Tuin inrichten

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Of u nu een ervaren tuinier bent of net begint, het inrichten van de tuin is een flinke - maar vaak ook leuke - klus. De kunst is om de tuin zo in te richten dat deze zowel mooi is als functioneel. En of u nu een kleine patio hebt of een uitgestrekte achtertuin, er zijn eindeloos veel mogelijkheden om uw eigen stukje groen te transformeren tot een tuin waar u het hele jaar door van kan genieten.

Begin met een plan

Het inrichten van uw tuin begint met een goed doordacht plan. Neem de tijd om een visie voor de tuin te bepalen. Denk na over hoe u de ruimte wilt gebruiken: wilt u een plek om te ontspannen, te tuinieren, te entertainen of misschien wel allemaal? Maak een schets van de tuin en markeer de verschillende gebieden die u wilt creëren, zoals een terras, een gazon, bloembedden, enzovoort.

Bij het ontwerpen van de lay-out van uw tuin is het belangrijk om rekening te houden met zaken als zonlicht, windrichting en drainage. Een moestuin kunt u bijvoorbeeld het beste plaatsen op een plek waar voldoende zonlicht komt. Andere planten hebben misschien juist liever een plekje in de schaduw.

Kies de juiste planten

Het kiezen van de juiste planten is essentieel voor een succesvolle tuin. Let bij het selecteren van planten op factoren als de groeiomstandigheden (zonlicht, bodemtype, vochtigheid), de grootte van de planten op volwassen leeftijd en de kleuren. Voor voldoende afwisseling raden we aan te kiezen voor een mix van vaste planten en eenjarige planten.

Creëer verschillende niveaus

Heeft u veel ruimte in de tuin en wilt u de uitstraling van de tuin interessanter maken? Dat kan door verschillende niveaus te creëren. Denk aan verhoogde bloembedden, terrassen of pergola’s om diepte en dimensie toe te voegen aan het tuinontwerp.

Het toevoegen van verschillende niveaus aan je tuin kan visueel belangstelling wekken en de ruimte interessanter maken. Overweeg het gebruik van verhoogde bloembedden, terrassen of pergola's om diepte en dimensie toe te voegen aan je tuinontwerp.

Breng de tuin tot leven met water en licht

Waterpartijen, zoals fonteinen, vijvers of zelfs een eenvoudige waterval, kunnen een rustgevend element aan uw tuin toevoegen. Daarnaast kan goed geplaatste buitenverlichting de tuin 's avonds tot leven brengen en een warme, uitnodigende sfeer creëren.

Denk aan functionaliteit

Wanneer u bezig bent met het ontwerpen en inrichten van de tuin, is het verleidelijk om vooral te denken aan wat u mooi vindt. En dat is ook zeker belangrijk. Maar ook de functionaliteit speelt bij het inrichten van de tuin een belangrijke rol. Zorg daarom voor voldoende ruimte om te bewegen en te zitten.

Op het terras is het fijn als er voldoende plek is voor een comfortabele tuinset. Dat is dé plek om onder het genot van een hapje of een drankje te genieten van al het groen om u heen.

Een tuinpad zorgt ervoor dat u alle belangrijke plekjes in de tuin goed kunt bereiken en met een schutting houdt u ongewenste bezoekers en harde windvlagen buiten de deur. Voor extra functionaliteit kunt u bovendien kiezen voor zaken als een regenton, een buitenkraan, een buitenkeuken en een schuurtje waar u tuingereedschap en fietsen kunt opbergen.

Tuin inrichten: Een persoonlijke finishing touch

Een persoonlijke finishing touch maakt uw tuin helemaal eigen. Voeg decoratieve elementen toe zoals tuinbeelden, windgongen of zelfs een kunstwerk. Laat uw creativiteit de vrije loop en maak van de tuin een reflectie van uw eigen stijl en persoonlijkheid.

Tuinonderhoud

Bij het inrichten van de tuin is het aan te raden ook goed na te denken over het onderhoud dat bij het tuinontwerp komt kijken. Over het algemeen geldt: Hoe meer groen, hoe meer onderhoud. Voor iemand met groene vingers natuurlijk geen enkel probleem, maar naast een gezin en een drukke baan, kan tuinonderhoud soms overweldigend zijn of te lang worden uitgesteld. Maak bij het inrichten van de tuin daarom ook een onderhoudsschema waarin u taken zoals het snoeien van planten, het wieden van onkruid en het bemesten van de bodem opneemt. Regelmatig onderhoud zal ervoor zorgen dat de tuin gezond en bloeiend blijft gedurende het hele seizoen.

En maak het uzelf vooral ook gemakkelijk, bijvoorbeeld door te investeren in goed tuingereedschap en door tuinmeubelen online te bestellen. Dan geniet u de komende jaren nog meer van uw prachtig ingerichte tuin.

Tuin inrichten

© Hannamariah - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen