Fontein in de tuin

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Water in de tuin geeft uw buitenruimte echt iets extra’s. Denk aan een mooie vijver, een beekloopje of bijvoorbeeld een fontein in de tuin. Fonteinen zijn al eeuwenlang geliefd en dat is niet voor niets. Het bijzondere visuele spektakel, het kletterende water…prachtig! Of u nu een grote tuin hebt of een bescheiden patio, er is altijd wel een fontein die bij uw stijl en ruimte past. In dit artikel leest u meer over de voordelen van een fontein, over het aanleggen van een fontein in de tuin en over het onderhoud.

Waarom een fontein in de tuin?

Rustgevende geluiden zorgen voor ontspanning. Die kalmte is één van de grootste voordelen van een fontein in de tuin. Daarnaast is een fontein ook echt een blikvanger. Door te kiezen voor een fontein die past bij de stijl van uw tuin, is het een aanvulling die uw tuin mooi en bijzonder maakt. Een sierlijke fontein kan fungeren als middelpunt van de tuin waar bezoekers direct naartoe getrokken worden. Er zijn fonteinen met imposante sculpturen, maar ook heel eenvoudige, minimalistische fonteinen. Voor ieder wat wils!

Het stromende water van een fontein kan ook helpen bij het verkoelen van de omgeving tijdens warme zomerdagen. Het water dat verdampt vanuit de fontein, kan de temperatuur in de directe omgeving verlagen, waardoor het in de tuin op hete dagen een stuk aangenamer wordt. Bovendien trekt het water ook vogels en vlinders aan, waardoor de tuin een levendige en kleurrijke plek wordt.

Fontein aanleggen

Het aanleggen van een fontein in de tuin is verrassend eenvoudig. Er zijn complete sets verkrijgbaar waardoor u deze klus prima zelf kunt klaren. Voor u het weet geniet u in de tuin van uw eigen waterparadijs.

Kies een goede locatie

Voor u een fontein in de tuin kunt plaatsen, moet u natuurlijk een goede locatie kiezen. Wanneer u al een vijver in de tuin hebt, is het logisch om de fontein met de vijver te combineren. Gaat u voor een losse fontein, kies dan een plek waar de fontein goed zichtbaar is. Het liefst wilt u de fontein zowel vanuit de tuin als vanuit het huis goed kunnen zien. Dan heeft u er het meest plezier van. Houd verder rekening met de toevoer van water voor de fontein en elektriciteit voor de pomp en eventuele verlichting.

Koop alle benodigdheden

Naast de fontein van uw keuze heeft u ook nog wat andere zaken nodig om ervoor te zorgen dat de fontein straks goed werkt. Check bij uw aankoop goed of de pomp is inbegrepen of dat u deze apart moet aanschaffen. Controleer ook de aanwezigheid van aansluitmaterialen (zoals een slang voor watertoevoer) en zorg voor het juiste gereedschap.

Egaliseer de ondergrond

Voor het aanleggen van een fontein is het aan te raden om te zorgen voor een zo egaal mogelijke grond. De fontein werkt dan optimaal en staat er stevig. Maak de grond vrij van stenen en onkruid en zorg dat de ondergrond zo waterpas mogelijk is.

Graaf een gat

Afhankelijk van de fontein die u gekozen heeft en hoe diep de fontein komt te liggen, bepaalt u hoe diep het gat moet worden gegraven. Houd bij het graven ook rekening met het plaatsen van de pomp. Voor een terrasfontein is graven in de meeste gevallen niet nodig.

Plaats de waterpomp

Om water naar de fontein te pompen, plaatst u de pomp in de vijver. U kunt de pomp het beste zo diep mogelijk in de vijver leggen, het liefst op een kleine verhoging. Door de verhoging verkleint u de kans dat de pomp aarde van de bodem opzuigt. Voor optimaal pompvermogen gebruikt u een slang met een zo groot mogelijke diameter.

Fontein installeren

Bij het plaatsen van de fontein raden we aan goed op te letten of de fontein stevig staat. Indien nodig kunt u de fontein nog extra bevestigen. Zorg voor goede watertoevoer en sluit de fontein aan op de pomp. Als ook de elektriciteit van de pomp geregeld is, is uw fontein klaar voor gebruik.

Werk de tuin mooi af

Nu de fontein geplaatst is, kunt u de tuin verder afwerken. Door verlichting te plaatsen ziet de fontein er ook in het donker spectaculair uit. Creëer een extra zitje dicht bij de vijver of fontein om te kunnen genieten van het uitzicht. Met een prachtige pergola over uw terras is het daar ook op zonnige dagen goed toeven.

Fontein onderhoud

Hoewel fonteinen enig onderhoud vereisen, is het meestal niet al te tijdrovend. Regelmatig schoonmaken van de fontein en het controleren van de pomp zijn de belangrijkste taken. Afhankelijk van het type fontein dat u kiest, moet u mogelijk ook af en toe het water bijvullen of de filters reinigen. Over het algemeen is het onderhoud van een fontein echter goed te doen, en de voordelen wegen zeker op tegen de inspanningen die u moet leveren.

Fontein in de tuin

© Molishka88 - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen