Makkelijke tuinplanten

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Een mooie volle tuin vol bloeiende planten en groen is de droom van veel tuineigenaren. Maar wie geen ‘groene handen’ heeft, ziet wellicht een beetje op tegen al het onderhoud dat een tuin vereist. Gelukkig hoeft een prachtige tuin helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Er zijn tal van makkelijke tuinplanten die u kunt kiezen om uw buitenruimte te transformeren zonder al te veel gedoe. In dit artikel ontdekt u wat makkelijke tuinplanten precies zo gemakkelijk maakt en delen we een lijstje van enkele van de meest populaire en eenvoudig te onderhouden planten voor uw tuin.

Wat zijn makkelijke tuinplanten?

Laten we beginnen met het begrijpen van wat makkelijke tuinplanten zo eenvoudig maakt om te verzorgen. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan hun gebruiksgemak:

Weinig onderhoud

Makkelijke tuinplanten vereisen over het algemeen weinig aandacht. Ze gedijen goed zonder veel speciale zorg, wat ze perfect maakt voor mensen met drukke levensstijlen.

Geschikt voor verschillende bodemsoorten

Makkelijke tuinplanten zijn vaak niet al te kieskeurig als het gaat om de grond waarin ze groeien. Zolang de drainage goed is, kunnen ze gedijen in verschillende bodemsoorten.

Bestand tegen plagen en ziekten

Makkelijke tuinplanten zijn meestal robuust en hebben minder kans om door plagen of ziekten te worden aangetast. Dit betekent dat u minder vaak hoeft in te grijpen met pesticiden of fungiciden.

Weinig waterbehoefte

Makkelijke tuinplanten hebben geen overmatige bewatering nodig, wat betekent dat u niet de hele tijd met een gieter in de weer hoeft te zijn.

Seizoensbestendig

Makkelijke planten kunnen het hele jaar door gedijen, wat betekent dat u niet elk seizoen nieuwe planten hoeft te kopen.

Welke planten zijn makkelijke tuinplanten?

Wanneer u op zoek gaat naar makkelijke tuinplanten, kunt u dus letten op bovenstaande punten. Om u alvast op weg te helpen, delen we graag een lijstje met een aantal populaire makkelijke tuinplanten:

Lavendel

Lavendel is niet alleen een mooie toevoeging aan uw tuin, maar het is ook ongelooflijk gemakkelijk te onderhouden. Het heeft slechts een zonnige plek en goed doorlatende grond nodig. Lavendel trekt bovendien nuttige insecten aan en ruikt heerlijk.

Sedum

Sedum, ook bekend als vetkruid, is een succulent die goed gedijt in droge omstandigheden. Het heeft weinig water nodig en kan zelfs in arme grond groeien. Sedum produceert prachtige clusters van bloemen die vlinders aantrekken.

Hosta

Hosta's zijn schaduwminnende planten die eenvoudig te verzorgen zijn. Ze gedijen goed in vochtige, goed doorlatende grond en zijn bestand tegen plagen. Hosta's bieden ook prachtige groene bladeren die uw tuin een rustgevende uitstraling geven.

Geranium

Geraniums zijn vaste planten die gemakkelijk te onderhouden zijn. Ze bloeien gedurende het groeiseizoen en vereisen weinig speciale zorg. Ze gedijen goed in de meeste bodemsoorten en tolereren zowel zon als schaduw.

Zonnehoed

De zonnehoed is een staat bekend om zijn felgekleurde bloemen en medicinale eigenschappen. Deze plant is bestand tegen droogte en kan in de meeste bodemsoorten groeien. Het trekt ook nuttige bestuivers aan.

Daglelie

Daglelies zijn robuuste planten die het goed doen in de meeste omstandigheden. Ze produceren opvallende bloemen die slechts één dag bloeien, maar ze produceren er gedurende het hele seizoen veel. Ze vereisen weinig onderhoud en kunnen in de volle zon tot halfschaduw groeien.

Makkelijke tuinplanten planten

Het planten van makkelijke tuinplanten is een eenvoudige zaak. Graaf voor het planten een gat dat iets groter is dan de wortelkluit van de plant. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en vermeng deze indien nodig met compost om de voedingsstoffen te verbeteren.

Verwijder de plant voorzichtig uit de pot en plaats deze in het gat. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit gelijk ligt met het grondniveau. Vul het gat met aarde en druke deze stevig aan. Geef de plant direct na het planten goed water om de wortels te helpen vestigen. Breng eventueel een laag mulch rond de plant aan om vocht vast te houden, de grondtemperatuur te reguleren en onkruidgroei te verminderen.

Makkelijke tuinplanten onderhouden

Hoewel makkelijke tuinplanten weinig onderhoud vereisen, zijn er wel enkele algemene zaken waarmee u de gezondheid van de plant kunt bevorderen.

De meeste makkelijke tuinplanten doen het goed in halfschaduw tot volle zon. Zorg ervoor dat de planten voldoende zonlicht krijgen. Geef de planten regelmatig water, maar vermijd dat de grond te drassig wordt.

Makkelijke tuinplanten hebben geen overmatige bemesting nodig. U kunt in het voorjaar eventueel meststof toevoegen om de groei van de planten te stimuleren.

Houd de tuin onkruidvrij en verwijder dode bladeren en bloemen om de luchtcirculatie te bevorderen en plagen te voorkomen. Snoei de planten indien nodig om hun vorm te behouden en om oude of beschadigde takken te verwijderen.

Makkelijke tuinplanten

© ovju@yandex.ru - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen