Dakbomen

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Bij het inrichten van de tuin denken we vaak eerst aan een terras, een gazon, bloemen, planten en struiken. Maar in veel tuinen is zeker ook ruimte voor bomen. Met een boom creëert u speelse hoogteverschillen die uw tuin iets bijzonders geven.

Daarnaast hebben bomen nog meer voordelen. Zo zorgen dakbomen voor fijne schaduwplekjes in de tuin, waar u ook op warme zomerdagen heerlijk kunt genieten van de buitenlucht. In dit artikel vertellen we meer over wat dakbomen zijn, wat de voordelen van dakbomen zijn en hoe u dakbomen het beste kunt verzorgen.

Wat zijn dakbomen?

Dakbomen, ook wel bekend als leibomen of parasolbomen, zijn bomen die langs een constructie of muur zijn geleid en waarvan de takken horizontaal zijn aangebonden om een plat, dakachtig effect te creëren. Ze worden vaak gebruikt in tuinen en parken om privacy te bieden, schaduw te creëren, de wind te blokkeren of gewoon om een visueel aantrekkelijk element toe te voegen aan de buitenruimte.

De takken van dakbomen worden geleid en gebonden aan een frame, waarbij ze horizontaal worden gehouden in een gewenste vorm. Door dit proces van geleiden en binden in de vroege groeifase van de boom te starten, kunnen de takken al direct in de gewenste horizontale positie groeien. Er ontstaat dan een platte, uitgestrekte vorm die lijkt op een dak.

De voordelen van dakbomen

De belangrijkste reden om te kiezen voor dakbomen in de tuin is natuurlijk omdat het prachtige bomen zijn. Door de unieke vorm van het bladerdek zijn dakbomen echte blikvangers die van uw tuin iets bijzonders maken. Maar dakbomen bieden nog meer voordelen.

Dakbomen lijken op natuurlijke parasols. Ze geven in de tuin dan ook goede bescherming tegen de zon. Op warme zomerdagen kunnen ze dan ook verkoeling bieden en een aangenaam plekje creëren waar u ontspannen kunt genieten van de tuin. Door de dakbomen strategisch te plaatsen kunt u het terras of andere delen van de tuin ook voorzien van meer privacy. De bomen blokkeren het zicht van nieuwsgierige buren.

Dakbomen dragen, net als andere planten en bomen, bij aan een duurzame leefomgeving. Bovendien zorgen dakbomen voor natuurlijke schaduw, waardoor de behoefte aan airconditioning wordt verminderd en de energiekosten worden verlaagd. Het planten van dakbomen in uw tuin is dus niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook leiden tot aanzienlijke besparingen op uw energierekening.

Dakbomen bieden een belangrijke habitat voor vogels, vlinders en andere insecten. Ze bieden nestplaatsen, beschutting en voedselbronnen, waardoor ze de biodiversiteit in de tuin vergroten.

Verschillende soorten dakbomen

Dakbomen kunnen worden gekweekt uit verschillende boomsoorten, afhankelijk van de gewenste eigenschappen en het klimaat. Populaire keuzes zijn onder andere:

Ook diverse fruitbomen kunnen als dakboom worden gekweekt. Denk aan de dak perenboom, de dak appelboom en de dak kiwi.

Dakbomen verzorgen

Dakbomen vragen doorgaans maar weinig onderhoud. Bij het kiezen en verzorgen van dakbomen zijn er een aantal dingen waar u rekening mee kunt houden:

Standplaats

Zorg ervoor dat u een plek kiest met voldoende ruimte voor de dakboom om te groeien. Houd rekening met de uiteindelijke hoogte en spreiding van de boom en zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de boom en andere structuren in de tuin. De meeste soorten dakbomen houden van een zonnige plek, maar doen het ook goed op plekken in de halfschaduw.

Dakboom planten

Om een dakboom te planten, graaft u allereerst een ruim gat waar de kluit van de boom goed in past. Plant de boom en vul het gat aan met de uitgegraven grond en aanplantgrond. Met boompalen en boomband kunt u voorkomen dat de dakboom omwaait. Geef de boom na het planten veel water.

Snoeien

Om het dak van de dakboom goed in vorm te houden, is het belangrijk de boom regelmatig te snoeien. Bind nieuwe takken aan de dakconstructie zodat er een dicht bladerdak ontstaat.

Water geven

Geef de dakboom in droge periodes regelmatig extra water. Zeker in de eerste jaren heeft de boom dit echt nodig om zich goed te ontwikkelen. Zorg er daarnaast voor dat de grond waar de boom in staat goed draineert. Veel water is prettig, maar om wortelrot te voorkomen moet het overtollige water goed de grond in kunnen zakken.

Controleer op ziekten en plagen

Een gezonde boom is het best bestand tegen ziekten en plagen. Toch kan het gebeuren dat uw dakboom ergens mee besmet raakt. Controleer de boom regelmatig. Ziet u symptomen van een ziekte of plaag? Bestrijd deze dan met geschikte bestrijdingsmiddelen. Hoe eerder u erbij bent, hoe meer schade u kunt voorkomen.

Dakbomen

© YAYimages - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen