Bladeren opruimen

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Als de herfst in volle gang is, veranderen de kleuren van de bladeren in prachtige tinten van rood, oranje en geel. Terwijl de bomen hun kleurrijke tapijt op de grond leggen, begint het seizoen van het bladeren opruimen. Voor velen kan dit een ontmoedigende taak lijken, maar met de juiste aanpak kan het een simpele en zelfs rustgevende activiteit worden. In dit artikel delen we enkele tips en trucs voor het eenvoudig en efficiënt opruimen van bladeren in de tuin.

Waarom bladeren opruimen?

Bladeren vormen een prachtig gezicht als ze aan de bomen hangen, maar eenmaal op de grond kunnen ze problemen veroorzaken. Een ophoping van bladeren kan ervoor zorgen dat het gazon verstikt raakt. Hierdoor komt er onvoldoende zonlicht bij het gras en gaat de gezondheid van het gazon snel achteruit. Bladeren op het tuinpad of terras kunnen glad worden en gevaarlijk zijn, vooral als het regent. Het regelmatig opruimen van bladeren is essentieel voor een gezonde tuin en een veilige buitenruimte.

Gereedschappen voor het opruimen van bladeren

Voordat u aan de slag gaat met het opruimen van de losse bladeren in de tuin, is het handig om de juiste gereedschappen te verzamelen. Hier zijn enkele handige tools:

 • Hark
  Een goede hark is essentieel om bladeren bij elkaar te harken. Kies een hark die comfortabel in de hand ligt en duurzaam genoeg is voor al uw tuinklussen.
 • Bladblazer
  Voor grotere gebieden vol losse bladeren is een bladblazer een aanrader. Het maakt het verwijderen van bladeren veel sneller en gemakkelijker.
 • Bladzuiger
  Een bladzuiger zuigt bladeren op en versnippert ze, waardoor ze gemakkelijker te verzamelen zijn en minder ruimte innemen in de compostbak. Een bladzuiger is ook ideaal wanneer u van plan bent de bladeren te gebruiken als mulch.
 • Tuinafvalzakken of compostbak
  Investeer in sterke tuinafvalzakken voor het verzamelen van bladeren of gebruik een compostbak om bladeren om te zetten in waardevolle compost voor uw tuin.

Bladeren opruimen? Zo gaat u te werk

Is uw tuin bezaaid met bladeren? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Met bovenstaand gereedschap maakt u de tuin in no-time weer aan kant. We delen enkele methoden om de klus efficiënt te klaren:

Begin met een plan

Werk systematisch door de tuin. Begin bijvoorbeeld vanuit een hoek en werk geleidelijk naar de andere kant. Op deze manier vergeet u geen gebieden en doet u zo min mogelijk dubbel werk.

Gebruik een bladblazer

Als u een bladblazer hebt, gebruik deze dan om bladeren naar een centrale locatie te blazen. Van daaruit kunt u ze gemakkelijker bij elkaar harken of opzuigen.

Hark stapeltjes

Gebruik een hark om bladeren in kleine stapels te harken. Werk van buiten naar binnen en verzamel de stapels in tuinafvalzakken of rechtstreeks in een compostbak.

Composteren

U kunt de opgeruimde bladeren gebruiken om compost te maken. Door de bladeren te composteren, draagt u bij aan een duurzamere tuin en kunt u waardevolle voedingsstoffen teruggeven aan de bodem.

Regelmatig onderhoud

Na een flinke storm ligt de tuin vaak weer vol met losse bladeren. Doe regelmatig een snelle controle in de herfst om bladeren op te ruimen voordat ze zich ophopen. Dit maakt het proces veel gemakkelijker en voorkomt dat de bladeren zich opstapelen.

Tips voor een duurzame aanpak

Naast het feit dat het opruimen van bladeren uw tuin netjes maakt, kunt u ook overwegen om milieuvriendelijke keuzes te maken tijdens dit proces. Zo kunt u de bladeren composteren in plaats van weggooien. Dit is een natuurlijke en duurzame manier om voedingsstoffen aan de tuin terug te geven.

Ook zonder te composteren kunt u de bladeren hergebruiken. Versnipperde bladeren vormen een uitstekende mulchlaag in bloembedden en rond struiken. Ze helpen de bodem vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen.

Gooit u de verzamelde bladeren toch liever direct weg? Kies dan voor herbruikbare tuinafvalzakken in plaats van wegwerpzakken. Dit vermindert de hoeveelheid plastic afval en is vriendelijker voor het milieu.

Bladeren opruimen

© elenathewise - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

 • Verzorgingstips voor bomen en planten
 • Inspiratie voor uw tuin en terras
 • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen