Balkonplanten

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Bij het inrichten van een flat of appartement, vergeten we vaak de buitenruimte. Er is immers geen tuin. Maar ook van een balkon kunt u echt iets bijzonders maken. Met kleurige bloeiers en groene planten maakt u van het balkon een prachtige oase waar u op zonnige (en minder zonnige) dagen kunt genieten en tot rust kunt komen. In dit artikel vertellen we meer over balkonplanten en leggen we uit hoe u deze kunt aanplanten en verzorgen.

Wat zijn balkonplanten?

Balkonplanten zijn planten die goed kunnen groeien op plekken waar weinig ruimte is, bijvoorbeeld in een bloempot of langs een hekwerk. Denk bijvoorbeeld aan citrusbomen, olijfbomen en lavendel, maar ook aan hortensia en rhododendron.

Balkonplanten kiezen

Wanneer u op zoek gaat naar balkonplanten, dan zult u al snel merken dat er veel te kiezen valt. Van kleurrijke bloeiers tot wintervaste groene planten, in allerlei maten en stijlen. Houd bij het maken van een keuze de volgende aandachtspunten in gedachten:

 • De beschikbare ruimte op het balkon
 • De hoeveelheid zon/schaduw op het balkon
 • De stijl en kleuren van het balkon, het huis en eventueel het interieur.
 • De gewenste kleur (kleurig of veel groen).

Veel/weinig ruimte

Het spreekt voor zich dat een groot balkon meer ruimte biedt aan wat grotere planten, zoals vlinderstruiken of tuinhortensia. Op kleinere balkons is het belangrijk om creatief met de ruimte om te gaan, zodat u toch voldoende groen kwijt kunt. U kunt hiervoor balkonbakken gebruiken, die over de reling van het balkon hangen of planten ophangen aan de wand of het plafond.

Zonlicht op het balkon

De ene balkonplant is gek op zonlicht, de ander staat liever in de schaduw. Is er veel schaduw op uw balkon? Combineer dan vaste planten, kleine bomen of struiken en eenjarige planten voor een prachtig geheel. Balkonplanten die het goed doen in de schaduw zijn onder andere klimhortensia, monnikskap, sneeuwvlokkenbloem, vlijtig liesje en fuchsia. Heeft u een zonovergoten balkon op het zuiden? Dan kunt u kiezen voor mediterrane planten, zoals rozemarijn, lavendel, petunia, olijfboom, boshyacint of geranium.

Balkonplanten aanplanten

Balkonplanten worden over het algemeen gekweekt op pot. Hierdoor kunnen bladhoudende balkonplanten het hele jaar aangeplant worden. Bladverliezende balkonplanten kunt u het beste in het voorjaar of in de zomer aanplanten.

Om een vaste balkonplant aan te planten, haalt u de kwekerspot van de kluit. Is de kluit erg droog? Dan kunt u deze in een emmer water dompelen. Op deze manier kunnen de wortels het water goed in zich opnemen. Bedek de bodem van de sierpot of plantenbak met een laagje hydrokorrels en vul de bak verder met verse potgrond. Plant vervolgens de plant op de juiste hoogte in de bloempot. Wanneer u meerdere planten in een plantenbak plant, let dan goed op de benodigde plantafstand.

Balkonplanten verzorgen

Een gezonde plant heeft gezonde grond nodig. Zeker potplanten zijn afhankelijk van de grond die u ze geeft. Zorg daarom voor goede potgrond voor al uw balkonplanten. Verse potgrond bevat ongeveer 60 dagen plantenvoeding. Na die periode raden we aan de plant 2x per jaar (in de groei- en bloeiperiode) organische meststoffen of kunstmest te geven. Hiermee kunt u de groei van de plant stimuleren. Door meststof toe te voegen wordt een plant sterker en is hij beter bestand tegen ziektes en ongedierte.

Natuurlijk hebben balkonplanten ook voldoende water nodig om goed te kunnen groeien. Planten in pot drogen gemakkelijker uit dan planten in volle grond. Na het aanplanten geeft u de plant direct water. Daarna is 1x per week water voldoende. Geef de balkonplanten op warme dagen elke dag water.

Hoewel water voor balkonplanten belangrijk is, is te veel water juist schadelijk. Het is erg belangrijk dat overtollig (regen)water makkelijk weer weg kan lopen. Als er een laagje water in de pot blijft staan, kunnen de wortels gaan rotten. Voor goede afwatering kunt u onder in de plantenpot een prop bubbelfolie, potscherven, kurken of hydrokorrels doen.

Balkonplanten in potten of bakken: dit zijn de voordelen

Het grootste voordeel van balkonplanten in pot is dat de planten het hele jaar door te koop zijn. Andere voordelen zijn:

 • Balkonplanten in pot of bak hebben weinig ruimte nodig.
 • Balkonplanten bloeien op ooghoogte.
 • Balkonplanten in potten of bakken zijn makkelijk te verplaatsen.
 • Bodemvoorbereiding is niet nodig en balkonplanten in pot of bak groeien gemakkelijk.

Kruidentuin of moestuin op het balkon

Altijd al een moestuin gewild, maar heeft u geen eigen tuin? Ook uw balkon is geschikt voor een kruidentuin of moestuin. Veel kruiden en groenten groeien prima in bakken of potten. Plant uw favoriete smaakmakers op uw balkon en geniet van verse producten in de keuken. Wilt u extra veel kruiden kwijt op een klein balkon? Dan is een verticale kruidentuin ideaal.

Balkonplanten

© tannjuska - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

 • Verzorgingstips voor bomen en planten
 • Inspiratie voor uw tuin en terras
 • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen