Terrasplanten

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Terrasplanten brengen uw terras tot leven, of u nu een groot terras of een bescheiden balkon hebt. Door de juiste planten te kiezen, ze op de juiste manier aan te planten en goed voor ze te zorgen, kunt u een prachtige en ontspannende omgeving creëren waar u kunt genieten van de natuur en tot rust kunt komen. Dus ga aan de slag, maak van uw terras een groen paradijs en geniet van de schoonheid van de buitenlucht recht voor uw deur.

Wat zijn terrasplanten?

Terrasplanten zijn alle planten die goed gedijen in beperkte buitenruimtes, zoals bloempotten, plantenbakken of langs de randen van uw terras. Ze variëren van kleurrijke bloeiers tot groenblijvende planten en zijn er in vele maten en stijlen. Populaire keuzes voor terrasplanten zijn onder andere mandevilla, hortensia, lavendel, geranium en bonte hosta.

Terrasplanten kunnen worden gekozen op basis van uw beschikbare ruimte, de hoeveelheid zonlicht die uw terras ontvangt, uw persoonlijke stijl en kleurvoorkeuren. Ze kunnen in potten of plantenbakken worden geplant voor flexibiliteit en verplaatsbaarheid.

Terrasplanten kiezen

Bij het kiezen van terrasplanten, is het goed om te weten dat er verschillende soorten planten verkrijgbaar zijn. Er zijn eenjarige zomerbloeiers, die u tegen de herfst kunt wegdoen. Kuipplanten leven langer, maar moeten binnen overwinteren. Vaste planten zijn over het algemeen winterhard en kunnen buiten blijven. Winterharde planten hebben wel een stevige pot nodig om buiten in te blijven staan.

Behalve het soort plant, zijn er nog een aantal andere belangrijke zaken die een rol spelen bij het kiezen van de beste terrasplanten voor uw terras:

Beschikbare ruimte

Net als bij balkonplanten is de beschikbare ruimte op uw terras van groot belang. Een ruim terras biedt meer mogelijkheden voor grotere planten, terwijl u op een kleiner terras creatief moet zijn met de beschikbare ruimte. Hangende plantenbakken, wandplanters en verticale tuinen kunnen u helpen optimaal gebruik te maken van de ruimte.

Zonlicht op het terras

De hoeveelheid zonlicht op uw terras is een cruciale factor bij het kiezen van terrasplanten. Sommige planten houden van volle zon, terwijl andere de voorkeur geven aan schaduw. Als uw terras veel schaduw heeft, kunt u overwegen om planten te kiezen die dol zijn op schaduw, zoals varens, hosta's en vlijtige liesjes. Voor een zonnig terras kunt u kiezen voor mediterrane planten zoals rozemarijn, lavendel en geraniums.

Stijl en kleur

Wilt u veel kleur op uw terras, of geeft u de voorkeur aan een weelderige groene uitstraling? U kunt kiezen voor bloeiende planten in verschillende kleuren of voor groenblijvende planten die het hele jaar door groen zijn. Denk bij het maken van een keuze ook na over de stijl van het terras en de stijl van uw interieur. Dan sluiten binnen- en buitenruimte perfect op elkaar aan.

Terrasplanten aanplanten

Het aanplanten van terrasplanten vereist aandacht voor detail om ervoor te zorgen dat ze goed gedijen in hun nieuwe omgeving. Meestal worden terrasplanten gekweekt in potten of plantenbakken, wat betekent dat de keuze van de juiste potgrond van cruciaal belang is. Start met het verwijderen van de plant en haal deze voorzichtig uit de kwekerpot. Als de kluit erg droog is, kunt u deze kort in een emmer water dompelen om de wortels voldoende vocht te geven.

Daarna is het essentieel om de plantenbak goed voor te bereiden door de bodem te bedekken met een laagje hydrokorrels om de afwatering te verbeteren. Vul de bak vervolgens met verse potgrond, zorg ervoor dat de plant op dezelfde diepte wordt geplant als hij in de kwekerspot stond. Plaatst u meerdere terrasplanten in één bak? Houd dan rekening met de aangegeven plantafstand.

Terrasplanten verzorgen

Om uw terrasplanten gezond en gelukkig te houden, moet u voor de juiste verzorging zorgen:

Kies goede potgrond

Zorg voor goede potgrond voor al uw terrasplanten. Verse potgrond bevat meestal voor zo’n 60 dagen plantenvoeding. Na deze periode is het raadzaam om de planten 2 keer per jaar (tijdens het groeiseizoen en de bloeiperiode) organische meststoffen of kunstmest te geven om de groei te bevorderen en de planten sterker te maken.

Water geven

Planten in potten drogen sneller uit dan die in de volle grond. Geef de planten direct na het aanplanten water en geef vervolgens wekelijks water. Op warme dagen kan het nodig zijn om dagelijks water te geven. Zorg ervoor dat het overtollige water gemakkelijk kan weglopen om wortelrot te voorkomen.

Geef planten eens een ander plekje

Een van de voordelen van terrasplanten in potten of bakken is dat ze gemakkelijk te verplaatsen zijn. Hierdoor kunt u de indeling van uw terras eenvoudig aanpassen of de planten beschermen tegen extreme weersomstandigheden. U kunt de terrasplanten ook af en toe ergens anders neerzetten om ze gelijkmatig bloot te stellen aan zonlicht en lucht. Dit kan bijdragen aan de gezonde groei van de planten.

Kruidenplanten op het terras

Kruidenplanten zijn bij uitstek geschikt op het terras. Veel kruiden zijn namelijk dol op de volle zon. Wat dacht u van salie, tijm, basilicum of rozemarijn op uw terras? U kunt de verse kruiden gebruiken bij het koken, ze trekken vlinders aan en ze geven uw terras een heerlijke geur.

Terrasplanten

© brebca - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen