Fuchsia - Bellenplant

Fuchsia, in het Nederlands ook wel Bellenplant genoemd, is een plantengeslacht uit de Oenotheraceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 3 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Fuchsia vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Fuchsia online bestellen

Fuchsia snoeien: wanneer & hoe

Het is aan te raden om de fuchsia terug te snoeien in het voorjaar tot ongeveer 20 centimeter boven de grond. Verwijder vervolgens alle bladeren van de plant om schimmelziekten te vermijden. Snoei ook alle storende en dode takken weg. Voorzie de plant vervolgens van voeding. De fuchsia zal in hetzelfde jaar nog uitlopen en groeien. 

Fuchsia verzorging & onderhoud

De fuchsia is een plant waarbij geen heel specifieke verzorging of onderhoud nodig is. Het is belangrijk om de plant te bemesten tijdens de bloeiperiode, die tussen juli en oktober plaatsvindt. Geef de bellenplant verder dagelijks water. Zorg ook dat de grond niet uitdroogt, maar let wel op voor overtollig water. Dit is makkelijk te voorkomen door de pot te voorzien van hydrokorrels, gaten of scherven.

De fuchsia is, als enige van het fuchsia soort, winterhard. Dit betekent dat u de plant tijdens de koude wintermaanden niet binnen hoeft te zetten of op hoeft te kuilen. Wel kunt u de plant ter bescherming van extreme kou afdekken met plastic en de bodem bedekken met afgevallen blad of stro. Deze vorstbescherming kunt u in het voorjaar weghalen. Het is wel aan te raden om dit pas te doen op het moment dat er geen vorst meer wordt voorspeld. Zo zorgt u voor de uiterste bescherming.

Fuchsia planten: wanneer & hoe

Een fuchsia kunt u bij voorkeur planten in de maand maart. Plant de fuchsia in een ruime pot of kuip zodat de wortels genoeg ruimte krijgen om zich te kunnen ontwikkelen. Pas wel op voor tocht of wind, omdat de bellenplant hier niet goed tegen kan. Zoek een plek waar de plant grotendeels uit de wind en tocht kan staan.

Fuchsia stekken & vermeerderen

U kunt de fuchsia uiteraard stekken. Met de volgende stappen kunt u uw fuchsia succesvol stekken:

  1.  Vul schone potjes waarin u wilt planten met luchtige zaai- en stekgrond. Snijd stekken van de jonge, niet-bloeiende scheuten ter grootte van ongeveer 7 centimeter (in de lengte). 
  2. Verwijder de blaadjes van de onderste stengel helft met een scherp mesje. Snijd vervolgens de stengel onder de laagste knoop af. Dit is belangrijk, omdat te lange stompjes snel wegrotten. 
  3. Steek vervolgens 5 of 6 stekjes langs de rand van het potje. Zet de stekjes onder een kweekkapje en geef de stekjes water zodat deze niet kunnen uitdrogen. 
  4. Zet de fuchsia bij 16 tot 18 graden op een lichte plek, maar uit de felle zon. Pot de stekjes apart op als er wortels door het potgat groeien.
  5. Het is aan te raden om de stek te toppen wanneer deze 3 à 4 bladparen heeft. Hierdoor gaat hij zich vertakken. Herhaal dit later nog een aantal keer. Enkelbloemige fuchsia’s bloeien ongeveer 8 à 10 weken vanaf het moment dat u stopt met toppen. Bij dubbelbloemige fuchsia's is dit na zo’n 10 tot 12 weken.
  6. Geef de fuchsia’s een plek met halfschaduw. Geef de planten regelmatig water en bemest deze af en toe. In het voorjaar is het aan te raden om dit om de 14 dagen te doen en in de zomer elke week. 

Fuchsia ziekten

Fuchsia rust is een roestziekte die u kunt herkennen aan geelbruine vlekken op de bladeren. Ook zit er vaak oranje stof aan de onderkant van de bladeren, die zich ook vaak op het oppervlak van de bladeren ontwikkelt naarmate de ziekte van de plant toeneemt. 

Begin zo snel mogelijk met het behandelen van de bellenplant. Verwijder eerst de aangetaste bladeren en verbrand deze. Spuit vervolgens de plant in met een rozenroest-fungicide. Zorg dat u ook de onderkant van de resterende bladeren besproeit met rozenroest-fungicide.

De fuchsia kan ook last hebben spintmijten. Dit zijn sapzuigende mijten die alleen voorkomen op de fuchsia. Deze kunt u herkennen aan het geelgroene of rood-roze weefsel aan de scheut-uiteinden van de plant. Dit is het beste te behandelen door het besmette gebied van de plant te verwijderen. Besproei de plant vervolgens na twee weken met miticide. Een week later besproeit u de plant opnieuw hiermee.

Fuchsia kopen

Koop Fuchsia bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Fuchsia soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Fuchsia vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen