Tuinmeubelen schoonmaken

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Van een prachtige set tuinmeubelen kunt u jarenlang genieten. Tenminste, als u deze goed onderhoudt. Het wisselende Hollandse weer is helaas niet altijd even vriendelijk voor uw meubels en ook stof en vogelpoep kunnen zo hun tol eisen. In dit artikel vertellen we daarom meer over tuinmeubelen schoonmaken. Met deze handige tips zien uw tuinmeubelen er altijd op hun best uit.

Tuinmeubelen schoonmaken: een plan van aanpak

Voordat u begint met tuinmeubelen schoonmaken, is het handig om een plan te hebben. Inspecteer de tuinmeubelen grondig en kijk naar eventuele problemen. Zijn er vlekken, schimmel of roest? Zijn er specifieke materialen waar u rekening mee moet houden? Door deze problemen te identificeren kunt u een betere keuze maken op het gebied van reinigingsmethoden en schoonmaakproducten.

Stap 1: Los vuil verwijderen

Begin met het verwijderen van los vuil en bladeren van de tuinmeubelen. Dit kunt u eenvoudig doen met een zachte borstel of met een stofzuiger met opzetborstel. Vermijd te harde borstels, die kunnen het oppervlak van uw meubels beschadigen.

Stap 2: Reinigen volgens materiaal

Nu het losse vuil verwijderd is, kunt u de tuinmeubelen schoonmaken. Hoe u dat het beste doet, hangt af van het materiaal van de tuinmeubels.

Houten tuinmeubelen schoonmaken

Houten tuinmeubelen kunt u het beste schoonmaken met een mild reinigingsmiddel dat geschikt is voor hout. Vermijd agressieve chemicaliën die het hout kunnen beschadigen. Schrob met een zachte borstel en spoel af met water.

Metalen tuinmeubelen schoonmaken

Controleer metalen tuinmeubelen bij het schoonmaken op roestplekken. Verwijder eventueel roest met een staalborstel en gebruik metaalreiniger om het oppervlak te polijsten. Spoel de tuinmeubelen daarna grondig af.

Kunststof tuinmeubelen schoonmaken

Kunststof meubelen zijn over het algemeen eenvoudig schoon te maken. Gebruik een mild reinigingsmiddel en een spons of doek om vlekken te verwijderen. Vermijd schurende materialen om krassen te voorkomen.

Tuinmeubelen van wicker of rotan schoonmaken

Tuinmeubelen van wicker of rotan maakt u schoon met een zachte borstel en schoonmaakmiddel. Zorg ervoor dat u alle spleten bereikt waar vuil kan ophopen. Spoel grondig af en laat goed drogen.

Stap 3: Vlekken verwijderen

Vlekken op uw tuinmeubilair zijn een doorn in het oog. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om veelvoorkomende vlekken te verwijderen.

Zit er vogelpoep op uw tuinmeubel? Verwijder dit dan zo snel mogelijk om permanente schade te voorkomen. Gebruik een mild schoonmaakmiddel en een zachte borstel om de vlek voorzichtig weg te poetsen.

Voor schimmelvlekken op stoffen kussens kunt u een mengsel van water en azijn gebruiken. Borstel de vlek voorzichtig weg en laat de kussens goed drogen in de zon om verdere schimmelvorming te voorkomen.

Stap 4: Kussens en stoffering onderhouden

Veel tuinmeubelen hebben stoffering of kussens om de meubels extra comfortabel te maken. Ook deze kussens en stoffering hebben zo nu en dan onderhoud nodig. Wilt u de kussens schoonmaken? Lees dan altijd eerst het wasvoorschrift op het label. Verwijder de kussens van de tuinmeubelen en was ze volgens het voorschrift. Voor moeilijke vlekken kunt u indien nodig speciaal vlekkenmiddel gebruiken.

Tuinmeubelen controleren

Het schoonmaken van de tuinmeubelen is een goede gelegenheid om de meubels ook direct op stevigheid te controleren. Draai de schroeven wat strakker aan als deze los zijn geraakt en voel goed aan de poten van stoelen en tafels of ze nog stabiel zijn. Zorg bovendien altijd dat u de meubels op een stevige, vlakke ondergrond plaatst, zodat ze niet onnodig wiebelen of scheef staan.

Tuinmeubels beschermen

Om ervoor te zorgen dat uw tuinmeubelen langer meegaan, raden we aan de tuinmeubelen te beschermen wanneer deze niet gebruikt worden. Een afdekzeil of meubelhoes beschermt meubelen tegen regen, zon en vuil. De tuinmeubelen kunnen daarbij gewoon op hun vaste plek in de tuin blijven staan. Heeft u voldoende opslagruimte binnen? Dan kunt u de tuinmeubelen ook in een droge, koele ruimte opslaan. Daar zijn de meubels niet alleen beschermd tegen regen, zon en vuil, maar ook tegen schade door vorst.

Tuinmeubelen schoonmaken

© bubutu - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen