiste niveau zit. Vul het gat vervolgens met aarde en druk stevig aan.

Water geven

Regelmatig water geven is cruciaal, vooral tijdens de eerste jaren na het planten. Zorg ervoor dat de boom voldoende vocht krijgt, vooral tijdens droge periodes.

Mulchen

Mulchen rond de basis van de laanboom kan tal van voordelen bieden. Een laag mulch helpt de bodem vochtig te houden, onkruidgroei te verminderen en de temperatuur rond de wortels te reguleren. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is en de stam van de boom niet bedekt.

Snoeien

Snoeien is een belangrijk onderdeel van de verzorging van laanbomen. Het verwijderen van dode takken, kruisende takken en overmatige groei bevordert een gezonde groei en een goede vorm. Snoei in het juiste seizoen, meestal in de late winter of het vroege voorjaar, wanneer de boom in rust is.

Voeding

Laanbomen kunnen baat hebben bij een jaarlijkse bemesting. Gebruik een gebalanceerde meststof die specifiek is samengesteld voor bomen. Volg de aanwijzingen op de verpakking en vermijd overbemesting, wat schadelijk kan zijn voor de boom.

Controleer op plagen en ziekten

Houd uw laanboom regelmatig in de gaten op tekenen van plagen of ziekten. Vroegtijdige detectie kan helpen om potentiële problemen aan te pakken voordat ze ernstig worden. Raadpleeg een tuinprofessional als u verdachte symptomen opmerkt.

Laanbomen

© Kassandra2 - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen