Daglelie - Hemerocallis

Daglelie (Hemerocallis) is een plantengeslacht uit de Liliaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 72 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Daglelie vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Daglelie online bestellen

Daglelie snoeien: wanneer & hoe

De Daglelie kunt u het beste om de vier jaar opgraven en gaan delen. Dit zorgt voor de groei en een rijke bloei van de Daglelie. De beste periode hiervoor is in het voorjaar, rond maart. 

Tijdens deze periode kunt u het beste de uitgebloeide bloemen eraf snijden. Ook stengels die aan de bloemen zijn vastgegroeid, kunt u het beste van de Hemerocallis verwijderen. Knip dus tijdens dit snoeiseizoen de bloemen die geheel uit de lange bloemstengels gebloeid zijn af. 

Dit zorgt ervoor dat nieuwe bloemen beter worden aangemaakt. Wanneer een bloemstengel geheel is uitgebloeid, kunt u de stengel het beste tot de grond afknippen. De bladeren kunnen dan wel wat geel uitslaan en ook rommeliger lijken. 

U kunt hier zeker wat aan doen. In de periode rond augustus knipt u de bladeren tot net boven de grond af. Dit zorgt ervoor dat er nieuwe bladeren aangemaakt worden. Dit gebeurt al binnen een aantal weken waarin de bladeren uit de pol te zien zijn.

Daglelie verzorging & onderhoud

De Daglelie heeft soms een kleine onderhoudsbeurt nodig. Het houdt van de zon en heeft de zon ook nodig om volledig te kunnen bloeien. In het voorjaar is het belangrijk om de Hemerocallis te voorzien van veel water. 

De droge periode breekt aan en het is voor de Daglelie belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. U moet uitkijken dat de grond niet te vochtig wordt gemaakt. 

Het helpt ook om de Daglelie te bemesten. Dit kunt u doen door de Daglelie wat beendermeel te geven, rond de periode van maart. Dit zorgt ervoor dat de bloei gestimuleerd wordt en de Daglelie zal hierdoor nog beter gaan bloeien.

Daglelie planten: wanneer & hoe

Zoals net al genoemd, staat de Daglelie graag in de volle zon. Wanneer dit niet mogelijk is kan een lichte schaduwplek ook, maar dit heeft niet de voorkeur. Dit zal ook de bloei van de plant kunnen beïnvloeden.

U kunt het beste de Daglelie als een jonge plant kopen. De jonge plant stopt u dan in een vruchtbare grond die water goed door laat lopen. Potgrond is ook mogelijk. Zorg ervoor dat de Daglelie niet te diep in de vruchtbare grond wordt gepoot. 

Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de Daglelies zit. De Hemerocallis is een grote plant waardoor lange bladeren in de weg kunnen staan die van een andere plant afkomen. Houd een afstand van 50 tot 60 centimeter aan tussen het planten van de Daglelies. 

U kunt de Daglelie in een best lange periode planten. De voorkeur ligt tussen april en oktober, wanneer precies maakt niet uit.

Daglelie stekken & vermeerderen

De Daglelie is een robuuste plant die veel bloemen in verschillende kleuren laten bloeien. Het duurt ongeveer een dag dat een bloem blijft leven, dit stamt ook af van zijn naam. Een Hemerocallis bevat veel bloemen waardoor de uitgeslagen bloemen vaak 30 tot 45 dagen mooi zijn. 

Gemiddeld na 3 tot 5 jaar is het de beste tijd om de Daglelie te stekken en te vermeerderen omdat ze dan aan verjonging toe zijn. U kunt het beste de pollen uitgraven en delen naar minder grote pollen, houd rekening met een grootte van 10 centimeter . De pollen plant u terug. 

Hierdoor zorgt u ervoor dat de Daglelie goed blijft bloeien voor heel wat jaren. Bovendien kan er ook gezaaid worden. Dit is enkel mogelijk bij een temperatuur van 20 graden in de periode van februari. 

Echter leidt deze manier niet tot soortechtheid wanneer de kweek langs andere Daglelies plaatsvindt. De Daglelies groeien snel waardoor ze geschikt zijn om ze te vermeerderen en te verplanten. 

Daglelie ziekten

De Daglelie staat bekend om zijn makkelijk groei en bloei. Het voordeel is dat er eigenlijk vrijwel geen ziektes voorkomen bij de Daglelie. Ook hoeft de Hemerocallis niet ondersteunt te worden. Dit heeft de plant ook aan haar naam te danken omdat elke bloem maar een dag in de bloei is. 

Daglelie kopen

Koop Daglelie bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Daglelie soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Daglelie vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen