Siergras snoeien

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Siergrassen voegen textuur, beweging en elegantie toe aan elke tuin. Maar om ervoor te zorgen dat ze in goede conditie blijven, is snoeien essentieel. Door regelmatig te snoeien houdt u de planten gezond, zodat ze het hele jaar door uw tuin opfleuren. Lees verder voor een handig stappenplan voor siergras snoeien en ontdek de beste tijd van het jaar om deze klus aan te pakken.

Waarom siergras snoeien?

Siergras snoeien zorgt ervoor dat nieuwe groei van de plant wordt gestimuleerd. Door oude, verwelkte halmen weg te knippen, krijgt het gras de kans en de ruimte om nieuwe scheuten te produceren. Bovendien kan siergras er, na verloop van tijd, rommelig uit gaan zien als het gras niet gesnoeid wordt. Door ze regelmatig bij te werken, behoudt uw tuin een ordelijke en aantrekkelijke uitstraling.

Wanneer siergras snoeien?

Veel siergrassen vertonen nieuwe groei in de vroege lente. Is dat bij uw siergras het geval? Dan is dit hét moment om het siergras te snoeien. Zorg dat u de planten snoeit voordat het nieuwe groeiseizoen in volle gang is. Heeft u gekozen voor wintergroene siergrassen? Dan kunt u de plant aan het einde van de winter snoeien. Daarbij verwijdert u beschadigde of dode delen van het gras voordat het nieuwe groeiseizoen begint.

Stappenplan siergrassen snoeien

Siergras snoeien is geen moeilijke klus. Door onderstaande stappen te volgen, staat uw siergras er in de kortste keren weer prachtig bij:

Stap 1: Welk type siergras heeft u?

Niet alle siergrassen worden op dezelfde manier gesnoeid. Sommige hebben bijvoorbeeld baat bij een rigoureuze aanpak, terwijl andere slechts een lichte trimbeurt nodig hebben. Kijk daarom eerst welk type siergras u in de tuin hebt.

Stap 2: Verwijder dode of beschadigde delen van de plant

Inspecteer het siergras grondig en knip alle dode of beschadigde bladeren en stelen weg. Dit geeft de siergrassen een beter uiterlijk, maar voorkomt ook de verspreiding van ziekten en plagen.

Stap 3: Bepaal de gewenste hoogte

Sommige siergrassen kunnen behoorlijk hoog worden. Het bepalen van de gewenste hoogte is dan ook een belangrijke overweging. Een algemene vuistregel is om bij het snoeien ongeveer twee derde van de hoogte af te knippen. Zorg er wel voor dat u bij het bepalen van de hoogte rekening houdt met de specifieke eisen van uw siergras.

Stap 4: Zorg voor het juiste gereedschap

Het juiste gereedschap maakt het werk gemakkelijker en zorgt voor schone sneden. Voor dunne grasstengels is een scherpe snoeischaar voldoende. Voor dikkere stengels kunt u een grasschaar of een heggenschaar gebruiken.

Stap 5: Knip de stengels gelijkmatig af

Begin met snoeien aan de buitenkant en werk naar het midden toe. Knip de stengels gelijkmatig af om een natuurlijke vorm te behouden. Dit zorgt voor een mooi, evenwichtig resultaat.

Stap 6: Opruimen en composteren

Verzamel alle afgesneden stukken en voer ze op de juiste manier af. Snoeiafval van siergrassen is ook geschikt om te composteren voor hergebruik.

Siergras onderhoud

Om zo lang mogelijk van uw siergrassen te genieten, is goed onderhoud belangrijk. Naast snoeien, zijn er nog enkele taken en aandachtspunten om rekening mee te houden:

Water geven na het snoeien

Snoeien is voor een plant een hele gebeurtenis. Siergras heeft na het snoeien daarom vaak extra water nodig na het snoeien. Geef het siergras een goede dosis water om het herstelproces van de plant te herstellen.

Let op het weer

Probeer siergras niet te snoeien tijdens extreme hitte of tijdens een droge periode. Kies een dag waarop het weer mild is en er voldoende vocht in de grond zit.

Siergras verdelen

Om de paar jaar is het een goed idee om siergras te verdelen. Graaf de plant op, scheid de kluit in twee of meer delen en herplant ze op afzonderlijke locaties. Dit helpt bij het bevorderen van gezonde groei.

Siergras snoeien

© oocoscun - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen