Treurboom

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: nieuws

Met hun hangende takken en elegante verschijning zijn treurbomen ware blikvangers die een vleugje romantiek en sereniteit brengen. In dit artikel zullen we de voordelen van treurbomen in de tuin bekijken en u inspireren om deze prachtige bomen toe te voegen aan uw buitenruimte.

Wat is een treurboom?

Een treurboom, ook wel bekend als een huilende boom, is een boomsoort die gekenmerkt wordt door zijn hangende takken en sierlijke, overhangende kroon. Deze bomen zijn vaak een opvallende verschijning in landschappen, parken en tuinen vanwege hun elegante en melancholische uitstraling. De takken van een treurboom buigen naar beneden en kunnen zelfs de grond raken, waardoor ze een bijzonder sierlijk effect creëren. Bovendien bieden treurbomen vaak ook schaduwrijke plekken waar u kunt ontspannen en genieten van de koelte op warme zomerdagen.

De voordelen van een treurboom

Treurbomen voegen echt iets unieks toe aan hun omgeving. De hangende takken maken van de boom iets aantrekkelijks en romantisch. Maar die takken hebben nog meer voordelen. Zo zorgen de overhangende takken van een treurboom ook voor schaduw. Deze schaduw zorgt op zijn beurt weer voor verkoeling op warme zomerdagen. Met een treurwilg kunt u dus een fijne plek creëren waar u ook op hele warme dagen kunt genieten van de buitenlucht.

Afhankelijk van waar de treurboom staat, kunnen de takken ook zorgen voor privacy in de tuin. Voorbijgangers en buren kunnen immers maar moeilijk door het bladerdek heen kijken. Bovendien kunnen de bladeren en de takken van een treurboom omgevingsgeluiden dempen en absorberen, waardoor uw tuin werkelijk een oase van rust wordt.

Treurbomen zijn een geliefde woonplek van verschillende vogels, insecten en andere dieren. De bomen bieden nestplaatsen, voedselbronnen en beschutting. Het plaatsen van een treurboom in de tuin is dus zeker goed voor de biodiversiteit in uw tuin.

Soorten treurbomen

Bent u op zoek naar een treurboom voor in uw tuin? Dan heeft u de keuze uit verschillende bomen, elk met eigen unieke kenmerken en uitstraling. De treurwilg (Salix spp.) is een populaire keuze vanwege zijn elegante hangende takken en sierlijke bladeren.

Treurberken, zoals de Betula pendula 'Youngii', hebben een prachtige zilvergrijze schors en overhangende takken. Als u op zoek bent naar een treurboom met een statige uitstraling, is de treurbeuk (Fagus sylvatica 'Pendula') een goede keuze vanwege zijn donkergroene bladeren en hangende takken.

Naast deze bekende soorten zijn er ook andere treurbomen beschikbaar, zoals de treurmoerbei (Morus alba 'Pendula') met zijn interessante bladeren en eetbare vruchten. Het is de moeite waard om de eigenschappen en vereisten van elke treurboomsoort te onderzoeken, zodat u de juiste keuze kunt maken die past bij uw persoonlijke voorkeuren en de omstandigheden in uw tuin.

Een treurboom voor kleine tuinen

We kennen treurbomen veelal als grootste bomen die veel ruimte innemen. Toch zijn er ook treurbomen die heel geschikt zijn voor kleinere tuinen. Zo zijn er treurwilgen die compact groeien. U kunt ook kiezen voor een langzaam groeiende treurberk of de compact groeiende treurmoerbei. Kijk vooraf altijd goed naar de eigenschappen van een boom, zodat u weet wat u kunt verwachten. Op die manier weet u ook zeker dat u een treurboom kiest die past bij de grootte en de omstandigheden van uw kleine tuin.

Treurbomen verzorgen

Het onderhoud van treurbomen is over het algemeen niet erg veeleisend. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat uw treurboom goed gedijt in uw tuin:

De beste plek voor de treurboom

Kies een locatie in de tuin waar de treurboom voldoende ruimte heeft om te groeien en waar hij voldoende zonlicht krijgt.

Een gezonde bodem

Om goed te groeien, heeft een treurboom een gezonde bodem nodig. Treurbomen gedijen het beste in goed doorlatende grond. Zorg er daarom voor dat de bodem vochtig blijft, maar vermijd wateroverlast.

Takken snoeien

Snoei de treurboom regelmatig om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode takken en snoei indien nodig wat extra takken om de vorm van de boom te verbeteren.

Controleer op ziekten en plagen

Iedere boom kan een ziekte of plaag oplopen. Hoe eerder u deze kunt bestrijden, hoe groter de kans dat uw boom het overleeft. Controleer uw treurboom daarom regelmatig op symptomen van plantenziekten. Twijfelt u? Schakel dan een expert in om met u mee te kijken. Een tuinman of hovenier kan u ook adviseren over de beste manier om de ziekte of plaag te bestrijden.

Treurboom

© scrisman - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen